Topsport Gelderland een-tweetje: Daan Damveld

,

Om jullie zo goed mogelijk te helpen, hebben we bij Topsport Gelderland inmiddels een flink aantal werknemers. Maar wie doet nu wat? In het ‘Topsport Gelderland een-tweetje’ komt telkens één van de collega’s aan het woord. Wat is zijn of haar achtergrond in de sport en wat doen de collega’s qua werk binnen onze organisatie? Ditmaal een gesprek met Daan Damveld, die als fysieke trainer werkzaam is en op die manier onder meer geregeld bij de RTC’s te zien is.

De interviews die we houden met de collega’s van Topsport Gelderland bestaan telkens uit vijf vragen. Vijf dezelfde vragen, die iedereen voorgelegd krijgt, maar waar ook iedereen een persoonlijk antwoord op kan geven. Via deze interviews leer je ons team dus net wat beter kennen.

Wie is Daan en hoe ben je in de sportwereld verzeild geraakt?
“Ik ben Daan Damveld, een groot sportliefhebber uit de Achterhoek en ik werk als fysiek trainer bij Topsport Gelderland. Zelf heb ik altijd veel gesport en was ik altijd actief bezig. Ik woonde buitenaf dus dat betekende altijd veel buitenspelen. Ook heb ik het geluk gehad dat ik al van jongs af aan in de sport heb mogen werken. Voor onze gemeente verzorgde ik al sportuurtjes op basisscholen en gaf ik training bij onze plaatselijke voetbalvereniging. Maar ik heb me de meeste jaren beziggehouden met het opzetten van de sport freerunning in Eibergen en omgeving. Dit deed ik samen met een goede vriend van me. Nadat we klaar waren met onze studie is dit gestopt.

Hierna ben ik me voornamelijk bezig gaan houden met leefstijl coaching bij een preventiecentrum. Ik hield me bezig met het begeleiden van mensen naar een betere gezondheid. Dat kan afvallen zijn, maar ook dat mensen wat lichamelijke klachtjes hadden waar ze vanaf wilden. De insteek was dus vooral gezondheid en niet zozeer prestatie.

Op een gegeven moment daagde leefstijl coaching me niet meer genoeg uit. Ik ben toen de helft minder gaan werken om ruimte te creëren om kennis op te doen en met organisaties in gesprek te gaan. Toen merkte ik dat ik topsport en talentontwikkeling mij zeer aanspraken. Dat heeft er dan uiteindelijk toe geleid dat ik met Noud van der Velden (voormalig fysiek trainer van Topsport Gelderland) in contact kwam en zo in zijn netwerk terecht belandde van fysieke trainers in en rondom Nijmegen en Arnhem. Via Topsport Gelderland sportmanager Martijn Spithoven ben ik uiteindelijk zelf bij Topsport Gelderland terechtgekomen als specialist fysieke training. Daarnaast werk ik ook nog bij de academie van FC Twente en Pro F fysiotherapie.”

Sport is emotie. Maar welke emotie in de sport vind jij de mooiste?
“Doorzettingsvermogen en het maximale willen geven voor je team of het maximale uit je sport willen halen. Als er een tegenslag is door bijvoorbeeld een blessure, dat je in plaats van je hoofd te laten hangen, je juist extra je best doet om toch die stap te kunnen zetten naar weer te sporten en daar je motivatie uithaalt. Of als het eventjes met je team niet helemaal lekker loopt, dat je er alles aan doet dat je team weer op het goede pad komt. Als dat leidt tot een goede prestatie is dat natuurlijk helemaal top. Maar als het maximale geven van jezelf leidt tot een goed gevoel, is dat natuurlijk ook hartstikke fijn. Het hoeft natuurlijk niet altijd met prestatie te maken te hebben.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Wat is het werk dat jij doet bij Topsport Gelderland?
“Ik ben bij Topsport Gelderland aangesloten als fysieke trainer. Dat houdt vooral in dat ik trainingen verzorg bij talentprogramma’s, voornamelijk op RTC-basis. Het organiseren van test- en meetmomenten, die vervolgens afnemen en daar een rapportage van maken voor de trainers/coaches en sporters, is waar ik me mee bezighoud. Zij kunnen daar vervolgens weer mee aan de slag. Ook geef ik workshops, over onderwerpen als blessurepreventie, trainingen met de aquabags of BMO gerichte trainingen in combinatie met wat fysieke trainingen.”

Wat maakt je werk zo leuk?
“Dat ik er een steentje aan bij kan dragen om sporters maximaal te kunnen laten presteren in hun sport. Door ze eigenlijk iets a-specifieks te laten doen in fysieke training, zodat ze hun fysieke kwaliteiten verbeteren; kracht, snelheid, explosiviteit of uithoudingsvermogen. En dat weer kunnen vertalen naar hun eigen sport waardoor ze zichzelf verbeteren. Maar ik vind het ook leuk om jongere sporters te helpen die weinig of geen ervaring hebben met fysieke training. Om dan een situatie te creëren waarin ze lekker kunnen leren. Dat je dan ziet dat ze het oppakken, dat vind ik tof!”

Als je één advies mocht geven; wat zou jij sporttalenten dan graag meegeven?
“Dit komt een beetje terug op die emotie van het alles geven en het stukje doorzetten. Dus ook hier alles geven om je sportieve doel te bereiken. En dat niet alleen tijdens je training en/of wedstrijden, maar vooral daarbuiten. Dat kan zijn dat je goed op je voeding let, bewust plannen en acties maakt omtrent herstel. Dus dat je de balans vindt tussen spanning en ontspanning. Maar buiten dat natuurlijk ook hard werken aan je fysieke kwaliteiten. En daarbij vind ik de quote ‘hard work beats talent when talent doesn’t work hard’ een mooie. Wanneer je er echt alles uithaalt, dan krijg je er ook het meeste voor terug.”


Wil je meer weten over Daan’s werk of heb je een vraag voor haar of één van de andere werknemers van Topsport Gelderland? Neem dan contact met ons op. Daan’s gegevens en die van de andere collega’s van Topsport Gelderland, die ook altijd bereikbaar zijn voor vragen, vind je op onze teampagina.

Eerder interviewden we Donny Stumpel, Martine Willemsen, Merle van Benthem, Ellen Schravendeel, Eline Segers, Gudo Kramer, Reina Beltman, Aschwin Kruders, Bart-Jan Lourens, Nicole Paternotte, Yannick van Harskamp, Lotte Visschers, Geeke Barmentloo en Wouter Hebbink in deze reeks. De interviews met hen lees je door op de namen te klikken.