Talentvolle Achterhoekse voetbalsters ontwikkelen zich bij MVVA in eigen omgeving

,

Talentvolle voetballende meisjes de kans geven om hun talenten te ontplooien, maar toch in de eigen omgeving te blijven. Vanuit die gedachte is afgelopen december Meiden en Vrouwen Voetbal Achterhoek, kortweg MVVA genoemd, gelanceerd. Een nieuw initiatief dat inmiddels begonnen is met een groep meiden onder de 13 jaar en waarbij ook Topsport Gelderland betrokken is. “De MVVA is een talentenacademie die samenwerkt met veertig voetbalverenigingen die meidenvoetbal aanbieden in de regio.”

Was je als voetbalster talentvol, dan moest je vanuit de Achterhoek voorheen altijd uitwijken naar andere regio’s. Bijvoorbeeld naar Zwolle of Twente. “De voetbalsters die bij die veertig verenigingen nu boven het maaiveld uitsteken, kunnen na deelname aan een selectiedag bij de MVVA terecht”, legt Topsport Gelderland sportmanager Geeke Barmentloo uit, die tevens bij Achterhoek in Beweging werkzaam is als coördinator talentontwikkeling. “In het verleden moesten ze dan weg uit de regio, van school veranderen en vrienden en vriendinnen achterlaten. Dit initiatief zorgt ervoor dat deze meiden zich dichtbij huis in een veilige omgeving verder kunnen ontwikkelen.”

De MVVA is opgezet door Hilde Gerritsen en Anouk ter Bille. Barmentloo: “Ze hebben inmiddels al wat moois staan en zijn gestart met 23 meiden in de groep onder de dertien jaar. De meiden blijven gewoon bij hun eigen club voetballen, maar hebben op vrijdagavond een extra training naast de trainingen en wedstrijden die ze al bij hun eigen club hebben. Ook zullen er op zondagen oefenwedstrijden gespeeld worden.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Topsportleefstijl
Tijdens de kick off bijeenkomst eind december tekenden de speelsters een contract. Daarbij was ook Barmentloo aanwezig om te vertellen over de ondersteuning die vanuit Topsport Gelderland en Achterhoek in Beweging geboden gaat worden. “Vanuit Topsport Gelderland en Achterhoek in Beweging hebben we uitvoeringsbudget beschikbaar om aan de slag te gaan met de sportgenerieke thema’s. Die zijn gericht op het verbeteren van de topsportleefstijl. Dat programma wordt in de aankomende periode opgezet.”

Belangrijk zal ook de samenwerking met andere sporten zijn. “We zijn aan het onderzoeken of we binnen de Achterhoek een talentenclubnetwerk op kunnen zetten”, aldus Barmentloo. “Er zijn zo’n twaalf initiatieven actief of in ontwikkeling in de Achterhoek die we samen willen gaan brengen en daar is MVVA er één van. Dat zal dan vanuit het Achterhoek in Beweging platform Achterhoek Younited worden georganiseerd. Voor de sportgenerieke thema’s willen we een plan bedenken, waarbij we de sporters samenbrengen. Dat de voetballende meiden bijvoorbeeld eens samen met de turnsters of de waterpoloërs een workshop over voeding volgen.”

Doorgroeien
Bij de MVVA kijken ze met vertrouwen naar de toekomst. In de komende jaren hoopt de organisatie te groeien. “Ze willen uit gaan breiden. Elk jaar komt er een team bij en over vijf jaar willen ze een team voor senior vrouwen hebben. De organisatie is dus ambitieus, maar er zit zeker ook een plan achter. Nu starten ze met een team onder de 13. Na de zomer komt er een team onder de 14 bij. Het team van nu groeit dus steeds door en de bestaande leeftijdscategorie blijft staan, waardoor er de komende jaren ieder jaar steeds een groep bij komt.”

Meer weten over Meiden en Vrouwen Voetbal Achterhoek? Kijk dan op mvva.nl.

Meld je aan voor de Masterclass Sportsponsoring op 7 april

,

Het bekostigen van je sport, dat is als (talentvolle) topsporter niet altijd even gemakkelijk. Vaak moet je zelf voor allerlei kosten opdraaien. Bijvoorbeeld voor trainingsstages, materialen, trainers en soms zelfs wedstrijden. Een bijbaantje doen naast je sportcarrière, dat is vaak niet mogelijk. Veel sporters zoeken daarom naar middelen om toch aan geld te komen. Sponsoring is dan een goede optie. De vraag is dan echter vaak; hoe doe je dat? Daarom organiseren we op dinsdag 7 april ‘s avonds op Papendal de Masterclass Sportsponsoring.

Lees meer

Claudia Goumans: “Topsporters met een degelijk diploma de deur uitsturen”

,

Wie topsport wil combineren met studeren op MBO niveau zit in Gelderland goed bij de Young Talent Academy. Via deze aparte tak binnen het ROC Nijmegen zijn in de afgelopen jaren al heel wat sporters erin geslaagd om hun diploma te halen en tegelijk ook hun talenten binnen de sport te ontwikkelen. “Ons doel is om sporters te laten sporten, maar ook een back up te zijn voor als het niet gaat lukken. Dus om ze met een degelijk diploma de deur uit te sturen.” In dit tweede deel in een nieuwe serie interviews spreken we met Claudia Goumans van de Young Talent Academy.

Lees meer

Gelderse gemeentes werken hard aan lokale sportakkoorden

,

In 2018 is in Nederland het Nationaal Sportakkoord gesloten. Het hoofddoel daarvan is om zoveel mogelijk mensen met plezier te laten sporten en bewegen. Om die ambities te realiseren wordt juist ook de samenwerking op lokaal niveau gezocht. Daaruit ontstaan steeds meer regionale- en lokale sportakkoorden. Dat gebeurt in trajecten waarin Topsport Gelderland in de provincie vaak nadrukkelijk een rol heeft. “Wij hebben kennis over talentontwikkeling en kunnen die bij de verschillende sportakkoorden inbrengen.”

Lees meer

Marleen Boerboom: “Laat je niet gek maken”

,

Bij Topsport Gelderland komen veel mensen voorbij. Of het nu de mensen in onze organisatie zijn, sporters die we helpen, hun ouders, trainers en coaches, of bijvoorbeeld specialisten waarmee we werken; iedereen heeft zijn eigen rol. Maar welke rol bekleden die mensen precies en op welke manier zijn zij bij Topsport Gelderland betrokken? Beginnend met dit eerste interview in januari 2020 gaan we hen aan het woord laten. Iedere maand volgt een nieuw interview. Ditmaal spreken we met Marleen Boerboom, die als sportdiëtiste geregeld wordt ingezet voor workshops en ook individueel sporters begeleidt.

Lees meer

Uitvoering Gelders Model voor talentontwikkeling door Topsport Gelderland

,

Topsport Gelderland neemt de uitvoering van het Gelders Model voor talentontwikkeling op zich. In de provincie Gelderland is een toenemend aantal gemeenten, scholen en sportorganisaties dat de Gelderse jeugd leert bewegen en sporten via dit model. Ook voor de provincie Gelderland is talentontwikkeling een belangrijk thema binnen haar sportbeleid. Zij geeft dit eveneens vorm via het Gelders Model. Topsport Gelderland werkt aan welzijn en prestaties van Gelderse sporttalenten en heeft vanaf 2020 de opdracht om opleiden volgens het Gelders model te stimuleren, en te monitoren wat er al gebeurt.

Lees meer

Talents 2 Tokio maakt indruk voorafgaand en tijdens Gelders Sportgala

,

Het was donderdag weer een feestelijke dag op Papendal. Daar werd de tiende editie van het Gelders Sportgala georganiseerd, met voorafgaand een door Topsport Gelderland georganiseerd programma in het kader van Talents 2 Tokio. Deelnemers aan dat project gingen tijdens een zogenaamde ‘netwerkmeerkamp’ actief aan de slag. Na afloop werden zij en veel andere genodigden getrakteerd op een leuke dinnershow tijdens het gala, waarbij de Gelderse sport werd gevierd. Bas van de Goor ontving dit jaar de Gelderse Sportprijs.

Lees meer

Talents 2 Tokio gasten maken kennis met baanwielrennen

,

Een interessante bijeenkomst vrijdag voor gasten van het project Talents 2 Tokio. Zij bezochten de Europese kampioenschappen baanwielrennen. Die werden in het Omnisport in Apeldoorn georganiseerd. Daarbij vielen de deelnemers met hun neus in de boter, want het Nederlandse team scoorde vrijdagavond zeer goed. Kirsten Wild won goud op het omnium, waarna de finale van het sprinttoernooi een onderonsje werd tussen de uiteindelijke winnaar Jeffrey Hoogland en wereldkampioen Harrie Lavreysen.

Lees meer

Herfstvakantie vol sportactiviteiten bij SportQube

,

In de herfstvakantie is er voor kinderen natuurlijk geen gymnastiek op school en ook sommige sportclubs liggen in de vakantieperiode even stil. Kinderen in Nijmegen hoeven daar echter niet perse over te treuren. In de SportQube kunnen zij deze week op alle werkdagen van 10.00 tot 13.00 uur namelijk meedoen aan een daar georganiseerde instuif. Op die manier kan kennisgemaakt worden met verschillende sporten.

Lees meer

Sporters krijgen slaapverwekkende masterclass

,

In het Sport- & Onderwijsgebouw op Papendal is woensdagavond de Masterclass Slaap & Herstel georganiseerd door Topsport Gelderland. Met succes, want ruim zeventig personen waren daarbij aanwezig en reageerden enthousiast. Onder hen waren sporters en ouders en begeleiders van sporters. Sportarts Kasper Janssen verzorgde de masterclass. Hij zorgde voor veel interactie met de deelnemers en er werden dan ook heel wat vragen gesteld.

Lees meer