Video: Het topsportleven van wielrenner Arvid de Kleijn

,

Dat er bij topsport veel meer komt kijken dan puur de fysieke uitdagingen, dat is bekend. Maar wat gaat er nu om in het hoofd van een topsporter? Wat doen zij om zo optimaal mogelijk te presteren en welke keuzes maken ze als het bijvoorbeeld gaat om de tijd die ze vrij maken voor familie en vrienden? We maakten een video met de Gelderse wielrenner Arvid de Kleijn. Hij is prof bij een buitenlandse ploeg en geeft een inkijkje.

Lees meer

Trainers en coaches leren over pedagogisch verantwoord handelen

,

In een goed verlopen webinar hebben Gelderse trainers, coaches en sportbestuurders meer geleerd over het pedagogisch verantwoord omgaan met sporters. De online masterclass werd dinsdagavond door Topsport Gelderland georganiseerd, met Marit Gijsbers als spreekster. Zij was tot vorig jaar werkzaam binnen de organisatie, maar maakte de overstap naar de KNVB en KNGU. Voor die twee sportbonden werkt ze aan het verbeteren van het pedagogisch sportklimaat in de voetbal en gymsport.

Lees meer

Webinar 1 december: Pedagogisch verantwoord omgaan met sporters

,

Op dinsdag 1 december organiseert Topsport Gelderland een nieuw webinar voor Gelderse trainers, coaches en bestuurders. Marit Gijsbers, pedagogisch regisseur bij de KNVB en KNGU, zal dit webinar ‘Pedagogisch verantwoord omgaan met sporters’ leiden. Tijdens het programma worden handvatten gegeven om kinderen op een pedagogische manier te begeleiden in hun ontwikkeling als persoon en sporter. Het webinar start om 20.00 uur. Wil je meedoen? Meld je dan aan! Na aanmelding ontvang je donderdag in de middag je link om deel te kunnen nemen.

Lees meer

Achterhoek zet flink in op Toppers Bij Jou Op School

,

In de regio Achterhoek zullen dit schooljaar liefst 26 basisscholen een topsporter op bezoek krijgen. Via het project Toppers Bij Jou Op School van Topsport Gelderland worden per school steeds twee klassen bezocht. Dit op initiatief van Achterhoek in Beweging, dat begin oktober een oproep plaatste voor scholen om zich aan te melden. Daarbij waren 21 bezoeken beschikbaar. De animo bleek echter zo groot, dat besloten is om het aantal op te schalen, zodat niemand teleurgesteld hoeft te worden.

Lees meer

Sporttalenten vallen in slaap tijdens topsportles

,

Slapend rijk worden. Het is een bekende uitspraak. Slapend herstellen, is dat echter niet. Maar wist jij dat een goede nachtrust essentieel is voor het leveren van topprestaties? Sporttalenten van het Beekdal Lyceum weten er inmiddels in ieder geval alles van. Zij kregen afgelopen week een topsportles op hun school, waarbij het thema slaap & herstel aan bod kwam. De les werd door Geeke Barmentloo gegeven. Zij is sportmanager bij Topsport Gelderland én gecertificeerd slaapcoach.

Lees meer

Topsport Gelderland initiatiefnemer talentontwikkeling e-sports

,

Topsport Gelderland heeft het initiatief genomen om een plan te ontwikkelen voor talentontwikkeling op het gebied van e-sports in Gelderland. Inmiddels is het plan omarmd door veertien partners, die allemaal hun bijdrage willen leveren aan het talentontwikkelingsprogramma, dat de motor zal zijn voor onderzoek, innovatie en voorlichting. De komende maand staat het plan op de agenda voor politieke besluitvorming over de ondersteuning vanuit de provincie Gelderland. Dit als initiatiefvoorstel van VVD Provinciale Staten sportwoordvoerder en fractieleider Frederik Peters.

Lees meer

Sporttalenten Beekdal Lyceum leren over mindset

,

Het nieuwe schooljaar is al weer even onderweg, maar kwam wat anders op gang dan anders. Op het Beekdal Lyceum in Arnhem is donderdag echter wel weer ‘gewoon’ de eerste topsportles van het schooljaar 2020/2021 georganiseerd. Een groep van zo’n 35 scholieren, die als sporttalenten hun sport met hun studie combineren, namen daaraan deel. De eerste les stond in het teken van mindset en werd verzorgd door Susie Cats en Thijs Wagenaar van YAAP sport- en prestatiepsychologen.

Lees meer

Week van de motoriek: ‘Breed motorisch opleiden erg belangrijk’

,

Van 5 tot en met 9 oktober is de Week van de motoriek. Dit is een themaweek georganiseerd door het Kenniscentrum sport en bewegen, VWS, NOC*NCF, het Mulier Instituut en de VSG om aandacht te vragen voor het nut en belang van Breed Motorische Ontwikkeling (BMO). Bij Topsport Gelderland besteden we op twee manieren aandacht aan Breed Motorische Ontwikkeling. Door middel van het traject ‘Sportief groot worden’ in onze regio’s en via onze eigen Strength & Conditioning expert Nout van der Velden.

Lees meer

Houtkamp College nieuwe topsportvriendelijke school

,

Het Houtkamp College in Doetinchem is dinsdag 6 oktober erkend als een topsportvriendelijke school. Tijdens een officiële overhandiging reikte Geeke Barmentloo namens Topsport Gelderland het speciaal daarvoor uitgegeven bordje uit. Daarmee werd de samenwerking tussen beide partijen officieel beklonken. Aansluitend aan de overhandiging werd direct ook een aftrap gegeven voor de scholieren. De eerstejaars toptalenten kregen een mentale workshop onder leiding van Marjoleine Kapitany.

Lees meer

Talent Kids Academie daagt uit tot een leven lang sportplezier

,

Op initiatief van Topsport Gelderland en de gemeente Nijmegen is op 30 september de Talent Kids Academie gestart. Dat is een naschools beweegprogramma voor kinderen in de leeftijd van acht tot en met twaalf jaar, dat tot en met begin december wordt georganiseerd. Het programma is bedoelt voor kinderen die het leuk vinden om extra te bewegen, die beter willen worden in hun eigen sport en die extra uitgedaagd willen worden op hun niveau. Meerdere sportverenigingen zorgen samen voor het programma, waarbij het doel is om kinderen breed motorisch op te leiden.

Lees meer