Topsport Gelderland een-tweetje: Yannick van Harskamp

,

Van de vier sportmanagers die bij Topsport Gelderland werkzaam zijn, is Yannick van Harskamp de ‘nieuwste’. Hij nam in augustus 2019 het stokje over van Marit Gijsbers en is snel uitgegroeid tot een belangrijke waarde binnen het team van collega’s. Naast zijn werk als sportmanager, doet hij nog meer dingen binnen de organisatie. In dit vierde interview, van een reeks waarin alle Topsport Gelderland collega’s aan het woord komen, is het dus ook de beurt aan Yannick.

De interviews die we houden met de collega’s van Topsport Gelderland bestaan telkens uit vijf de vragen. Vijf dezelfde vragen, die iedereen voorgelegd krijgt, maar waar ook iedereen een persoonlijk antwoord op kan geven. Via deze interviews leer je ons team dus net wat beter kennen.

Wie is Yannick en hoe ben je in de sportwereld verzeild geraakt?
“Ik ben Yannick van Harskamp, sportmanager bij Topsport Gelderland. Ik ben 35 jaar oud en woonachtig in Nijmegen en ik heb inmiddels drie kinderen, waarvan één tweeling. Ik zit al heel mijn leven in de sportwereld. Ik ken eigenlijk niet anders, ik ben er mee opgegroeid. Toen ik drie jaar oud was schijn ik tegen mijn ouders gezegd te hebben dat ik ooit in het Nederlands Volleybal team ging spelen. Op mijn zesde mocht ik eindelijk op volleybal en dat heb ik tot mijn dertigste op hoog niveau gedaan. Ik kwam onder meer uit voor het Nederlands team en ik heb ook nog in de Belgische en Italiaanse competitie gespeeld.”

Sport is emotie. Maar welke emotie in de sport vind jij de mooiste?
“Vooral het kunnen delen van je emotie in de sport vind ik het mooist. Bijvoorbeeld met teamgenoten. Wanneer je wedstrijden wint, maar ook als je punten scoort of jezelf overtreft. En je kunt de vreugde dan delen met je team, die emotie die dan vrijkomt vind ik fantastisch. Maar ook het tegenovergestelde, bij het verliezen van een wedstrijd, wanneer je slecht aan het spelen bent of je voelt je slecht. En je kunt dit delen met je teamgenoten/trainingspartners en je hebt daarna het gevoel dat je er samen tegenaan kan gaan. Dat vind ik mooi.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Wat is het werk dat jij doet bij Topsport Gelderland?
“Ik ben sportmanager voor de regio’s Nijmegen en Rivierenland. Daar begeleid ik de talentenprogramma’s van volleybal, zwemmen, turnen en rugby. De sporters uit deze sportorganisaties begeleid ik met sport overstijgende thema’s. Ook doe ik ook nog een stukje marketing voor Topsport Gelderland. Projecten waar ik aan mee heb gewerkt zijn Talents  2 Tokio, Talents 2 Paris en een vitaliteitstraject dat we nu opzetten.”

Wat maakt je werk zo leuk?
“Wat ik vooral zo leuk vind, is dat ik trainers kan helpen en ondersteunen die een passie hebben om hun sporters beter te maken. Deze trainers geven niet alleen training, maar die willen alles er omheen zo goed mogelijk verzorgen dat hun sporters zo goed gefaciliteerd zijn dat ze alles uit zichzelf kunnen halen. Ik vind het mooi dat ik bij de verschillende sportorganisaties daaraan bij kan dragen.”

Als je één advies mocht geven; wat zou jij sporttalenten dan graag meegeven?
“Als ik terugkijk op mijn eigen carrière, kijk ik uiteindelijk met veel trots terug op de moeilijke periodes in mijn carrière. Trots dat ik toch maar heb doorgezet. Dus probeer ook de grote, moeilijke, uitdagingen te waarderen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar daar word je als mens sterker van. En achteraf kun je daar met trots op terugkijken.”


Wil je meer weten over Yannick’s werk of is hij sportmanager van jouw regio en heb je vragen? Neem dan contact met hem op. Yannick’s gegevens en die van de andere collega’s van Topsport Gelderland, die ook altijd bereikbaar zijn voor vragen, vind je op onze teampagina.

Eerder interviewden we Lotte Visschers, Geeke Barmentloo en Wouter Hebbink in deze reeks. De interviews met hen lees je door op de namen te klikken.

Foto’s: Anouk Boonstra