Trainers jeugdopleiding De Graafschap werken samen aan interne cultuur

,

Topsport Gelderland is er niet alleen voor de sporters individueel, maar biedt bijvoorbeeld ook ondersteuning aan RTC-programma’s en topsportorganisaties. Zo organiseerden we afgelopen week een cultuursessie voor de trainersstaf van de jeugdopleiding van betaald voetbalclub De Graafschap. Op sportcomplex De Bezelhorst werkten de trainers daarin samen aan de kernwaarden binnen hun organisatie, vanuit hun eigen oogpunt. De cultuursessie zal nog een vervolg krijgen in de komende periode.

“Deze cultuursessie organiseerden we op aanvraag van Jefta Bresser, de hoofd jeugdopleiding van De Graafschap”, zo vertelt Eline Segers. Zij is binnen Topsport Gelderland actief als sportmanager voor de regio Achterhoek en staat daardoor onder meer in contact met de voetbalclub. “Het jeugdprogramma van De Graafschap is één van de organisaties die wij in de Achterhoek ondersteunen. Ditmaal stond er bij hun dus de cultuursessie op het programma, maar half maart is er ook een sessie voor de coaches over het puberbrein, met sportpsycholoog Ivo Spanjersberg. En we kijken onder meer nog naar het organiseren van een workshop gericht op ouders.”

Cultuursessie
De nu georganiseerde cultuursessie was er dus één waarin de trainers zelf aan de slag gingen. Segers: “Deze sessie werd verzorgd door sportmanager Martijn Spithoven en sportpsycholoog Lara Kalisvaart. Er werd gekeken welke kernwaarden de trainers zelf belangrijk vonden en hoe ze daarbij zelf naar de academie kijken. En welke normen en welk gedrag daar dan bij horen. Eerst werd er per individu gekeken, vervolgens in kleinere groepjes en daarna met de hele groep van zo’n twintig trainers. Zoals gebruikelijk in dit soort sessies bleek het nog best een uitdaging. Over het algemeen zaten er veel overeenkomsten in de genoemde dingen, maar de nuances verschilden en daarmee ook de gewenste toepassingen in gedrag en uitvoering. Er wordt dan ook een vervolg aan de meeting gegeven, omdat twee uur tijd niet genoeg bleek. Deze sessies zorgen er echter juist voor dat iedereen écht op één lijn komt met elkaar.”