Topsport Gelderland een-tweetje: Eline Segers

,

Het team van Topsport Gelderland is in de afgelopen jaren flink gegroeid. Sommige collega’s treden meer op de voorgrond dan anderen richting sporters, trainers/coaches en ouders, waar anderen meer achter de schermen werken. Voor de organisatie is iedereen echter even belangrijk. Daarom stellen we ons team graag aan jullie voor. Ditmaal Eline Segers. Ze werkt aan Talents 2 Paris en is in de regio’s Achterhoek en De Vallei actief.

De interviews die we houden met de collega’s van Topsport Gelderland bestaan telkens uit vijf vragen. Vijf dezelfde vragen, die iedereen voorgelegd krijgt, maar waar ook iedereen een persoonlijk antwoord op kan geven. Via deze interviews leer je ons team dus net wat beter kennen.

Wie is Eline en hoe ben je in de sportwereld verzeild geraakt?
“Ik ben Eline Segers, sportmanager van de regio’s Achterhoek en De Vallei. Als 5-jarig meisje ben ik in de sportwereld verzeild geraakt, omdat ik toen was begonnen met tennissen. Toen nog heel recreatief, maar uiteindelijk is dit opgelopen naar 15 tot 20 uur in de week. Daarbij zou ik naar Amerika gaan om college tennis te gaan spelen. Alleen de coach van de school waar ik de beste connectie mee had, koos uiteindelijk voor een ander meisje. Toen had ik nog wel een andere optie open, maar daar had ik toch een mindere klik mee. Ik dacht; ‘moet ik dan gaan om het gaan, terwijl ik er niet helemaal een goed gevoel bij heb’ en heb uiteindelijk besloten om in Nederland te blijven om mijn studie (International sportmanagement & business) en tennis te combineren. Die combinatie verliep uiteindelijk toch niet helemaal zoals gehoopt, waarna ik voor mezelf een realistische afweging heb gemaakt en toen toch voor mijn studie heb gekozen.

Als bijbaantje naast mijn studie ben ik tennisles gaan geven aan jong en oud. Dit heb ik 2,5 jaar gedaan. Na mijn studie ben ik ook deels het management gaan doen van de tennisschool. Dat was ook wel een leuke combinatie. Door mijn studie ben ik wel in de sportwereld blijven hangen en heb ik bij Topsport Gelderland mijn afstudeerproject gedaan. En ben er blijven hangen.”

Sport is emotie. Maar welke emotie in de sport vind jij de mooiste?
“Ik weet niet of dit per se een emotie is, maar wanneer je aan het sporten bent, dat je het dagelijks leven helemaal los kunt laten. Ik kan bijvoorbeeld op een dag duizend dingen aan mijn hoofd hebben wat ik allemaal nog moet doen. Maar wanneer ik dan op de tennisbaan sta, kan ik dit allemaal loslaten. Die focus van ‘hoofd leeg en gaan’ vind ik mooi aan sport.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Wat is het werk dat jij doet bij Topsport Gelderland?
“Ik heb veel verschillende taken en verantwoordelijkheden binnen de organisatie. Mijn voornaamste functie is die van sportmanager van de regio’s Achterhoek en De Vallei. Hier ben ik het eerste aanspreekpunt voor sporters die ondersteuning kunnen gebruiken op sportoverstijgende thema’s als voeding, prestatiegedrag, combinatie met onderwijs etc. Daarnaast ben ik ook betrokken bij verschillende talentenprogramma’s in de regio’s en sta ik in contact met een aantal topsportvriendelijke scholen. Naast mijn werkzaamheden als sportmanager, heb ik ook een grote rol binnen Talents 2 Paris, waarbij ik in contact sta met zowel de sporters als de bedrijven die daarbij zijn aangesloten. Hiervoor mag ik allerlei toffe bijeenkomsten en activiteiten organiseren. Verder ben ik nog coördinator van Toppers Bij Jou Op School en aanspreekpunt voor sporters op het thema sponsoring.”

Wat maakt je werk zo leuk?
“Het allerleukste aan mijn werk vind ik de variatie. Elke dag is anders en er zijn steeds weer nieuwe uitdagingen waarmee ik aan de slag kan. Sporters zien groeien, talentenprogramma’s helpen professionaliseren, topsporters inzetten als inspiratie, verbinding maken met het bedrijfsleven, en ga zo nog maar even door. Waar ik me als trainster vooral met de sport specifieke ontwikkeling bezighield, help ik nu sporttalenten met hun algehele ontwikkeling. Zo kan ik nog meer impact maken. Hoe gaaf is het als sporters mede door mijn ondersteuning hun droom kunnen waarmaken? Daar doe ik het voor!”

Als je één advies mocht geven; wat zou jij sporttalenten dan graag meegeven?
“Ik denk dat het belangrijkste is dat je plezier in je sport houdt. Iedereen heeft natuurlijk wel eens van die momenten dat je er echt geen zin in hebt. Maar als je het gemiddelde plaatje bekijkt, en je nog steeds kan genieten van datgene dat je doet, dat is denk ik het allerbelangrijkste. Op het moment dat je er geen plezier meer in hebt, kun je ook niet alles uit jezelf halen om te bereiken wat je wil bereiken.”


Wil je meer weten over Eline’s werk of heb je een vraag voor haar of één van de andere werknemers van Topsport Gelderland? Neem dan contact met ons op. Eline’s gegevens en die van de andere collega’s van Topsport Gelderland, die ook altijd bereikbaar zijn voor vragen, vind je op onze teampagina.

Eerder interviewden we Gudo Kramer, Reina Beltman, Aschwin Kruders, Bart-Jan Lourens, Nicole Paternotte, Yannick van Harskamp, Lotte Visschers, Geeke Barmentloo en Wouter Hebbink in deze reeks. De interviews met hen lees je door op de namen te klikken.