Topsport Gelderland een-tweetje: Aschwin Kruders

,

Topsport Gelderland is een levendige organisatie, die de afgelopen jaren ook flink gegroeid is. Inmiddels bestaat het team uit veertien personen. Daarbij is de één wat meer zichtbaar voor sporters, ouders, trainers/coaches en andere belanghebbenden, dan de ander. Iedereen draagt echter zijn steentje bij én kan ook voor jou van belang zijn. Daarom stellen we dit jaar alle collega’s aan jullie voor via het zogenoemde ‘een-tweetje’. Ditmaal is het Aschwin Kruders, coördinator communicatie, die vertelt over zichzelf en zijn werk.

De interviews die we houden met de collega’s van Topsport Gelderland bestaan telkens uit vijf vragen. Vijf dezelfde vragen, die iedereen voorgelegd krijgt, maar waar ook iedereen een persoonlijk antwoord op kan geven. Via deze interviews leer je ons team dus net wat beter kennen.

Wie is Aschwin en hoe ben je in de sportwereld verzeild geraakt?
“Mijn naam is dus Aschwin, voor velen een lastige naam die je uitspreekt als Esj-win. Ik ben 33 jaar jong en woon in Goor. Met een uitzondering van anderhalf jaar, toen ik in het buitengebied op zo’n vier kilometer afstand van dat Twentse stadje woonde, heb ik daar altijd gewoond. Sport is daarbij al van jongs af aan onderdeel van mijn leven geweest. In mijn jeugd voetbalde ik, tot ik rond mijn zestiende het wielrennen en daarna het hardlopen ontdekte. Die sporten doe ik nog altijd, evenals tennis en het geven van een Burn Cycle les in een sportschool.

Sporten heb ik dus altijd behoorlijk actief gedaan en is ook altijd een passie van me geweest. Ik realiseerde me echter ook gauw genoeg dat mijn talenten ergens anders lagen en rond mijn zestiende raakte ik ook betrokken bij de meer organisatorische kant van de sport. Dat begon destijds bij het helpen organiseren van een etappe in de Holland Ladies Tour en werd al snel meer; het organiseren van de Goorse wielerronde, bestuurslid bij de atletiekvereniging, het presenteren van een sportprogramma op de lokale radio, het speakeren bij sportwedstrijden en nog een aantal dingen.

De meeste van bovenstaande dingen hadden met communicatie te maken en die kant ging het ook qua studie op, waarna ik op mijn 21e mijn eigen bedrijf ben gestart, AK Sportpromotions. Zo ben ik ook bij Topsport Gelderland binnengekomen, waar ik inmiddels al ruim zes jaar actief ben. En net als bij Topsport Gelderland verzorg ik ook de communicatie voor allerlei andere organisaties, sportevenementen en sportteams. Een ander groot onderdeel van mijn bedrijf is daarnaast het management van topsporters. Op dit moment mag ik dat voor ruim twintig sporters doen, waaronder voornamelijk wielrensters, die uit zeven verschillende landen afkomstig zijn.”

Sport is emotie. Maar welke emotie in de sport vind jij de mooiste?
“Volgens mij is het niet eens echt een emotie, maar meer iets dat je doet en toch wil ik juist dat noemen; afzien. Voor mij is sport iets waar ik gelukkig van word en ik ben ervan overtuigd dat als je de juiste sportkeuze maakt, iedereen plezier kan hebben in sporten. Niet iedereen wil heel diep gaan, durft af te zien. Dat vind ikzelf, als het om mijn sport gaat, juist het mooie. Mijn grenzen opzoeken. En dat is ook wat mij aantrekt als het gaat om topsport; het aanleg hebben voor een sport is één, maar jezelf verder durven te pushen op momenten, dat is in mijn ogen een vaak onderbelicht talent.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Wat is het werk dat jij doet bij Topsport Gelderland?
“Bij Topsport Gelderland zorg ik voor alle communicatie-uitingen. Van het neerzetten van de strategie tot de uitvoering. Dat wil zeggen dat ik niet alleen de ideeën bedenk en de planning maak, maar ook daadwerkelijk de content creëer. We zijn daarbij actief met deze website en verschillende social media, waarbij we rekening houden met de doelgroepen die we hebben. Dat zijn er namelijk meerdere, die qua behoeftes ook behoorlijk uit elkaar liggen. En we hebben voor die doelgroepen ook nog weer specifieke dingen, zoals een nieuwsbrief voor stakeholders en de kwartaalmails voor sporttalenten en topsporters.

Naast de communicatie van Topsport Gelderland verzorg ik ook de communicatie van Sportief Groot Worden, waarvan Topsport Gelderland één van de kartrekkers is. En ik geef presentatie- en social mediatrainingen aan sporttalenten van het CTO, RTC’s en topsporttalentscholen, evenals de sporters die meewerken aan ons project Toppers Bij Jou Op School. Kortom, ik vermaak me wel, haha. Waar ik erg blij mee ben is dat ik sinds afgelopen jaar ook ondersteuning heb in de persoon van Merle van Benthem, die naast dat ze goed werk levert en een fijne collega is, als topsporter dingen ook vanuit de ogen van onze doelgroep bekijkt.”

Wat maakt je werk zo leuk?
“Als het om mijn werk bij Topsport Gelderland gaat dan springen twee dingen er voor mij uit; de afwisseling van het werk en het werken met mijn collega’s. Doordat we zoveel verschillende dingen doen en aanbieden, is het werk dat ik op het gebied van communicatie doe ook heel afwisselend. Dat maakt ook dat ik makkelijk weer nieuwe uitdagingen vind in wat ik doe.

En qua collega’s; omdat ik mijn eigen bedrijf alleen doe, heb ik die daarin niet. Waar ik meerdere dagen per week dus alleen werk, is het fijn om ook af en toe eens met anderen te kunnen sparren. Dat is iets dat ik in de coronatijd ook een hele periode wel behoorlijk heb gemist. Dan heb ik het nog niet eens over het team zelf. We hebben namelijk een heel leuke groep met mensen, met verschillende karakters, maar die wel heel goed bij elkaar passen. Ik durf wel te stellen dat je het qua team en collega’s niet beter kunt treffen dan hoe wij het bij Topsport Gelderland hebben.”

Als je één advies mocht geven; wat zou jij sporttalenten dan graag meegeven?
“Blijf goed in gedachten houden wat jou gelukkig maakt en waar je gelukkig van wordt. Ik zie helaas te vaak sporters die op jonge leeftijd ergens voor kiezen, omdat het of heel mooi lijkt op het eerste gezicht, of omdat er veel geld mee gemoeid is. Maar vanaf het moment dat je van sporttalent de transitie naar topsporter maakt, begint je carrière eigenlijk pas. Het is leuk als je de eerste twee jaar in sommige sporten plots veel meer geld kunt verdienen dan je gewend bent, maar als je daardoor het hele plezier verliest en afhaakt, ga je het daarna juist zeker niet meer verdienen, terwijl je anders misschien nog wel tien jaar door had gekund. Verdiep je in de keuzes die je kunt maken en durf naar het brede plaatje te kijken, waarin jouw geluk voorop staat.”


Wil je meer weten over Aschwin’s werk of heb je een vraag voor hem of één van de andere werknemers van Topsport Gelderland? Neem dan contact met ons op. Aschwin’s gegevens en die van de andere collega’s van Topsport Gelderland, die ook altijd bereikbaar zijn voor vragen, vind je op onze teampagina.

Eerder interviewden we Bart-Jan Lourens, Nicole Paternotte, Yannick van Harskamp, Lotte Visschers, Geeke Barmentloo en Wouter Hebbink in deze reeks. De interviews met hen lees je door op de namen te klikken.

Foto’s: Anouk Boonstra