Topsport Gelderland een-tweetje: Wouter Hebbink
Met dertien collega’s, hebben we bij Topsport Gelderland een behoorlijk grote en leuke organisatie. Een organisatie waar jij als sporter, trainer/coach of ouder bijvoorbeeld met je vragen terecht kunt bij onze vier sportmanagers, maar waar anderen weer een andere rol hebben. Wij staan daarbij graag midden tussen de mensen en normaal gesproken kun je altijd op ons kantoor binnen komen lopen. Dat wil nu even niet en daarom leek het ons een goed moment om de werknemers van Topsport Gelderland aan jullie online te introduceren. Dat gaan we in 2021 doen via een aantal vraag- en antwoordinterviews. Om het in sporttermen te houden; een een-tweetje. Te beginnen met Wouter Hebbink.
De interviews die we houden met de collega’s van Topsport Gelderland bestaan telkens uit vijf de vragen. Vijf dezelfde vragen, die iedereen voorgelegd krijgt, maar waar ook iedereen een persoonlijk antwoord op kan geven. Via deze interviews leer je ons team dus net wat beter kennen.
Wie is Wouter en hoe ben je in de sportwereld verzeild geraakt?
“Wie ik vooral ben is een jonge man van 32 jaar, vader van twee kinderen en de man van Imke. Ik heb een heel sportieve opvoeding gehad en alle kansen gekregen om sportief groot te worden. Daarbij heb ik een carrière in het volleybal gehad, waarbij ik op een redelijk niveau heb gespeeld, maar niet in de top. Wel heb ik altijd met veel plezier gesport. Via de Fontys Sporthogeschool ben ik gymleraar geworden. Als docent bewegingsonderwijs heb ik vervolgens veel verschillende functies gehad en ben ik uiteindelijk bij gemeente Nijmegen terechtgekomen, waar ik veel dingen heb gedaan. Nu ben ik werkzaam als ondernemer en bij de HAN. Bij de HAN begint mijn werk, waar toegepaste wetenschap stopt. Ik probeer van die toegepaste wetenschap producten en diensten te maken voor het werkveld. Als ondernemer maken we videoplatforms voor het werkveld en hebben we een visie op digitaal vlak ontwikkeld, de digitale buurtsportcoach.”
Sport is emotie. Maar welke emotie in de sport vind jij de mooiste?
“De liefde. Je moet wel echt verliefd zijn op je sport, om er alles voor te laten. In de topsport zie je dat echt. Daar zit zo’n hoge mate van passie, dat dat wel liefde moet zijn. Die topsport is het ene uiterste van het spectrum, in het andere uiterste zie ik hoeveel plezier mijn kinderen hebben in de zwemschool, het buitenspelen en hockeyen. Daar wordt de liefde zeg maar geboren. En liefde is iets waarvan je niet altijd kunt snappen waar het vandaan komt. Ik denk dat een gemiddeld mens ook niet snapt waarom iemand dertig uur per week bezig is met sport, om ergens eens in de vier jaar te kunnen pieken op een Olympische Spelen. Daar moet wel liefde zitten, anders snap ik het ook niet.”
(Tekst gaat verder onder de foto)
Wat is het werk dat jij doet bij Topsport Gelderland?
“Door mijn brede geschiedenis in het domein sport en bewegen en mijn ondernemende achtergrond, ben ik verantwoord om regie te voeren op het Gelders Model en onze gezamenlijke visie Sportief Groot Worden. Doordat je de onderste lagen goed organiseert, beïnvloed je de potentiële toestroom van betere bewegers. Daarmee sluit het één op één aan bij de doelstelling van Topsport Gelderland. Een mooie betekenisvolle verbinding tussen mijn werk en de uitvoerende taken bij Topsport Gelderland, is bijvoorbeeld de activiteit ‘Ontdek je talent’ in Apeldoorn. Daar is al eerder een podcast over verschenen. Dat soort dingen en veel meer doen we met grote en kleine organisaties in Gelderland, met één gezamenlijk visie; Sportief Groot Worden.”
Wat maakt je werk zo leuk?
“Het kunnen realiseren van impact. Een mooi voorbeeld is de gemeente Buren. Daar kwam ik binnen om de visie uit te leggen en je zag direct dat ze het omarmden en er meteen ook veel zinvolle activiteiten uit zijn gekomen. Dat geeft mijzelf ook weer energie. Wat energie geeft is dat de groep mensen waarmee je samenwerkt steeds groter wordt. Sportief Groot Worden is ook geen project, maar een gezamenlijke visie. De oplossing zit in de gemeenschap, in hoe je met elkaar de dingen doet. Dat is complex. Als je ziet dat de groep steeds groter wordt, mensen het omarmen en er actief mee aan de slag gaan, dan dat is fantastisch. Daarbij is het prachtig om bij Topsport Gelderland te werken in het team en in een omgeving waarin je de topsport proeft. Er zit een hoop expertise en dat is mooi.”
Als je één advies mocht geven; wat zou jij sporttalenten dan graag meegeven?
“Er is nooit één weg. Een plan komt nooit honderd procent uit. Zorg dat de liefde die je voor sport hebt bovenaan blijft staan. Tegenslagen zal je altijd hebben. Iedere relatie kent wel eens problemen, maar als je teruggaat naar de basis, de liefde die je voelt, is er altijd weer een weg terug te vinden.”
Wil je meer weten over Wouter’s werk aan het Gelders Model en/of Sportief Groot Worden? Neem dan contact met hem op. Zijn gegevens en die van de andere collega’s van Topsport Gelderland, die ook altijd bereikbaar zijn voor vragen, vind je op onze teampagina.
Foto’s: Anouk Boonstra