Topsport Gelderland een-tweetje: Merle van Benthem

,

Het team van Topsport Gelderland bestaat uit een leuke groep collega’s, die het goed met elkaar kunnen vinden. Voor jullie als sporters, trainers/coaches, ouders en andere belanghebbenden, is echter niet iedere werknemer even bekend. De één werkt immers meer op de achtergrond dan de ander. Toch heeft iedereen zijn eigen rol binnen de organisatie en kun je ook met verschillende personen te maken krijgen. Dus wie is wie? In dit interview vertelt Merle van Benthem over zichzelf. Ze is actief als topsporter én werkt in het communicatieteam van Topsport Gelderland.

De interviews die we houden met de collega’s van Topsport Gelderland bestaan telkens uit vijf vragen. Vijf dezelfde vragen, die iedereen voorgelegd krijgt, maar waar ook iedereen een persoonlijk antwoord op kan geven. Via deze interviews leer je ons team dus net wat beter kennen.

Wie is Merle en hoe ben je in de sportwereld verzeild geraakt?
“Ik ben Merle van Benthem, 29 jaar oud en geboren en getogen in Hengelo, maar nu woonachtig in Arnhem. Als 4-jarig meisje ben ik begonnen met BMX. We waren op vakantie in Limburg en daar hadden ze een crossbaantje. Hier waren mijn broer en ik heel de dag te vinden. Toen vroegen we aan mijn ouders of er ook niet een crossbaantje in Hengelo was. En dat was er. En sindsdien waren mijn broer en ik verknocht aan het BMX’en. Eind 2008 ben ik als 15-jarig meisje naar Papendal verhuisd om daar fulltime te trainen met de Nationale Selectie BMX.

In juli 2021 heb ik besloten een punt achter mijn BMX-carrière te zetten. De laatste jaren heb ik veel blessures gehad en had ik mezelf nog één doel gesteld: een olympische medaille in Tokyo. Helaas plaatste ik mezelf niet en toen ontbrak de echte motivatie om met BMX door te gaan zoals voorheen. Ik heb altijd al in mijn achterhoofd gehad, als ik stop met BMX wil ik baanwielrennen. Hier ben ik nu hard voor aan het trainen om de aansluiting met de top te halen.”

Sport is emotie. Maar welke emotie in de sport vind jij de mooiste?
“Het overwinnen van tegenslagen en uitdagingen. Wanneer het tegenzit en je mentaal en/of fysiek in een diep dal komt te zitten en daar dan weer bovenop komen vind ik één van de mooiste emoties van sport. In mijn BMX-carrière heb ik naast mijn hoogtepunten ook diepe dalen gekend. Met als dieptepunt mijn knieblessure in 2017. Eigenlijk waren alleen mijn achterste kruisband en mijn buitenste knieband nog helemaal intact. De rest was allemaal of ingescheurd of helemaal afgescheurd. Ik weet nog dat mijn sportarts tegen mij zei dat dit wel eens einde carrière kon zijn.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Maar ik dacht, dit laat ik me echt niet gebeuren. Na 14 maanden revalideren maakte ik mijn comeback tijdens de wereldbeker op Papendal. Mijn coach vertelde me dat ik gewoon lekker moest gaan fietsen, en wat de uitslag ook was, ik gewoon happy moest zijn dat ik weer kon racen. Ik zei wel ‘ja dat doe ik’, maar de topsporter in mij wilde toch de finale halen. En het lukte! Dat moment dat ik over de finish kwam na mijn halve finale en realiseerde dat ik de finale had gehaald barstte ik in tranen uit. Al die ellende die ik had meegemaakt met mijn knie had ik overwonnen. Zo heeft iedereen zijn eigen verhaal, maar dat een sporter zijn/haar tegenslag overwint vind ik het mooist.”

Wat is het werk dat jij doet bij Topsport Gelderland?
“Ik ben communicatiemedewerker van Topsport Gelderland. Ik assisteer voornamelijk Aschwin Kruders, die over de communicatie binnen de organisatie gaat. Maar wanneer andere collega’s mij nodig hebben zet ik me daar ook in. Zo heb ik onder meer al meegeholpen aan Talents 2 Paris en Toppers Bij Jou Op School. Ook doe ik dingen voor Sportief Groot Worden.”

Wat maakt je werk zo leuk?
“Wat ik zo leuk vind aan mijn werk bij Topsport Gelderland is de afwisseling tussen mijn topsport- en maatschappelijke carrière. Dit vind ik persoonlijk heel fijn, zo heb ik ook een beetje afleiding van mijn sport. En natuurlijk de fijne collega’s, die ook snappen dat ik nog vol in mijn topsportcarrière zit.”

Als je één advies mocht geven; wat zou jij sporttalenten dan graag meegeven?
“Werk in stappen naar je hoofddoel toe. Als mijn coach dit leest denkt hij vast: ‘oh, ze luistert toch wel naar wat ik zeg’. Maar sporters zijn vaak geneigd om zo snel en gefixeerd mogelijk het einddoel te halen (hier heb ik ook een handje van), waardoor ze vaak belangrijke tussenstappen missen/vergeten, die je uiteindelijk juist beter maken!”


Wil je meer weten over Merle’s werk of heb je een vraag voor haar of één van de andere werknemers van Topsport Gelderland? Neem dan contact met ons op. Merle’s gegevens en die van de andere collega’s van Topsport Gelderland, die ook altijd bereikbaar zijn voor vragen, vind je op onze teampagina.

Eerder interviewden we Ellen Schravendeel, Eline Segers, Gudo Kramer, Reina Beltman, Aschwin Kruders, Bart-Jan Lourens, Nicole Paternotte, Yannick van Harskamp, Lotte Visschers, Geeke Barmentloo en Wouter Hebbink in deze reeks. De interviews met hen lees je door op de namen te klikken.

Foto’s: Anouk Boonstra