Topsport Gelderland een-tweetje: Bart-Jan Lourens

,

We zitten in de zomervakantie, maar dat wil niet zeggen dat het werk bij Topsport Gelderland stilvalt. Natuurlijk hebben ook onze collega’s beurtelings vakantie, maar er is genoeg waar aan gewerkt wordt. Maar wie zijn onze collega’s? Dit jaar stellen we ze via vijf vragen aan jullie voor. Bart-Jan Laurens, verenigingscoördinator binnen Topsport Gelderland, is de volgende. In dit gesprek leer je wie hij is en wat hij doet.

De interviews die we houden met de collega’s van Topsport Gelderland bestaan telkens uit vijf de vragen. Vijf dezelfde vragen, die iedereen voorgelegd krijgt, maar waar ook iedereen een persoonlijk antwoord op kan geven. Via deze interviews leer je ons team dus net wat beter kennen.

Wie is Bart-Jan en hoe ben je in de sportwereld verzeild geraakt?
“Ik ben Bart Jan Lourens, verenigingscoördinator bij Topsport Gelderland. Ik ben 36 jaar oud, we hebben twee jongen kinderen en zijn onlangs verhuisd van Nijmegen naar het Brabantse Erp. Daar hebben we een paardenfokkerij. Ook brouw ik samen met een vriend van mij vier keer per jaar speciaal bier. Zelf vind ik het ook lekker om te sporten, hardlopen of een rondje fietsen. En in de zomer een potje tennissen of paddel.

Voordat ik bij Topsport Gelderland aan de slag ging werkte ik tien jaar als sportfysio bij NEC Nijmegen. Daar was ik gedeeltelijk verantwoordelijk voor de jeugdopleiding en grotendeels verantwoordelijk voor het eerste elftal. Ook heb ik bij turnvereniging de Hazenkamp gewerkt als fysio. Hier heb ik onder meer onze college Reina Beltman begeleid.

Dat werk heb ik altijd met veel plezier gedaan, maar toen ben ik met mijn vrouw voor een lange tijd op reis gegaan. We hebben allebei onze banen opgezegd en zijn de wereld over gaan reizen. Een rondreis van Zuid-Amerika tot Nieuw Zeeland en Azië. Toen we terug waren heb ik nog voor één jaar in een praktijk gewerkt, maar dat was helemaal niks voor mij. De sportwereld trok me meer aan en zo ben ik in 2019 bij Topsport Gelderland terechtgekomen.”

Sport is emotie. Maar welke emotie in de sport vind jij de mooiste?
“Wilskracht bij sporters en de hele route die een sporter aflegt naar de sportprestatie toe vind ik het mooist. Het zien dat iemand hard werkt en toegewijd is aan zijn of haar sport. Maar ook bijvoorbeeld dat een sporter na een blessure zich zo hard terugknokt om uiteindelijk weer op dat podium te staan. Die persoonlijke route vind ik denk ik nog belangrijker dan het winnen van een medaille.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Wat is het werk dat jij doet bij Topsport Gelderland?
“Ik werk gedeeltelijk voor Topsport Gelderland binnen de regio Nijmegen. Daar ben ik verenigingscoördinator voor verenigingen die iets doen op het gebied van talentontwikkeling. Dus dat kan zijn dat ik verenigingen met elkaar verbindt. Een praktisch voorbeeld is dat een rugbyvereniging in Nijmegen erachter kwam dat hun looptechniek slecht was. Vanuit het netwerk dat ik heb, heb ik toen een trainer van een atletiekvereniging gevraagd om een loop workshop te geven aan de rugbyvereniging. Om op die manier ervoor te zorgen dat de rugbytrainers, de rugbyers betere looptechnieken kunnen aanleren.

Een ander project waar ik mee bezig ben is dat ik vanuit de HAN experts invlieg om kennis en expertise te delen met de verenigingen. Dit kan zijn op het gebied van breed motorisch opleiden, tot aan krachttraining voor de jeugd en bijvoorbeeld wat je wel en niet doet met kinderen in de groeifase of erna. Dus wat je kunt doen in welke ontwikkelfase van een kind. Dit hebben we gelabeld als ontwikkelfase gericht opleiden.

En gedeeltelijk werk ik voor Sportbedrijf Nijmegen. Daarin vertel ik met name hoe je ieders talent kunt ontwikkelen. Ook al ben je een minder goede beweger, hoe kun je dan vaardiger worden. En als je al een goed ontwikkelde beweger bent, wat is dan goed om nog beter te worden. Hiervoor hebben we de Talent Kids Academie opgezet. Met meerdere sportverenigingen zorgen we samen voor het programma, waarbij het doel is om kinderen breed motorisch op te leiden.

Ook houd ik me bezig voor www.sportinspiratienijmegen.nl. Dit is een online platform waarin digitaal kennis en ervaringen worden gedeeld. Bijvoorbeeld door elkaar te inspireren. Qua oefenvormen, maar ook over inhoud en visies in de sport.”

Wat maakt je werk zo leuk?
“Toen ik stopte in de fysiotherapie praktijk heb ik er goed over nagedacht wat ik nou echt belangrijk vind in mijn werk. Daarin vind ik het belangrijk dat ik iets kan ontwikkelen, dat mijn werk heel divers is. En dat ik met gemotiveerde mensen aan de slag kan. Dit is ook wat mij erg aanpreekt in mijn werk. Wat ik nog meer leuk aan mijn werk vind is dat wij echte pioniers zijn bij Topsport Gelderland. We zijn druk bezig met veel vernieuwende onderwerpen en daardoor kunnen we ook echt een steentje bijdragen in de sport.”

Als je één advies mocht geven; wat zou jij sporttalenten dan graag meegeven?
“Kijk vooral naar je eigen ontwikkeling. Vaak helpt het om terug te kijken naar waar je vandaan komt en wat je tot nu toe hebt bereikt. Dit helpt ook voor de toekomst; waarin wil je je nog ontwikkelen? En hoe ga je dat doen? Dit helpt je minder bezig te zijn met winnen of verliezen. Of dat je kijkt naar anderen die misschien wel beter zijn. Zo focus je meer op je eigen ontwikkeling en dat helpt je om te zoeken waar je eigen plafond in je sport ligt.”


Wil je meer weten over Bart-Jan’s werk of heb je een vraag voor hem of één van de andere werknemers van Topsport Gelderland? Neem dan contact met ons op. Bart-Jan’s gegevens en die van de andere collega’s van Topsport Gelderland, die ook altijd bereikbaar zijn voor vragen, vind je op onze teampagina.

Eerder interviewden we Nicole Paternotte, Yannick van Harskamp, Lotte Visschers, Geeke Barmentloo en Wouter Hebbink in deze reeks. De interviews met hen lees je door op de namen te klikken.

Foto’s: Anouk Boonstra