Topsport Gelderland een-tweetje: Gudo Kramer

,

Sinds begin 2009, anderhalf jaar na de oprichting van de organisatie, staat Gudo Kramer aan het roer van Topsport Gelderland. Sinds die tijd is het team waarmee we werken flink gegroeid. In de afgelopen periode hebben we al meerdere collega’s aan jullie voorgesteld. Ditmaal is het de beurt aan Gudo zelf. Wie is hij, waarom past de rol van directeur van Topsport Gelderland bij hem en waar komt zijn passie voor sport vandaan? Je komt het te weten in dit ‘een-tweetje’.

De interviews die we houden met de collega’s van Topsport Gelderland bestaan telkens uit vijf vragen. Vijf dezelfde vragen, die iedereen voorgelegd krijgt, maar waar ook iedereen een persoonlijk antwoord op kan geven. Via deze interviews leer je ons team dus net wat beter kennen.

Wie is Gudo en hoe ben je in de sportwereld verzeild geraakt?
“Ik ben Gudo Kramer, 51 jaar oud, vader van Arvid en partner van Leonie. We zijn woonachtig in ’s-Heerenberg. Ik ben zelf een fanatieke fietser en heb een passie voor talentontwikkeling, voor jonge mensen die ambitieus zijn en zichzelf willen ontwikkelen. En die passie kan ik geweldig kwijt bij Topsport Gelderland. Naast mijn werk bij Topsport Gelderland doe ik ook nog een aantal vrijwilligers dingen in de wielersport. Zo organiseer ik een evenement, ondersteun ik ontwikkelingshulp activiteiten in de wielersport en begeleid ik nu nog één wielrenner; Daniel Abraham.

Ook ben ik tien jaar lang manager/oprichter en soms ploegleider geweest van de Marco Polo wielerploeg. Dit was een kleine profploeg met een Chinese licentie en we zijn een paar jaar een opleidingsploeg voor Discovery Channel geweest, het team van onder andere Lance Armstrong. Ook hier kwam mijn passie voor jonge mensen met talent en ambitie terug. Het doel was om een opleidingsploeg voor wielrenners uit niet traditionele wielerlanden te zijn. Vandaar ook de registratie in China en we reden wedstrijden op alle continenten. Een 15-tal wielrenners vond de weg naar een profcarrière.”

Sport is emotie. Maar welke emotie in de sport vind jij de mooiste?
“De emotie van iemand die heel veel tegenslagen heeft overwonnen en dan toch die grote droom weet te verwezenlijken. Ik moet daarbij meteen denken aan de enige wielrenner die ik nog begeleid, Daniel Abraham. Hij is oorspronkelijk geboren in Eritrea en als alleenstaande minderjarige asielzoeker met een handicap naar Nederland gekomen. Zijn droom is altijd geweest om ooit profwielrenner te worden en een olympische medaille te winnen. Hij is via ons team (Marco Polo) en daarna nog andere teams ook echt beroepswielrenner geworden. Naast valide profwedstrijden is hij ook op Paralympisch niveau actief geworden en daar heeft hij in Tokio een gouden en een bronzen medaille behaald, nadat hij ook al goud behaalde bij de Paralympische Spelen in Rio.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Wat is het werk dat jij doet bij Topsport Gelderland?
“De functie heet directeur en ik zie dat als directie voeren en richting aangeven. Ik ben een belangrijke schakel tussen aan de ene kant het bestuur en aan de andere kant de uitvoeringsorganisatie. Dat probeer ik heel erg in te vullen als een vorm van dienend leiderschap. Ik geef wel een richting aan, maar zorg vervolgens ook dat de vakmensen die we in dienst hebben hun eigen deskundigheid en professionaliteit kunnen laten zien. En dat ze daarin ruimte hebben voor voldoende autonomie. Dit alles binnen de kaders van een visie op talentontwikkeling en topsport die we als team vorm hebben gegeven.

In de organisatie probeer ik steeds terug te gaan naar de Self Determination Theory. Dus mensen hebben autonomie nodig, ze moeten erkend worden en verbinding hebben met hun organisatie. Dit vind ik erg belangrijk en ik probeer dit heel goed vorm te geven. Ik denk ook dat dit in veel sportprogramma’s heel goed toe te passen is, trouwens.

Inhoudelijk voel ik me erg betrokken en probeer ik sturing te geven aan de visie van Topsport Gelderland waarin de sporter centraal staat. Die sporter moet brede ontwikkelmogelijkheden krijgen en als persoon, niet alleen als sporter, beter uit de talent-/topsportprogramma’s komen dan dat hij of zij er in ging. Daar is veel voor nodig, van slimme instroom, tot goede trainers en coaches, veiligheid, verbindingen met de omgeving, afstemming met onderwijs, oog voor de persoon en ontwikkelfase van de sporter, et cetera. Helaas is er de laatste tijd veel nieuws over onveilige topsportprogramma’s. Ik ben ervan overtuigd dat inspanningen gericht op topsport in bijna alle gevallen juist enorm bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van de sporters. Maar we moeten er als sport dus nog harder aan werken dat het in alle gevallen goed gaat. Ik probeer (net als alle collega’s van Topsport Gelderland) in mijn werk in ieder geval heel hard die kant op te sturen.”

Wat maakt je werk zo leuk?
“Het begint toch bij mijn passie voor talentontwikkeling en het feit dat Topsport Gelderland kansen biedt aan jonge sporters met passie en ambitie, die proberen doelen na te streven. En in het dagelijkse werk zit het ook heel erg in de verbinding met de collega’s en de leuke mensen in het fantastische team dat we hebben.”

Als je één advies mocht geven; wat zou jij sporttalenten dan graag meegeven?
“Zorg dat je mensen om je heen verzamelt die de weg kennen. Die achter jouw horizon kunnen kijken. Wat jij nog niet kan zien aan vervolgstappen, dat zij die wel al kennen. Maar bepaal ook je eigen doelen, je eigen droom en houdt vast aan je eigen ambities. Laat je daarin niet makkelijk ontmoedigen door allerlei mensen die denken de wijsheid in pacht te hebben. Het is uiteindelijk jouw pad en daar ga je heel veel van leren. Ook al haal je die droom nooit, die ambitie is zo’n belangrijke motor in het leven dat je die gewoon ruimte moet geven.”


Wil je meer weten over Gudo’s werk of heb je een vraag voor hem of één van de andere werknemers van Topsport Gelderland? Neem dan contact met ons op. Gudo’s gegevens en die van de andere collega’s van Topsport Gelderland, die ook altijd bereikbaar zijn voor vragen, vind je op onze teampagina.

Eerder interviewden we Reina Beltman, Aschwin Kruders, Bart-Jan Lourens, Nicole Paternotte, Yannick van Harskamp, Lotte Visschers, Geeke Barmentloo en Wouter Hebbink in deze reeks. De interviews met hen lees je door op de namen te klikken.

Foto’s: Anouk Boonstra