Topsport Gelderland een-tweetje: Donny Stumpel

,

Bij Topsport Gelderland hebben we een team met een flink aantal collega’s. Die groep is de afgelopen jaren gestaag gegroeid. Maar wie zijn al die mensen en wat doen ze? In deze interviewreeks komen ze allemaal aan bod. Ditmaal Donny Stumpel, één van de nieuwste leden van het team van Topsport Gelderland, ook nog eens in een nieuwe rol. Hij is namelijk verantwoordelijk voor e-sports. Wat hij precies doet lees je in dit vraaggesprek.

De interviews die we houden met de collega’s van Topsport Gelderland bestaan telkens uit vijf vragen. Vijf dezelfde vragen, die iedereen voorgelegd krijgt, maar waar ook iedereen een persoonlijk antwoord op kan geven. Via deze interviews leer je ons team dus net wat beter kennen.

Wie is Donny en hoe ben je in de sportwereld verzeild geraakt?
“Ik ben Donny Stumpel, 32 jaar oud en woonachtig in Nijmegen met mijn vriendin. In 2015 was ik zelf een e-sporter en speelde League of legends. Daarbij kreeg ik een coach toegewezen. Die coach was niet echt een coach, maar meer iemand die informatie had over het spel, en dat frustreerde me wel. Toen dacht ik, ik denk dat ik dat beter kan. Ik ben toen zelf coach geworden en kwam er achter dat heel veel spelers eigenlijk slechte begeleiding kregen. Ik ben me toen gaan verdiepen in het coach vak en zo ben ik in de e-sports wereld gerold.

Eerst deed ik vooral veel ervaring op, er waren veel positieve reacties. Toen werd ik steeds vaker gevraagd om andere teams en spelers te helpen. Op een gegevens moment ben ik ook andere e-sports coaches gaan leren hoe ze het beste spelers kunnen coachen. Nu ben ik in Europa, Azië en Noord-Amerika actief om coaches te begeleiden. ”

Sport is emotie. Maar welke emotie in de sport vind jij de mooiste?
“Sympathie vind ik de mooiste emotie. Wanneer mensen boven zichzelf uitstijgen en dat ik daar helemaal in mee kan leven. Zo van: ‘Wow! Wat ben ik trots op die mensen’. Maar uiteraard ook wanneer het tegenzit. Dat je ook daar helemaal in mee kan leven.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Wat is het werk dat jij doet bij Topsport Gelderland?
“Ik ben technisch coördinator e-sports. Ik zorg dat de drie teams van het E-sports Talent Center Gelderland, dus in e-racing, Valorant en FIFA, kwalitatief op niveau zijn. Dat doe ik door coaches te begeleiden en ik zorg dat deze coaches buiten het coachen van de spelers relatief ontzorgd zijn. Dus ik overleg bijvoorbeeld met Topsport Gelderland welke workshops we kunnen en regel dat voor hen. Maar ook als bijvoorbeeld een beeldscherm niet goed werkt, komen ze naar mij toe om dat te melden en dan probeer ik dat op te lossen.”

Wat maakt je werk zo leuk?
“Wat mijn werk zo leuk maakt vind ik dat het om topsport gaat, of eigenlijk het pionieren van topsport in e-sports. Want het is nog niet helemaal te vergelijken met bijvoorbeeld turnen, basketbal of voetbal. Er zijn nog heel veel stappen te maken op allerlei vlakken. Er is nog veel ruimte voor groei en innovatie. We kunnen dus nieuwe dingen opzetten op een bepaald niveau, wat de volgende standaard zou kunnen zijn voor e-sports in heel Nederland. Ik vind het heel mooi om hieraan bij te dragen.”

Als je één advies mocht geven; wat zou jij sporttalenten dan graag meegeven?
“Schakel hulp in bij je ontwikkeling. Denk niet dat je alles alleen moet of kan doen. Veel spelers gaan zelf bij andere spelers online kijken op een stream om dingen te leren. Wat op zich goed is. Maar wanneer je hulp inschakelt van een coach dan kan je vaak sneller dingen leren en verder komen met externe perspectieven.”


Wil je meer weten over Donny’s werk of heb je een vraag voor hem of één van de andere werknemers van Topsport Gelderland? Neem dan contact met ons op. Donny’s gegevens en die van de andere collega’s van Topsport Gelderland, die ook altijd bereikbaar zijn voor vragen, vind je op onze teampagina.

Eerder interviewden we Martine Willemsen, Merle van Benthem, Ellen Schravendeel, Eline Segers, Gudo Kramer, Reina Beltman, Aschwin Kruders, Bart-Jan Lourens, Nicole Paternotte, Yannick van Harskamp, Lotte Visschers, Geeke Barmentloo en Wouter Hebbink in deze reeks. De interviews met hen lees je door op de namen te klikken.