Topsport Gelderland een-tweetje: Martine Willemsen

,

Kom je met Topsport Gelderland in contact, dan is dat vaak met één iemand of wellicht twee. Topsport Gelderland bestaat echter uit een groot team met collega’s. Velen zijn op de achtergrond werkzaam of juist in een andere regio dan die van jou, maar iedereen draagt zijn steentje bij. Maar wie is nu wie en waarvoor kun je bij hen terecht? Om jullie daar wat meer over te laten weten, hebben we deze interviewreeks opgezet. Ditmaal komt Martine Willemsen aan het woord, die een grote rol heeft binnen Sportief Groot Worden.

De interviews die we houden met de collega’s van Topsport Gelderland bestaan telkens uit vijf vragen. Vijf dezelfde vragen, die iedereen voorgelegd krijgt, maar waar ook iedereen een persoonlijk antwoord op kan geven. Via deze interviews leer je ons team dus net wat beter kennen.

Wie is Martine en hoe ben je in de sportwereld verzeild geraakt?
“Ik ben Martine Willemsen, 42 jaar oud en woonachtig in Duiven met mijn man en twee kinderen. Ik heb een dochter van 15 en een zoon van 13. Van jongs af aan ben ik altijd wel sportief geweest. Ik heb gevoetbald, en op een gegeven moment ben ik overgestapt naar sporten die je meer in je eigen tijd kon doen. Dus mountainbiken en wielrennen.

Na mijn middelbare school ben ik Sporteconomie gaan studeren. Ik heb mijn afstudeerstage gedaan bij de Gelderse Sport Federatie en daarna ben ik hier aan het werk gegaan. Ik heb daar 10 jaar gewerkt en toen via een gastles van de opleiding SGM van de HAN in contact geraakt met het onderwijs. Daarin ben ik nu alweer 11 jaar aan de slag als docent.

Toen ik bij de Gelderse Sport Federatie werkte, zat daar nog het Olympisch steunpunt Gelderland. Dat is eigenlijk de voorloper van Topsport Gelderland. Dus van mijn tijd bij de Gelderse Sport Federatie heb ik ook al samengewerkt met Topsport Gelderland. En vanuit mijn werk bij de HAN ben ik betrokken geraakt bij Topsport Gelderland, omdat ik het wel heel leuk vond om ook nog in de praktijk bezig te zijn. Dus niet alleen maar onderwijs geven. Ik vond het vooral ook leuk om die link met het werkveld te houden, zodat je dan studenten beter kunt informeren en verhalen vanuit de praktijk mee kunt nemen. Zo ben ik er weer ingerold en nu ben ik één dag in de week actief bij Topsport Gelderland voor Sportief Groot Worden.”

Sport is emotie. Maar welke emotie in de sport vind jij de mooiste?
“Wat ik nu vooral heel mooi vind is dat sporters zich steeds meer kwetsbaar durven op de stellen. Dus ook wanneer sporters niet lekker in hun vel zitten, door veel druk, een depressie of wat voor reden dan ook. Ze durven zichzelf te uiten en hun emoties te laten zien. Dat is denk ik ook heel goed voor de jonge talenten en jonge topsporters, om ook te zien dat dat ook mag. En dat wanneer je die emoties ook hebt, het goed is om daar hulp bij te zoeken.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Martine Willemsen (rechts), samen met collega Lotte Visschers

Wat is het werk dat jij doet bij Topsport Gelderland?
“Ik ben actief binnen Sportief Groot Worden, daarin ondersteun ik met name Wouter Hebbink. Ik houd me bezig met projectmanagement binnen Sportief Groot Worden en ik ben ook veel in contact met partners om die samen te brengen, om de visie van Sportief Groot Worden goed uit te dragen binnen de provincie. Daarin zet ik ook de structuur op, we zijn nog maar anderhalf jaar geleden begonnen met het stukje eigenaarschap. Sportief Groot Worden is van iedereen, maar er moet natuurlijk wel iets achter zitten waardoor iedereen elkaar ook gaat vinden, zodat de kennis en inspiratie gedeeld kunnen worden. Dat probeer ik zo goed mogelijk op te zetten. “

Wat maakt je werk zo leuk?
“De afwisseling. Wat ik daarnaast vooral mooi vind binnen het project Sportief Groot Worden, is dat het overal enthousiast wordt ontvangen. Partijen vinden het vooral heel mooi dat we starten vanuit de basis. We willen alle kinderen een kans geven op een sportieve ontwikkeling, maar wel binnen zijn of haar niveau. En dat je van daaruit eigenlijk werkt naar meer doorstroom binnen de topsport. Wat uiteindelijk resulteert in meer Gelderse medailles. Daarnaast is het een superleuk team binnen Topsport Gelderland. Iedereen is erg betrokken en heeft een passie voor talentontwikkeling en topsport. Dat motiveert heel erg.”

Als je één advies mocht geven; wat zou jij sporttalenten dan graag meegeven?
“Zorg dat je eigenaar blijft van je eigen talent. Er zijn altijd veel betrokken partijen rondom zo’n talent. Er wordt veel getrokken aan jonge sporters. Dan moet je best wel sterk in je schoenen staan om je eigen koers te blijven varen en je hart te volgen. Ik zou het mooi vinden dat jonge talenten zich daar zo sterk in voelen dat ze echt wel eigenaar blijven van hun eigen talent en daarin ook hun hart volgen. En op die manier doen wat het beste voor hunzelf is. “


Wil je meer weten over Martine’s werk of heb je een vraag voor haar of één van de andere werknemers van Topsport Gelderland? Neem dan contact met ons op. Martine’s gegevens en die van de andere collega’s van Topsport Gelderland, die ook altijd bereikbaar zijn voor vragen, vind je op onze teampagina.

Eerder interviewden we Merle van Benthem, Ellen Schravendeel, Eline Segers, Gudo Kramer, Reina Beltman, Aschwin Kruders, Bart-Jan Lourens, Nicole Paternotte, Yannick van Harskamp, Lotte Visschers, Geeke Barmentloo en Wouter Hebbink in deze reeks. De interviews met hen lees je door op de namen te klikken.

Foto’s: Anouk Boonstra (top) en Marcel Krijgsman