Chloe Webers: “Je kunt ook werken aan het beter maken van je sterke punten”

,

In het vorige jaar interviewden we meerdere mensen die op een bepaalde manier aan Topsport Gelderland verbonden zijn. Van trainers en coaches, tot oud-sporters en actieve sporters, sportartsen en ga zo maar door. Want al deze mensen samen zorgen ervoor dat de Gelderse sporttalenten volledig tot bloei kunnen komen. Met die interviewreeks gaan we nu door. Ditmaal spraken we Chloé Webers, sportpsycholoog VSPN® en eigenaresse van MOVE sportpsychologie. “Ik zet sporters graag aan het werk, laat ze nadenken over dingen of wat doen.”

Zo’n twee jaar geleden begon Webers met haar bedrijf. “Ik was op dat moment nog in opleiding tot geaccrediteerd sportpsycholoog en dat heb ik midden in de coronatijd afgerond”, vertelt ze. “Op dat moment heb ik mijn eigen bedrijf opgestart. Ondernemer zijn hoort er in de sportpsychologie ook een beetje bij. Het ondernemerschap zelf past eigenlijk een stuk minder bij me, maar het is een beetje hoe deze wereld in elkaar steekt. Je ontkomt er niet aan.”

Webers focust zich het liefst op het werk zelf. “Sinds de start van MOVE Sportpsychologie begeleid ik vooral individuele sporters, maar het kunnen ook coaches, teams of het bedrijfsleven zijn. Daaraan geef ik voornamelijk workshops, of begeleid ik ze als groep. De sporters komen met name bij mij in de praktijk, al kan het ook zijn dat ik bij ze langs ga. Daarbij ben ik gevestigd in Gelderland en werk ik met name in de eigen provincie, maar ik werk ook in andere gebieden door heel Nederland.”

“Ik geef handvatten en ideeën mee om dingen in hun situatie toe te passen”

Mentale training
Via mentale trainingen laat Webers sporters stappen zetten. Hoe gaat dat in zijn werk? “Ik geef veel uitleg over mentale vaardigheden, mentale processen”, zo vertelt ze. “Ik vertel wat mentale vaardigheden zijn. Dan kom je uit op de basis. Spanningsregulatie, het omgaan met emoties, gedachtetraining, een beetje zelfspraak en visualisatie zijn dingen die aan bod komen. Wat relevant is bespreek ik en leg ik uit. Als iemand last heeft van negatieve gedachten, leg ik uit over gedachtetraining en probeer ik te helpen door kernovertuigingen boven tafel te halen en om te buigen naar meer realistische helpende gedachten. Ik geef handvatten en ideeën mee om dingen in hun situatie toe te passen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Dat is individueel, maar Webers werkt ook met groepen. “In een team gaat het vaak meer over het teamproces. Dan doe ik veel meer teambuilding oefeningen, waarbij je leert samen te werken. Communicatietraining bijvoorbeeld, waarbij je meer bewust wordt hoe je onderling communiceert en hoe je daar gebruik van kan maken. Ook ben ik heel erg bezig met teamontwikkeling; elkaar beter leren kennen, samenwerken en zo ook beter presteren. Het kan zijn dat een team veel last heeft van een tegengoal, dan ga je ook bezig met hoe je elkaar kan motiveren, oppeppen en er juist verder door komt.”

Thema waar de groep over wil leren
Topsport Gelderland is één van de partijen waarvoor Webers actief is. “Voor Topsport Gelderland begeleid ik individuele sporters. Dat zijn sporters die zicht bij Topsport Gelderland gemeld hebben. Dan komen ze bij mij terecht. Dan kan ik ze zien bij mij thuis of op locatie op Papendal. Ook verzorg ik workshops voor bijvoorbeeld de RTC’s. Ik ben super breed georiënteerd. Een workshop gaat vaak dan ook over een thema waar de groep over leren wil, wat ze bij me aangeven.”

“Vaak zeggen ze dat je aan je zwakkere kanten moet werken, maar je kunt ook aan sterke punten werken om die beter te maken”

Zo ging Webers voor Topsport Gelderland bijvoorbeeld al langs bij de Meiden Vrouwen Voetbal Achterhoek (MVVA). “Bij MVVA ging het met name om reflectie. Wie ben ik en wat zijn mijn kwaliteiten? Daarbij heb ik vooral uitleg gegeven over identiteit. Wat dat is en hoe dat dan in de sport zit. Wie ben jij als persoon? De meiden heb een brein ingevuld, met allemaal vakjes wie ze zijn als persoon. Vervolgens hebben we gekeken naar hun kwaliteiten. Wat past bij en wat herkennen ze van elkaar, bijvoorbeeld ook in het veld. Het doel is dat ze die kwaliteiten wat meer gaan benutten. Vaak zeggen ze dat je aan je zwakkere kanten moet werken, maar je kunt ook aan sterke punten werken om die beter te maken. Dat werkt ook makkelijker.”


Dit interview met Chloé Webers behoort tot een serie waarin we mensen interviewen die op welke manier dan ook betrokken zijn bij Topsport Gelderland en de Gelderse topsporters en sporttalenten. Van sporters tot trainers, coaches en ouders van sporters en van specialisten met wie we werken tot onze eigen werknemers. Eerder interviewden we ROC A12 topsportcoördinator Jelle Post, tandarts Roel de Maat, turntrainster Ingrid de Cort, waterpoloster Simone van der Kraats, Gudo Kramer (Topsport Gelderland), Marleen Boerboom (sportdiëtiste), Claudia Goumans (Young Talent Academy), Pascal Kamperman (Achterhoek in Beweging) en Charlotte Lenting (sportarts).