Een eigen isotone sportdrank maken doe je zo

,

Eind oktober lanceerden we bij Topsport Gelderland een nieuwe campagne over voeding rondom inspanning. Onderdeel daarvan is dat we via artikelen, video’s en andere middelen informatie gaan verschaffen rond het onderwerp. Te beginnen met dit artikel, over het zelf maken van een isotone sportdrank. Het hebben van een goede vochtbalans is namelijk belangrijk voor het leveren van een sportprestatie. Wist je dat je in een handomdraai zelf je eigen sportdrank kunt maken? Het heeft hetzelfde effect als een kant-en-klare sportdrank en je hebt er slechts drie ingrediënten voor nodig.

Als je weet dat er een lange, zware training aan zit te komen is het belangrijk om je vochtverlies en energie op tijd aan te vullen. Dit kan je doen door het drinken van een isotone sportdrank. De enige ingrediënten die je daarvoor nodig hebt zijn koolhydraten (in de vorm van limonadesiroop), water en wat zout. Het is de kunst om deze ingrediënten te mixen in de juiste verhouding, zodat je lichaam de sportdrank gemakkelijk op kan nemen. Wil je meer weten over vochtinname rondom inspanning? Eerder maakten we al een kennisclip over het belang hiervan. Bekijk de video hier.

Hypotone, isotone of hypertone sportdranken?
Er bestaan hypotone, isotone en hypertone sportdranken. Het verschil heeft te maken met de dichtheid van de dranken, of te wel de hoeveelheid koolhydraten per 100ml. Een hypotone sportdrank bevat minder deeltjes dan het lichaamsvocht, zoals bijvoorbeeld water. Bij een isotone sportdrank is de verhouding van de deeltjes zo goed als gelijk aan het lichaamsvocht, waardoor het makkelijk door je lichaam kan worden opgenomen. Wanneer je meer dan 90 minuten aan het sporten bent, raakt je energievoorraad op. Een isotone sportdrank heeft als voordeel dat het meer voedingsstoffen bevat dan een hypotone sportdrank, daarom is een isotone sportdrank ideaal voor een lange training! Een hypertone sportdrank bevat meer deeltjes dan het lichaamsvocht. Het bevat veel koolhydraten, maar je lichaam heeft even de tijd nodig om dit op te nemen. Je kunt een hypertone sportdrank het beste drinken ná inspanning, om het verloren vocht en koolhydraten weer aan te vullen.

Zo maak je je eigen isotone sportdrank
Uitgaande van een bidon van een 0,75 liter (zoals de Topsport Gelderland bidon) gebruik je:

  • 60 milliliter limonadesiroop
  • ¾ theelepel keukenzout
  • 690 milliliter water

Let op! De exacte hoeveelheid koolhydraten dat in de limonadesiroop zit kan behoorlijk verschillen van smaak tot merk. Koop daarom géén light-versie van de limonade, aangezien daar nauwelijks koolhydraten inzitten. Om een isotone sportdrank te maken is een limonadesiroop met een hoge hoeveelheid koolhydraten het meest geschikt. Wij hebben alvast uitgezocht welke limonadesiropen dat zijn!

De merken Ranja en Karvan Cévitam zijn de limonadesiropen die veel koolhydraten bevatten. Voor beide merken zijn de twee smaken met de hoogste hoeveelheid koolhydraten uitgezocht;

  • Ranja vruchtensiroop frambozen bevat 74,8 gram koolhydraten per 100 ml
  • Ranja siroop sinaasappel bevat 74,5 gram koolhydraten per 100 ml
  • Karvan Cévitam Ice tea perzik bevat 72 gram koolhydraten per 100 ml
  • Karvan Cévitam grenadine bevat 64 gram koolhydraten per 100 ml

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het is goed om het volgende rekensommetje te maken:

Voor een isotone sportdrank heb je 6 tot 8 gram koolhydraten nodig per 100 milliliter. Dat is 45 tot 60 gram koolhydraten per bidon van een 0,75 liter. Bestaat jouw aangeschafte limonadesiroop uit 75 gram koolhydraten per 100 milliliter, dan heb je dus minstens 60 milliliter limonadesiroop nodig om een 0,75 liter isotone sportdrank te maken.

De Topsport Gelderland bidon
Om je eigen vochtcoach te worden, introduceerde Topsport Gelderland onder meer een bidon waarop staat vermeld hoeveel vocht je dagelijks in moet nemen. Uit ons eigen onderzoek bleek dat er te weinig gedronken wordt door jonge sporters. Met deze bidon is het gemakkelijk bij te houden of jij wel of niet genoeg drinkt.

Ook staat op deze bidon aangegeven hoe je je eigen isotone sportdrank kan maken. Makkelijker kan het bijna niet! Klik hier om meer hierover te lezen. Veel succes met het maken van je eigen sportdrank!

Voeding rondom inspanning
Wil je meer weten over voeding rondom inspanning? Ga dan eens naar onze informatiepagina over voeding. Je kunt er allerlei informatie vinden, waaronder ook vijf kennisclips.