Topsport Gelderland een-tweetje: Dick Boschman

,

Zelf nam hij tweemaal deel aan de Olympische Spelen, in niet de meest gebruikelijke sport voor een Nederlander; geweerschieten. Inmiddels is Dick Boschman al lange tijd als sportmanager aan Topsport Gelderland verbonden. In het ‘een-tweetje’ stellen we dit jaar onze collega’s één voor één aan jullie voor, zodat iedereen een beeld kan krijgen van ons team. Niet iedereen is even zichtbaar, maar iedereen is wel even belangrijk in de organisatie. Ditmaal vuurden we onze vragen op Dick af, waardoor je ook van hem meer te weten komt.

De interviews die we houden met de collega’s van Topsport Gelderland bestaan telkens uit vijf vragen. Vijf dezelfde vragen, die iedereen voorgelegd krijgt, maar waar ook iedereen een persoonlijk antwoord op kan geven. Via deze interviews leer je ons team dus net wat beter kennen.

Wie is Dick en hoe ben je in de sportwereld verzeild geraakt?
“Ik ben Dick Boschman, sportmanager bij Topsport Gelderland, 46 jaar oud, woonachtig in Ugchelen en een enthousiaste sportliefhebber! Door mijn vader ben ik in de sportwereld verzeild geraakt. Hij was luchtgeweerschutter en zodoende ben ik ook luchtgeweer gaan schieten. Ik heb twee keer op de Olympische Spelen gestaan, in Sydney 2000 en Athene 2004. Als enige Nederlander ben ik Europees kampioen geworden, heb ik wereldbeker medailles behaald, ben ik zesde van de wereld geweest en heb ik het wereldrecord geëvenaard.”

Sport is emotie. Maar welke emotie in de sport vind jij de mooiste?
“Vreugde met verdriet. Sporters die huilen van vreugde en verdriet. Een voorbeeld; tijdens de Europese kampioenschappen baanwielrennen U23 in Apeldoorn mocht ik een Deense jongen vertellen dat hij naar de dopingcontrole moest, omdat hij had gewonnen. Maar hij zat echt meer dan vijf minuten te huilen, terwijl hij had gewonnen. Het was de eerste keer dat hij een gouden medaille had gewonnen. Het was altijd net niet, en álle frustratie van al die jaren kwam er op dat moment uit. Dat vind ik de mooiste emotie!”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Wat is het werk dat jij doet bij Topsport Gelderland?
“Ik ben sportmanager voor de regio’s Stedendriehoek en Noord-Veluwe. In de algemene zin betekent dat talentbegeleiding, maar ook topsportbegeleiding in deze regio’s. Ook ben ik bij een aantal projecten van Topsport Gelderland betrokken, zoals Talents 2 Tokio.”

Wat maakt je werk zo leuk?
“De sporters en alles wat daaromheen hangt. Ik vind de mensen in de sport fantastisch. Met de sportwereld zelf heb ik wel eens moeite, hoe die georganiseerd en ingericht is. Het is een stukje oude maatschappij waar we in de jaren 80/90 afscheid van hebben genomen in onze maatschappij, maar in de sportwereld is die er nog. Het negatief beoordelen van mensen en het bewust buiten plaatsen. Dat deden we in de jaren 80/90 nog, maar dat doen we niet meer in de huidige maatschappij, maar dat gebeurt wel nog steeds in de sportwereld. Maar de sporters waar ik mee werk, de mensen van mijn werkvloer, vind ik fantastisch.”

Als je één advies mocht geven; wat zou jij sporttalenten dan graag meegeven?
“Heb geduld. Het verschil tussen goed en goud is geduld. De topsporter is per definitie ongeduldig. Met geduld houd je het langer vol, en als je het langer volhoudt dan komt er meer uit jezelf dan wanneer je op basis van ongeduldigheid en teleurstelling te vroeg stopt.”


Wil je meer weten over Dick’s werk of heb je een vraag voor hem of één van de andere werknemers van Topsport Gelderland? Neem dan contact met ons op. Dick’s gegevens en die van de andere collega’s van Topsport Gelderland, die ook altijd bereikbaar zijn voor vragen, vind je op onze teampagina.

Eerder interviewden we Aschwin Kruders, Bart-Jan Lourens, Nicole Paternotte, Yannick van Harskamp, Lotte Visschers, Geeke Barmentloo en Wouter Hebbink in deze reeks. De interviews met hen lees je door op de namen te klikken.

Foto’s: Anouk Boonstra