Simone van de Kraats: “Ga op zoek naar je eigen plafond”

,

In 2020 begonnen we een interviewserie waarin we verschillende mensen uit de Gelderse sportwereld aan het woord lieten, die direct of indirect in verbinding staan met Topsport Gelderland. De focus op hulp in de coronatijd, onder meer met de webinars die we gaven en kennisclips die we uitbrachten, zorgde ervoor dat de serie even stil kwam te liggen. Nu pakken we hem weer op. Te beginnen met waterpoloster Simone van de Kraats uit Barneveld, die zich onlangs met het Nederlandse team voor de Olympische Spelen plaatste.

Dat laatste is ook een mooi startpunt voor het gesprek. Want hoe is het om de Spelen nu bereikt te hebben? “Uiteindelijk train je als sporter voor de Olympische Spelen, dus dat doel hebben we nu behaald”, zegt Van de Kraats. Om daar direct aan toe te voegen; “Maar nu willen we er ook een goede prestatie neerzetten. De afgelopen twee jaren waren, omdat het uitgesteld werd, heel intensief. Het is super vet dat we het nu gehaald hebben, maar het lastige was ook wel de onzekerheid. Doordat het al een aantal keren was verzet, was je nooit helemaal zeker of het Olympisch Kwalificatie Toernooi door zou gaan. We wisten dat het ook nu op het laatste moment nog verzet kon worden, mocht Italië in lockdown gaan.”

“We wisten dat het ook nu op het laatste moment nog verzet kon worden, mocht Italië in lockdown gaan”

Nu kan de focus dus op de Olympische Spelen. “Op dit moment zijn de speelsters uit Europa en Amerika weer terug bij hun clubs, maar in mei komt iedereen weer terug. Dan beginnen we de voorbereiding richting Tokio en spelen we ook nog de World League Super Final. Dat is het laatste grote toernooi voor de Olympische Spelen. Wanneer de omstandigheden rond het coronavirus zo blijven zoals ze nu zijn, verwacht ik dat wij ook redelijk op tijd naar Tokio zullen gaan. Dan zitten we daar intern. Maar dat is niet zoveel anders dan anders, want bij een WK gaan we bijvoorbeeld ook altijd een week eerder, om te acclimatiseren.”

Gelders
Geboren en getogen in Barneveld, is Van de Kraats een echte Gelderse. Op het punt waar ze nu staat in haar carrière, kwam ze dan ook via een compleet traject in Gelderland. “Ik ben in Barneveld begonnen bij DWK”, zo vertelt ze. “Nadat ik het regionale talententeam had zien trainen, bood de coach aan om mee te trainen en zo ben ik zelf in het regionale opleidingsteam terechtgekomen. Na twee jaar bij de meiden onder de 15 jaar te hebben gespeeld, ben ik naar de Polar Bears overgestapt.” Voor die topclub uit Ede komt Van de Kraats nog altijd uit. “Maar deze twee jaar heeft Oranje de prioriteit. Dat is in onze sport anders dan in veel sporten. Wij trainen echt het hele jaar door samen bij Oranje.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Topsport Gelderland
Op jonge leeftijd, en ze is ook nu nog altijd pas 20 jaar, kwam Van de Kraats al in aanraking met Topsport Gelderland. Sportmanager Sebastiaan Kuijper, zelf ook afkomstig uit Barneveld kon haar helpen. “Sebastiaan ken ik al vanaf DWK en mijn moeder heeft heel goed contact met hem. Met hem heb ik toen ik jong was ook al gespard over de mogelijkheden, wat handig was om te doen. Zo ben ik destijds ook naar het Pallas Athene College in Ede gegaan, omdat ik al best fanatiek met mijn sport bezig was toen. Hij kon me veel vertellen over het volgen van een opleiding in combinatie met sport. Dat was wel ideaal om een goed beeld te geven.”

“Dat we in de Van der Knaaphal gebruik konden maken van de krachttrainingsfaciliteiten was ideaal voor ons”

En ook nu, op een heel ander punt in haar carrière, kon Sebastiaan een rol spelen. “Afgelopen zomer konden we vanuit Oranje onze krachttraining in een eigen omgeving doen. Sebastiaan heeft er toen voor gezorgd dat we in de Van der Knaaphal in Ede gebruik konden maken van de krachttrainingsfaciliteiten. Dan heb ik het over een aantal van mijn teamgenotes, wat meiden van jong oranje en ikzelf. Dat was ideaal voor ons. We krijgen vanuit Zeist een programma mee. Dat kunnen we goed zelf uitvoeren en wanneer nodig konden we altijd hulp vragen.”

Advies
Van de Kraats heeft zelf haar keuzes dus al moeten maken. Wat zou zij jonge Gelderse sporttalenten dan mee willen geven als het gaat om hun toekomst? “Ik zou sowieso zeggen ‘ga er volle bak voor qua sport’. Ga op zoek naar je eigen plafond. Probeer van anderen zoveel mogelijk te leren. Op het moment dat het je ook nog lukt om ernaast te blijven studeren is dat super.”

“Ga op zoek naar je eigen plafond”

Hoe dat optimaal kon, daar is ze zelf ook al doende achtergekomen. “Voor mij is dat ook een leerschool geweest. Je moet dingen ervaren en jezelf beter leren kennen. Erover praten ook. Naarmate ik meer bij Oranje heb meegemaakt, heb ik ook andere keuzes gemaakt. Bij WOC en jong oranje kan het ook hand in hand, sporten en een studie volgen. Nu bij Oranje is het een fulltime baan. Als ik nu de keus moet maken tussen rust en studie, kies ik voor rust. Maar ik heb er wel altijd wat naast gedaan en dat geeft me ook voldoening. Met waterpolo ga je niet zoveel geld verdienen dat je op je 35e niet meer hoeft te werken. En was dat wel zo, dan had ik het ook niet anders gedaan dan nu.”

Foto top: Simone van de Kraats links, tijdens een uitje met het Nederlandse waterpoloteam.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Simone (@simonevandekraats_)