Claudia Goumans: “Topsporters met een degelijk diploma de deur uitsturen”

,

Wie topsport wil combineren met studeren op MBO niveau zit in Gelderland goed bij de Young Talent Academy. Via deze aparte tak binnen het ROC Nijmegen zijn in de afgelopen jaren al heel wat sporters erin geslaagd om hun diploma te halen en tegelijk ook hun talenten binnen de sport te ontwikkelen. “Ons doel is om sporters te laten sporten, maar ook een back up te zijn voor als het niet gaat lukken. Dus om ze met een degelijk diploma de deur uit te sturen.” In dit tweede deel in een nieuwe serie interviews spreken we met Claudia Goumans van de Young Talent Academy.

Binnengekomen als stagiaire, is Goumans al sinds 2006 bij de Young Talent Academy actief. Die is onderdeel van het ROC Nijmegen en veranderde in 2017 van naam, nadat het daarvoor als Johan Cruyff College door het leven ging. “Ik ben docent voor de economische vakken en stage coördinator”, vertelt Goumans. “Dat wil zeggen dat ik aan ‘matching’ tussen studenten en stagebedrijven. Wij doen op school namelijk een combinatie van sport en school. Ik probeer er bij bedrijven ook voor te zorgen dat zij rekening houden met de sport.”

Sporters kiezen ook niet voor niets voor de Young Talent Academy. “Ze kunnen bij ons studeren voor een beroep als marketing/communicatie medewerker. De reden dat we voor die studie hebben gekozen, is omdat het een heel breed beroep is. Het komt in heel veel sportorganisaties terug, maar ook in heel veel organisaties buiten de sport. Als ze hier drie jaar op school gezeten hebben, kunnen ze nog steeds alle kanten op. Ook omdat sporters vaak niet bezig zijn met welk beroep ze willen doen, want ze willen professioneel sporter worden.”

Lessen in topsportvaardigheden
Het is iets waar in Nijmegen dan ook veel rekening mee wordt gehouden. Er worden zelfs extra lessen gericht op topsport aangeboden en ook daarin heeft Goumans een belangrijke rol. “Ik ben ook de persoon die verantwoordelijk is voor het keuzedeel topsportvaardigheden, waarbij wij studenten onderdelen aanbieden die belangrijk zijn voor een topsporter, maar dan niet de training. Zo komt bijvoorbeeld de dopingautoriteit langs, maar ook voedingsdeskundigen en zijn studenten onder meer bezig met mentale training en social media. Ook met dat soort zaken laten we ze kennismaken. Sommige sporters hebben dat al vanuit hun eigen bond, maar je merkt op deze leeftijd dat verenigingen en bonden daar niet altijd oog voor hebben, terwijl het al wel heel belangrijk is.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Samenwerking met Topsport Gelderland
De samenwerking tussen de Young Talent Academy en Topsport Gelderland is heel erg gericht op het keuzedeel topsportvaardigheden. Goumans: “Wij kijken hier naar de sporter als totaalplaatje. De sporter als wedstrijdspeler, maar ook de sporter als mens en de sporter als student. Dat is eigenlijk wat Topsport Gelderland ook doet. Ze kijken niet alleen naar de sporter als sporter, maar ook welke omgeving erbij zit. School moet geregeld zijn, de ouders moeten mee willen. Dat matcht denk ik heel goed in de samenwerking. Die samenwerking zit hem daarbij met name in het organiseren van de extra toevoegingen in ons lesaanbod.”

Een samenwerking die er al heel wat jaren is en tot stand kwam via Toppers Bij Jou Op School. “Eén van de dingen die we eigenlijk altijd al vonden, is dat studenten ook aan de buitenwereld moeten laten zien wat ze doen. Een aantal jaren geleden heeft een student, Nynke Rovers die destijds in de eredivisie volleybalde, samen met Frank Schraven het project Toppers Bij Jou Op School opgezet. Sindsdien is er een samenwerking met dat project, waarbij we proberen dat er altijd een student van ons stage loopt binnen de organisatie. Studenten leren er ontzettend veel communicatieve vaardigheden door.”

“Dit is een soort speciaal onderwijs. Niet het vak is heel belangrijk, maar de persoon.”

Het is één van de dingen die het werk van Goumans leuk maken. Het werken met andere partijen. Wat voor haar echter ook belangrijk blijkt is de vernieuwing. “Dit is een soort speciaal onderwijs. Niet het vak is heel belangrijk, maar de persoon. Dat trok mij destijds ook heel erg aan in dit werk. Marketing/communicatie is leuk, maar niemand kiest hier specifiek daarvoor, maar juist voor deze opleiding. In het begin mochten we echt zelf de opleiding vormgeven. Er was nog niets. We konden zelf bedenken hoe we de sporters gingen bedienen. Toen kwamen we er bijvoorbeeld al vrij snel achter dat een lesrooster niet werkt.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Vervelen doet het nooit, zo blijkt wel. “Ik krijg wel eens de vraag; ‘Je werkt er al veertien jaar, moet je niet eens wat anders gaan doen?’ Maar wat ik hier zo leuk vind is dat ieder jaar anders is. Vorig jaar zijn we nog begonnen met het afstandsleren en het streamen. Al die innovaties, dat is ook een taak van mij. Om dat aan te zwengelen en mensen er enthousiast voor te krijgen en het te regelen. Dat hele streamingsverhaal is helemaal nieuw en heb ik samen met een collega hier opgezet. We hebben gekeken hoe dat dan moet, hoe we de leerlingen op moesten voeden en wat we ervoor nodig hadden. Eigenlijk is er ieder jaar wel iets nieuws, waardoor ik hier niet weg hoef. De ene keer is dat heel sport gerelateerd en de andere keer meer onderwijs gerelateerd.”

Duurzamer
Bij één van die vernieuwingen is ook Topsport Gelderland betrokken. “Ik ben met Yannick van Harskamp van Topsport Gelderland om de tafel gaan met betrekking tot onze lessen in topsportvaardigheid. Toen hebben we ook gekeken en gezegd; die workshops dat is leuk, maar het is eigenlijk ook heel mooi om iets op te zetten dat duurzamer is. Ons lijkt het interessant om dat te gaan doen met voeding, fysiotherapie en mentale training. We hebben een onderzoekje gedaan onder studenten om te kijken waar zij de meeste behoefte aan hebben. Fysiotherapie is vaak wel goed geregeld vanuit de club. Van voeding denken ze vaak veel af te weten, maar dat valt vaak nog tegen, terwijl mentale training vaak een nog een wat ver van hun bed show is.”

“Dan gaan studenten nadenken en merken ze dat ze het interessant vinden en er wel meer over willen weten”

Aan dat onderzoek is inmiddels een vervolg gegeven. “We hebben besloten om met voeding te beginnen en daarvoor heb ik contact met Maus Smeets. Wat Maus nu hier doet, en dat is wel een typische vorm van een duurzame samenwerking, is dat zij eerst een algemene workshop geeft aan studenten. Dan gaan studenten nadenken en merken ze dat ze het interessant vinden en er wel meer over willen weten. Daarna volgen wat specifiekere workshops, gericht op krachttraining en op duurtraining. Vervolgens, als ze denken dat ze er echt iets mee willen, kunnen ze individuele begeleiding krijgen. Dan heeft zo’n workshop veel meer nut, omdat de student er dan echt mee aan de slag kan en hij hopelijk ook echt een verbetering ziet in zijn sport.”


Het interview met Claudia Goumans was de tweede in een nieuwe serie interviews. Globaal gezien eens per maand zullen we iemand interviewen die op welke manier dan ook betrokken is bij Topsport Gelderland. Van sporters tot trainers, coaches en ouders van sporters en van specialisten met wie we werken tot onze eigen werknemers. In het eerste interview kwam vorige maand sportdiëtiste Marleen Boerboom aan het woord. Klik hier om dat interview ook te lezen.