Ingrid de Cort: “Ontwikkelen als topsporter én als mens”

,

“Bij turnen ben je op je vijftiende al senior, maar wij willen van die gedachte af dat je op je vijftiende al internationale top moet zijn.” In het tweede interview van dit jaar spreken we met Ingrid de Cort. Sinds afgelopen zomer is zij actief bij De Hazenkamp Gymsports, de grootste turnvereniging van Nederland, in Nijmegen. Begonnen als invalster in de middenbouw groep, is ze inmiddels is als topsport coach van de bovenbouw werkzaam. “Het is heel prettig samenwerken met Yannick van Harskamp van Topsport Gelderland.”

Een leven lang sport, dat gaat voor De Cort tot nu toe wel op. Op haar vierde stond ze als turnster zelf al op de vloer. Anders dan anderen, ging haar aandacht echter al snel de kant van het coachen op. “Op mijn twaalfde ben ik al begonnen met assisteren”, vertelt ze er zelf over. “Ik wist toen al dat ik veel liever coach wilde worden, dan zelf een goede turnster.” Zestien jaar was De Cort toen ze vervolgens in Boxtel hoofdcoach van de selectie Divisie 3 werd en opleidingen gericht op pedagogiek volgden. “Ik heb het CIOS gedaan en daarna de PABO. Ruim tien jaar ben ik in het onderwijs actief geweest en heb ik echt voor de klas gestaan. Zowel in het speciaal onderwijs als het basisonderwijs. Dat combineerde ik met het coachen.”

Het was Boxtel waar haar carrière als coach ook echt startte. “In Boxtel heb ik het topsportprogramma opgebouwd. We groeiden er echter de club uit. Er waren geen financiële middelen om topsport daar op de juiste manier aan te bieden. Op aanvraag van de bond ben ik vervolgens naar Den Bosch verhuisd, waar ik drie jaar heb gezeten, veel turnsters uit jong oranje heb gehad en als coach ook naar onder meer de EK in Glasgow ben geweest. Voor afgelopen zomervakantie nam ik het besluit dat Den Bosch niet de juiste plek voor mij was. Bij De Hazenkamp zochten ze een invaller. Zo ben ik er daar dus eerst in de middenbouw ingerold, want de vacature bij de bovenbouw was al bezet. Toen die wel vrij kwam, ben ik dus overgestapt.”

“We werken volgens een visie, die we terug laten komen; Happy, Hungry, Healthy gymnasts”

Het werd in de openingsquote al duidelijk, De Cort en De Hazenkamp willen het anders doen. “We werken volgens een visie, die we terug laten komen”, zo schetst De Cort. “Happy, Hungry, Healthy gymnasts. We vinden het belangrijk dat je als turnster ook een blij mens bent en geen opgesloten pop die alleen maar de gymzaal kent. Happy dus. Hungry staat voor echt de drive hebben om het beste uit jezelf te halen en niet opgebrand zijn. Healthy wil zeggen dat je fysiek en mentaal gezond bent, zowel als sporter en als mens.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

“We werken met tieners. Die moeten nu 30 uur trainen zonder een korte termijn doel, dat is ook een grote uitdaging”

Met haar eigen achtergrond in het onderwijs is dat ook juist iets waar De Cort een bijdrage aan kan leveren. “Ik denk dat mijn kracht wel heel erg is, dat ik zoveel speciaal onderwijs ervaring hebt, dat je alle tools toe kan passen in topsport. Ik ben sterk in het leveren van maatwerk”, vertelt ze, gevraagd naar waar haar kracht volgens haar ligt. “Niet zozeer alleen op technisch gebied, maar het allersterkste denk ik op pedagogisch gebied. Het is een dubbele uitdaging, omdat de sport onder vergrootglas ligt, maar zeker ook met corona nu. We werken met tieners. Die moeten nu 30 uur trainen zonder een korte termijn doel, dat is ook een grote uitdaging. We zijn dan ook heel erg bezig met persoonlijke ontwikkelingsplannen.”

Ondersteuning Topsport Gelderland
In samenwerking met Topsport Gelderland wordt ook aan meerdere dingen gewerkt. Yannick van Harskamp is als sportmanager van de regio Nijmegen daarbij zeer betrokken. De Cort: “Topsport Gelderland en Yannick ondersteunen in veel dingen. Ze leveren individueel maatwerk, maar ook groepswerk. Bijvoorbeeld met groepssessies met sportpsychologen Marjolein Torenbeek en Ivo Spanjersberg over topsportgedrag en cultuur, en het scholen van coaches door experts over breed motorisch ontwikkelen, maar ook om iets als subsidie aanvragen. En Yannick ondersteunt op het gebied van sport overstijgende dingen, zoals schoolzaken als een gesplitst examen en de planningen van de turnsters.”

Die dingen behoren ook tot de lijn als het gaat om de dingen die De Hazenkamp anders doet. Daarbij is er onder meer het 18+ project. “Wat we vooral proberen is de selectiemomenten, de testen dus, niet als doel te hebben. Die kunnen ervoor zorgen dat sporters veel druk ervaren op momenten dat ze er nog niet aan toe zijn. Je ziet ook veel uitstroom in het turnen, doordat ze sneller opgebrand zijn. Wij willen dat de sporter centraal staat en niet de landelijke leerlijn of oefenstof. Ben je mentaal en fysiek klaar, dan ga je meedoen aan de test, niet omdat je een bepaalde leeftijd hebt. Ben je er nog niet aan toe, dan gaan we er niet alle druk op zetten om er naartoe te werken.”

“We willen onze turnsters breder ontwikkelen dan alleen als een goede topsporter”

Een gelukkig kind
Daaruit komt ook direct die visie weer terug én bovenal het bredere plaatje. Iets dat verder gaat dan de turnhal en de sportcarrière. “Iedere ouder wil een kind dat gelukkig is. Daar doen we het voor. We weten allemaal dat maar een paar procent het haalt. Onze visie is dat onze turnsters straks allemaal kunnen terugkijken op een heel mooie tijd, waarin ze allerlei ervaringen hebt opgedaan. Dat het dus niet alleen de sporter is die zich ontwikkelt, maar ook de mens. We willen onze turnsters breder ontwikkelen dan alleen als een goede topsporter.”


Het interview met Ingrid de Cort was de tweede van 2021, in een reeks die we in 2020 zijn gestart en waar we vanaf nu globaal gezien ook weer eens per maand iemand zullen interviewen die op welke manier dan ook betrokken is bij Topsport Gelderland. Van sporters tot trainers, coaches en ouders van sporters en van specialisten met wie we werken tot onze eigen werknemers. In februari interviewden we waterpoloster Simone van der Kraats en eerder al Gudo Kramer (Topsport Gelderland), Marleen Boerboom (sportdiëtiste), Claudia Goumans (Young Talent Academy), Pascal Kamperman (Achterhoek in Beweging) en Charlotte Lenting (sportarts).

De topgroep van De Hazenkamp Gymsports 2020/2021

Foto’s boven en midden: Sandra Janssen