Bewustwordingscampagne over slaap nu live

,

Slapen, doe jij dat eigenlijk wel voldoende? En als je het doet, doe je het dan wel op een goede manier? Het klinkt misschien best vanzelfsprekend allemaal, maar uit onderzoek is gebleken dat er nog best wat winst te behalen gaat als het om slaap en herstel voor topsporters en sporttalenten. Daar moeten we wat mee doen dachten we bij Topsport Gelderland en dus hebben we een nieuwe bewustwordingscampagne opgezet rondom slaap. Die lanceren we vandaag! We introduceren daarbij onder meer de slaapbeker.

“Slaap is een hele belangrijke herstelactiviteit voor een sporter”, vertelt Geeke Barmentloo. Zij is sportmanager bij Topsport Gelderland én gecertificeerd slaapcoach. Ze is dan ook de initiatiefneemster achter de ‘Bewustwordingscampagne: Slaap‘. “Eigenlijk kunnen we wel zeggen dat het meeste gebeurt in het lichaam van een sporter wanneer die aan het rusten is. Vanuit Topsport Gelderland dragen we graag bij aan de bewustwording rondom het thema slaap en herstel. Dit om de ambitieuze sporter te ondersteunen bij hun eigen ontwikkeling.”

Maar hoe zit dat dan precies? Geeke legt uit: “Veel talentvolle sporters die we begeleiden bevinden zich in de puberteit. Het slaappatroon kan tijdens de leeftijdsfase een andere wending aannemen. Het gevoel van een eindeloze jetlag is herkenbaar voor veel sporters in deze leeftijd. Dit door een verschuiving van het ritme in deze leeftijdsfase. Het is verschillend per persoon hoe dit wordt ervaren, maar begrip vanuit de sporter zelf en ook vanuit de omgeving is dan helpend.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Er is echter ook meer dan dat. “Andere factoren zoals slapen rondom een wedstrijddag, omgaan met (nachtelijke) piekergedachten, afbouwen van de dag en inzetten van herstelmomenten tijdens de dag zijn thema’s die ik in de praktijk vaak tegenkom. Het is dan ook mooi om via deze bewustwordingscampagne kennis te delen over dit mooie thema en het geheugensteuntje te zijn voor een sporter om het vochtverlies van de nacht aan te vullen in de ochtend.”

Bewustwordingscampagne én kennispagina
Zoals je hierboven al ziet is er dus een bewustwordingscampagne over slaap opgezet en als je voorgaand of hierboven op de link klikt, kom je op een speciale pagina daarover terug. Je vindt er onder meer de slaapbeker, die we de komende tijd onder meer zullen uitdelen bij alle Gelderse RTC’s, en een slaaphygiëne test waarmee jezelf jouw slaapkwaliteit kunt testen. Daarnaast hebben we een speciale kennispagina over slaap & herstel. Daar kun je nog meer informatie vinden, waaronder liefst acht kennisclips. Doe er je voordeel mee!

En heb je toch nog vragen? Je kunt de contactgegevens van Geeke vinden op de pagina ‘Ons Team‘.