Inspirerende Gelderse medailles op Olympische Spelen

,

Veel van de Nederlandse olympische medailles en de inspirerende verhalen erachter hebben een Gelderse basis. De Nederlandse baanwielrenners kennen hun basis op de wielerbaan van het Apeldoornse Omnisport complex en inmiddels woont een groot deel van de baanploeg ook in Gelderland. Datzelfde geldt voor de atleten en BMX-rijders, die vrijwel hun hele olympische voorbereiding op het Arnhemse Papendal hebben afgewerkt.

Voorbeelden van de prachtige verhalen die dat oplevert en inspiratie voor de hele Nederlandse samenleving zijn bij uitstek natuurlijk Sifan Hassan, Abdi Nageeye en Annemiek van Vleuten. Sifan werd atlete in Arnhem, met steun van de Loopland Gelderland organisatie van Honoré Hoedt en ook Topsport Gelderland. Nijmegenaar Abdi trainde eerst in Apeldoorn en later in Nijmegen bij gerenommeerde Gelderse trainers en Annemiek groeide op in de Achterhoek en woont in Wageningen. Zij brachten bij uitstek verhalen over veerkracht, doorzettingsvermogen, vriendschap en samenwerking naar voren.

Op basis van woonplaats en/of geboorteplaats kwam Omroep Gelderland tot 14 Gelderse medailles en een virtuele 15e plaats op de medaille ranking. Als de medailles worden geteld die op basis van voorbereiding in Gelderland behaald werden, dan zijn dat er dus nog een stuk meer! Al deze prachtige prestaties, die natuurlijk door de sporters zelf geleverd zijn – zij zijn de enigen die zich eigenaar van de prestatie mogen noemen – zijn mede mogelijk gemaakt door investeringen, bouwen en begeleiding door veel partijen in Gelderland, de provincie Gelderland voorop.

Topsport Gelderland zal blijvend inzetten op begeleiding van sporters, het bouwen van ontwikkelomgevingen en het betrekken van partners. Maar vooral ook op het maatschappelijk relevant maken van de successen en verhalen erachter. Met Talents 2 Tokio, van waaruit Tony van Diepen en Merel Smulders (foto) nu medailles wisten te behalen, en straks Talents 2 Paris bieden we mogelijkheden aan het bedrijfsleven om aan te haken, via Toppers Bij Jou Op School brengen we sporters naar vele tientallen scholen en via Sportief Groot Worden in Gelderland proberen we met veel partners alle Gelderse kinderen beter in beweging te krijgen.

Op naar nieuwe successen. Te beginnen met de Paralympische Spelen die binnenkort al van start gaan en waar ook weer inspirerende sporters vanuit Gelderland actief zullen zijn!