Sportkompas in Ede als startpunt voor meer in Gelderland

,

Wat vind je leuk als het om sport gaat? Waar ben je goed in? En hoe goed is je motoriek? Allemaal vragen die komen kijken als het gaat om sporten. Belangrijke vragen ook, want met het vinden van de juiste antwoorden kan gewerkt worden aan een leven lang sportplezier. Het zorgt ervoor dat velen uiteindelijk niet afhaken. Vanuit die gedachte wordt in Gelderland gewerkt en zo stond afgelopen zaterdag in Ede bijvoorbeeld een testdag vanuit het Sportkompas op het programma.

De gemeenten rondom Ede hebben de MQ Scan gebruikt om kinderen te testen en meten. Daarbij werd zaterdagochtend een test afgenomen op basis van I-do en I-like. Kortom; waar ben ik goed in en wat vind ik leuk? Daar is voor de deelnemende kinderen vervolgens een persoonlijk sportadvies uitgekomen. Sportservice Ede en de lokale verenigingen staan daarbij in nauw contact, waarbij de verbinding gemaakt kan worden voor kinderen die een bovengemiddelde aanleg blijken te hebben voor een bepaalde sport en deze eens willen proberen.

Door het Sportkompas systeem toe te passen, komen kinderen op een andere manier in aanraking met bepaalde sporten. Vaak gaan zij een sport beoefenen omdat het ze leuk lijkt of omdat vriendjes en vriendinnetjes het doen, waar ze later weer afhaken. Via dit systeem komen ze in aanraking met sporten, puur op basis van wat ze leuk vinden en bij ze past. Dat zorgt voor een betere sportkeuze en een grotere kans om het plezier in de sport voor langere tijd te behouden.

Gelderland
De testdag in Ede werd gedaan door basisschoolkinderen. De test is echter ook goed toepasbaar voor het middelbaar onderwijs. Juist omdat op de leeftijd van 14 en 15 jaar, veel jongeren stoppen met hun sport, deels ook omdat ze niet weten wat bij hen past. Na de zomervakantie zal ook in Apeldoorn gestart worden met Sportkompas. Er zijn daarnaast meerdere gemeentes in Gelderland die interesse hebben getoond. Zo kan een grote groep Gelderse kinderen deel gaan nemen. Het is daarmee het ultieme voorbeeld van Sportief Groot Worden in Gelderland.