Kinderen significant beter gaan bewegen door Talent Kids Academie

,

Nadat ze begin april bij het Goffertstadion begonnen met een testdag, zijn er met de Talents Kids Academie mooie resultaten behaald. Aan het initiatief in Nijmegen deden 43 kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar mee. In tien weken tijd leerden zij, door het ervaren van verschillende sporten, verschillende beweegvaardigheden. “Het concept is zo aansprekend dat we meerdere gemeenten hebben geïnspireerd om ook met dit programma aan de slag te gaan.”

In samenwerking met vijf verschillende sportverenigingen hebben de deelnemende kinderen zich op fundamentele beweegvaardigheden verbeterd. “Het doel was om beter te worden in hun eigen sport”, legt Bart-Jan Lourens uit. Hij is als verenigingscoördinator talentontwikkeling werkzaam voor Topsport Gelderland en Sportbedrijf Nijmegen en stuurt de Talent Kids Academie aan. “De kinderen hebben rugby gedaan bij The WASPS, tennis bij TV Rapiditas, boksen bij NABA, free-runnen bij De Hazenkamp en boulderen bij GRIP. Deze breed motorische aanpak om kinderen vaardig te maken in hun motorische ontwikkeling heeft zichzelf bewezen.”

Het resultaat mocht er dan ook zijn. “Alle kinderen hebben zich significant verbeterd op de BLOC-test, die zij zowel voorafgaand als na afloop van het tien weken durende programma hebben uitgevoerd. Door die flinke verbetering bij alle deelnemers, is te zien dat het niet berust op toeval. Ze zijn dus allen betere bewegers geworden. Daarnaast is het programma met een 9,3 beoordeeld door de deelnemers, op plezier en organisatie. In oktober zal er een nieuwe editie van de Talent Kids Academie van start gaan.”

Meer initiatieven
Dat het concept aansprekend is, bleek ook uit de reacties vanuit andere gemeentes in Gelderland en zelfs vanuit andere provincies. “Zo heeft er in de Achterhoek het afgelopen halfjaar een succesvolle pilot plaatsgevonden met de Sport Cross”, schetst Lourens. Dat is een initiatief met dezelfde opzet, onder een andere naam. “Ook vanuit Sport Utrecht en de gemeente Oss is al interesse getoond.” Meer informatie over de Talent Kids Academie is te vinden op de speciaal daarvoor ingerichte pagina op deze website.