Gezond Presteren populair bij Gelders sporttalent

,

De masterclass Gezond Presteren die Topsport Gelderland woensdagavond op Papendal organiseerde voor sporters, ouders en trainers/coaches is zeer goed bezocht. Meer dan 100 aanmeldingen kwamen er binnen voor de avond, waarin tijdens het programma drie onderwerpen behandeld werden. Roel de Maat van Tandpark hield een presentatie over het belang van goede gebitsverzorging, waarna Reina Beltman en Daan Damveld workshops gaven over de timing van voeding en fysieke training voor blessurepreventie.

Tandpark, een grote praktijk uit Arnhem, verzorgt de tanden van veel topsporters, waaronder het Nederlands elftal voor het afgelopen WK. De Maat kwam met tal van voorbeelden waarbij een slecht verzorgd gebit sportprestaties in de weg zat. Hij moedigde de aanwezige sporters dan ook aan om uit te kijken met veel suikerhoudende dranken, regelmatig de tandarts te bezoeken en alert te zijn op problemen met verstandskiezen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Timing van voeding
Na de presentatie volgden twee workshoprondes, waarbij de groep opgedeeld werd in twee groepen. In een workshop over de timing van voeding, gaf Reina Beltman heel veel praktische tips over verstandig omgaan met voeding. Zij is voedingsdeskundige en ook sportmanager bij Topsport Gelderland. Gezond eten blijft de basis, maar door op de juiste momenten voldoende en de juiste dingen te eten en drinken, kunnen zowel prestaties als herstel bevorderd worden. De workshop zat vol direct toepasbare praktische tips.

Blessurepreventie
De andere workshop werd gegeven door fysiek trainer Daan Damveld. Hij legde uit hoe je fysieke training in kunt zetten om te zorgen dat je de kans op blessures verkleint. Daarbij werd iedereen ook actief aan het werk gezet. Zo liet hij de aanwezige sporters oefenen met aquabags, een eenvoudige toepassing om in eigen omgeving je lichaam belastbaarder te maken. Bij vertrek stonden herstelbekers klaar. De bekers die aanmoedigen om direct bij het opstaan voldoende water te drinken, maken deel uit van de bewustwordingscampagne rondom slaap van Topsport Gelderland.

Wil je meer weten over gezond presteren, kijk dan op onze website op de expertise pagina. Heb je vragen over beter worden, of ervaar je specifieke uitdagingen, weet ons dan te vinden. Op de website vind je contactgegevens van ons hele team.

Reina Beltman vertelt in de workshop