Bewustwordingscampagne: slaap

Topsport Gelderland heeft het afgelopen jaar een onderzoek gedaan naar het kennisniveau en het slaapgedrag van sporters tussen 12 en 18 jaar bij verschillende RTC programma’s in Gelderland. Uit dit onderzoek is gebleken dat jullie al best wat kennis hebben omtrent slaap, maar er nog zeker ruimte voor verbetering is. Iedereen heeft verschillende gewoonten en routines rondom slaap, welke van invloed kunnen zijn op jouw slaapkwaliteit.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat er op het gebied van slaaphygiëne, wat onder meer bestaat uit leefstijlgewoonten en routines, nog winst is te boeken op enkele plekken. Daarvoor hebben we de slaapbeker ontwikkelend en deze informatiepagina opgezet.

De Slaapbeker

Vanuit Topsport Gelderland hebben we de SLAAPbeker ontwikkeld. Een veel voorkomende routine is het drinken van een glas water op het moment dat je opstaat. Dit om het vochtverlies in de nacht aan te vullen. Hierbij is het advies om 2x 250 ml. water te drinken. Eigenlijk is dit ook het moment dat je de nachtrust afsluit en start met de dag. Dat is niet het enige wat we met je willen deze via deze beker want er staat boordevol informatie over slaap op.

Sta in de ochtend eens stil bij jouw nacht, heb je een goede nachtrust gehad? Voel je je hersteld? Vraag eventueel ook eens aan de ontbijttafel aan de mensen om je heen hoe zij hebben geslapen. Goed slapen begint overdag. De nacht is namelijk een spiegel van de dag. Om hierover na te denken hebben we de vraag ‘hoe heb je geslapen?’ geplaatst op de beker.

Het SLAAP stappenplan

Sportmanager en (gecertificeerd) slaapcoach Geeke Barmentloo heeft een stappenplan ontwikkeld met vijf thema’s. Dit met het doel om jou uitgerust wakker te laten worden. Er is een samenhang tussen hoe je leeft overdag en hoe je slaapt in de nacht. Deze vijf factoren hebben invloed daarop en zijn voor het gemak gekoppeld aan het woord SLAAP. Elke letter heeft een eigen betekenis:

S = slaaphygiene
Slaaphygiene is een verzamelnaam voor voeding – beweging – mindset – comfort – routines en ontspanning – Dit zijn gewoonten die een rol spelen bij jouw nachtrust en kunnen bepalen hoe je slaapt. Doe de slaaphygiene test en kom erachter hoe jij scoort.

L = leren over slaap
Op het moment dat je meer kennis hebt over slaap begrijp je het ook beter en dat heeft een positief effect op je nachtrust. Deze kennis helpt je om een beter beeld te krijgen van hoe slaap in elkaar steekt, wat er allemaal bij komt kijken en wat het voor ons betekent. Zodat je leert en begrijpt waarom sommige dingen die je doet wel of juist niet handig zijn

A = aandacht voor jouw klok
We hebben allemaal een interne biologische klok in ons brein. Deze klok loopt bij iedereen anders. Het is handig om erachter te komen hoe jouw klok staat ingesteld zodat je ook rekening kunt houden met het ritme hiervan (en vooral voor jonge sporters in de puberteit!)

A = atlas van jouw brein
We hebben ontzettend veel gedachten op een dag. Een groot deel van deze gedachten zijn negatief. Piekeren in de nacht is een veelvoorkomende slaapdief. In de nacht zijn alle afleidingen weg en krijgen deze gedachten vrij spel. Op het moment dat je leert hoe je hiermee kunt omgaan dan heeft dat een positief effect op een rustige nacht.

P = plezier
We hebben het de hele tijd over slaap, maar waar kunnen we jou voor wakker maken? Waar haal jij plezier uit? Wat vind je leuk om te doen én waar ben je goed in? Plezier en slaap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer je plezier hebt in je sport, binnen vriendschappen, met familie of op school dan heeft dat een positieve werking op je welbevinden.

Stappenplan SLAAP-route ontwikkeld door G. Barmentloo en T. Dekkers (2022)

Op het moment dat je slecht slaapt kun je voor jezelf onderzoeken in welke stap dit zit. Ook als je je slaap wil optimaliseren kun je je eigen slaaproute bepalen. Dit kan door dit zelf uit te zoeken, maar boek De Slaapgids en/of hulp van een slaapcoach kunnen je ook ondersteunen hierbij.

Op de slaapbeker staat ook een QR code die verwijst naar acht kennisclips. Bekijk deze kennisclips op de pagina ‘Slaap & Herstel‘ van Topsport Gelderland.

Heb je vragen over deze campagne? Neem dan contact op met Geeke Barmentloo via geeke@topsportgelderland.nl