Word je eigen vochtcoach.

Per dag moeten we ongeveer anderhalf tot twee liter vocht binnenkrijgen. Of, zoals soms wel gezegd wordt; 30 milliliter per kilogram lichaamsgewicht. Water is nodig voor je vitale organen, zoals je hersenen, lever en hart. Vocht is een erg belangrijk transportmiddel voor ons lichaam. Via onze bloedbaan worden er voedingstoffen aan het lichaam toegediend. Bij een vochttekort raakt de energiehuishouding in de war met als gevolg meer kans op vermoeidheid.

Voor een sporter is de juiste hoeveelheid vocht binnenkrijgen misschien wel extra belangrijk. Op het moment dat jij gaat drinken als je dorst hebt, ben je bijvoorbeeld eigenlijk al te laat. Bij een vochtverlies van 2% aan lichaamsgewicht, kan je sportprestatie wel tot 30% afnemen. Uit onderzoek blijkt dat er te weinig gedronken wordt door jonge sporters. Daar willen we jullie namens Topsport Gelderland bij helpen. Want wanneer sporters op jonge leeftijd te weinig kennis ontwikkelen over de juiste vochtinname, heeft dat nadelige effecten tot in de topsportcarrière.

Gevolgen van te weinig drinken

Te weinig water drinken kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. De mogelijke gevaren van vochttekort zijn: slechte (sport)prestaties, een verlaagd bloedvolume, verlaagde bloeddruk, verhoogde lichaamstemperatuur, verhoogde hartslag, minder zweetproductie, meer vocht vasthouden, meer zout vasthouden, verlaagd transport van bloed naar de huid, verhoogde waargenomen inspanning en een toename van het gebruik van glycogeen.

Bij een vochttekort kun je onder meer last krijgen van hoofdpijn en/of migraine, verandering in de huidelasticiteit, spierkrampen, een daling van de bloeddruk, een snelle hartslag of hartkloppingen, prikkelbaarheid of verwardheid, serieuze complicaties en falende organen.

Kortom, vochttekort dat wil je niet! Wij helpen je daarom graag.

Word je eigen vochtcoach

Om jou verder te helpen met een goede vochtinname, hebben we naast deze pagina een aantal subpagina’s gemaakt. Daarop kun je alle informatie vinden die voor jou als sporter nodig is.

Hoeveel en wat moet je drinken? – Het is belangrijk om op tijd te drinken en genoeg te drinken. Ook wat je binnenkrijgt is belangrijk, net als het nemen van pauzes… (Lees meer)

Is mijn vochtinname goed? – Je kunt checken of je wel genoeg vocht binnenkrijgt. Zo zijn bepaalde symptomen waarneembaar en kun je je veel aan je urinekleur aflezen… (Lees meer)

De Topsport Gelderland bidon – We ontwikkelden een bidon voor jou als sporter. Die is niet alleen handig om uit te drinken, maar we hebben er ook een hulpmiddel van gemaakt… (Lees meer)