Zilver Schmitz: Ook met toekomst naast de sport bezig

,

Tot het Gelders Tiental behoren, zoals de naam al doet vermoeden, tien sporters. Tijdens ons tienjarig bestaan laten wij hen dit jaar allen aan het woord. Daarmee komen de interviews in plaats van de eerdere Talent van de Maand interview. We spreken met de sporters over wat zij meemaken in hun sport, waar ze behoefte aan hebben, wat ze andere sporters aanraden en nog heel veel meer. In dit eerste interview een vraag en antwoord gesprek met Zilver Schmitz. Hij is 15 jaar, komt uit Apeldoorn en doet aan trampolinespringen.

Wanneer begon je met trampolinespringen?
Toen ik zes jaar oud was ging ik mee met een klasse-uitje van mijn zus Bloem. Daar stond een trampoline en naderhand zijn we allebei op trampolinespringen gegaan. Natuurlijk zat ik ook op voetbal, maar toen bleek dat ik goed was op de trampoline heb ik het voetbal toch maar laten vallen.

Waar zit je op school?
Ik zit op het Walterbosch-college. Ik doe VWO. Gelukkig is die school twee minuten fietsen van mijn huis en is het een LOOT-school. Mijn topsportcoördinator, meneer Boonen, regelt eigenlijk alles voor me. Soms lijkt het wat oneerlijk. Dan zien kinderen uit mijn klas dat ik een vrijstelling heb. Zij snappen dan niet precies waarom dat is.

Wanneer train je?
Ik train maandag, dinsdag, donderdag van 17.00 uur tot 20.00. Ik zou het wel meer gespreid over de week willen zien, maar de zaal is alleen op die uren door ons afgehuurd. Die zaal wordt overigens een probleem want ik kom tegen het plafond. Ik oefen eigenlijk voortdurend mijn sprongen. Eerst de verplichte oefening en daarna de moeilijkere sprongen waarmee je het verschil kunt maken. Ik doe tien sprongen per oefening. Dat zou wel meer kunnen, maar een echte oefening duurt ook ongeveer zo lang. Mijn ‘time of flight’, dus de tijd dat je in de lucht hangt, is ongeveer 16 seconden.

Wat zijn de doelen voor dit jaar?
Ach, dat vind ik altijd zo’n moeilijke vraag. Ik moet het allereerst leuk blijven vinden. Dan blijf ik ook gemotiveerd en kan ik zo hard blijven trainen. Dan lukt de combinatie met school ook goed. Natuurlijk wil ik Nederlands kampioen worden, maar ook dat vind ik moeilijk om hardop uit te spreken. Ik vind het fijn om zonder verwachtingen te springen.

Wat vind je leuk aan trampolinespringen?
Het is vreselijk leuk om bepaalde onderdelen steeds te verbeteren. En om nieuwe dingen te doen. Het blijft natuurlijk altijd spectaculair om een stukje te vliegen. Dat gevoel is heerlijk.

Hoe ondersteunt Topsport Gelderland jou?
Ik heb er nog niet zo heel veel mee te maken gehad. Maar onlangs had ik een bijeenkomst waarin een leerlijntest zat. Die was georganiseerd door Topsport Gelderland en daar heb ik veel aan gehad. Ik weet nu hoe ik het beste een wedstrijd in kan gaan. En met Dick Boschman had ik een gesprek over een moeilijke sprong, de Triffis, een drievoudige salto met halve draai. Ik ben daar echt vervelend mee gevallen. Zag er erg tegenop! En Dick adviseerde me de tijd te nemen. Dat gaf me lucht!

Weet je al wat je na het VWO gaat doen?
Nee, dat weet ik echt niet. Dat ligt ook nog zo ver weg. Ik ga vermoedelijk eerst een tussenjaar doen. Ik maak films van mijn wedstrijden, reizen en (kunst)opdrachten voor school, die zet ik dan op Instagram , of ik deel ze via YouTube. Dat is een nu nog een hobby en misschien wil ik daar wel mijn brood mee gaan verdienen. Mijn kunstdocent helpt me daar geweldig bij.

Heb je een sponsor?
Nou, nee die heb ik niet. En dat is best lastig, want de geldkraan van de KNGU is zo’n beetje dichtgedraaid. Als ik me kwalificeer voor het WK moet ik de kosten zelf betalen. Dat geldt voor alle internationale wedstrijden. Om dat allemaal zelf te bekostigen is soms best lastig. Tijd voor een baantje naast trainen en school, is er nauwelijks. Door demo’s, openingen, fotoshoots en films in o.a. trampolineparken, verdien ik af en toe een paar euro. Ik vind het leuk om de trampolinesport te promoten. Daarnaast heb ik een donatiedoel geopend op talentboek.nl, een site voor sporters om te crowdfunden. Dus? wie weet!