Yannick van Harskamp nieuwe sportmanager Topsport Gelderland

, ,

Yannick van Harskamp wordt bij Topsport Gelderland sportmanager voor de regio’s Nijmegen en Rivierenland. Hij volgt daarmee Marit Gijsbers op, die de functie sinds 2011 vervulde. Zij heeft een nieuwe uitdaging gevonden en gaat als ‘regisseur pedagogische visie’ bij de KNGU en KNVB aan de slag. De 33-jarige Van Harskamp is een oud volleyballer, die onder meer tien jaar deel uitmaakte van het Nederlandse team. Hij werkte de afgelopen jaren voor de Nederlandse Volleybalbond.

Het hele leven van Yannick draaide eigenlijk om sport. Hij volleybalde al vanaf jonge leeftijd en ook na zijn carrière bleef hij in de sport actief. “Ik heb alle jeugdopleidingen in Nederland doorlopen”, vertelt Yannick. “Jeugd oranje, jong oranje en het talententeam. Daarna heb ik in Nederlandse teams gespeeld en ben ik ook in België en Italië actief geweest. In Gelderland heb ik, in het begin van mijn carrière, nog bij Alterno gespeeld. Door al die clubs heb ik ook op veel plekken gewoond, onder meer in de winters in het buitenland, maar van oorspronkelijk kom ik uit Zwartsluis en sinds twee jaar woon ik in Nijmegen.”

Na het beëindigen van een succesvolle sportcarrière verdween Yannick niet uit de sport. Hij ging aan de slag bij de Nederlandse Volleybalbond Nevobo en richtte ook nog zijn eigen bedrijf op. “Bij de Nevobo werkte ik in de sales en marketing en ik heb een nationaal jeugdteam getraind. Met mijn eigen bedrijf wil ik jonge volleyballers inspireren en begeleiden. Jongeren die heel hard willen trainen en hen begeleiden bij hun droom. Zo heb ik onder meer een jaarlijks topvolleybalkamp, waar zo’n zestig kinderen aan meedoen. Dat organiseer ik en daarvoor regel ik dan toptrainers. Ook geef ik op zondagochtend trainingen via mijn volleybalschool, aan kinderen die buiten hun club nog graag een extra training willen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Passie
Juist dat werken met ambitieuze jongeren zorgde ook voor enthousiasme toen de functie van sportmanager voorbij kwam. “Sales en marketing vind ik interessant, maar ik begon me af te vragen wat echt mijn passie is”, vertelt Yannick. “Toen kwam ik tot de conclusie dat ik dit niet wilde en ben ik na gaan denken wat ik dan wel graag wilde doen. Bij het training geven heb ik veel voortgangsgesprekken over hoe het gaat, wat de doelstellingen zijn, et cetera en help ik sporters als iets mis gaat. Ik merkte dat dat me trok. Toen kwam de functie bij Topsport Gelderland voorbij en dacht ik; dit is het!”

Yannick kijkt uit naar de variatie die hem te wachten staat bij zijn nieuwe functie. “Het is me al wel duidelijk geworden dat er veel dingen bij komen kijken. Ik zal aan de ene kant sporters begeleiden en hen op de achtergrond een beetje helpen met hun passie. Maar ik ga ook organisaties zoals de RTC’s faciliteren en met hen in gesprek. Ik denk dat ik goed ben in het verbinden van partijen, praat makkelijk met mensen en ken ook veel mensen vanuit mijn eigen netwerk. In mijn nieuwe functie hoop ik vooral een verbindende factor te zijn. Ook lijkt het me leuk om nieuwe dingen op te zetten.”

Steentje bijdragen
Er zal hoe dan ook heel wat op Yannick’s pad komen. “Waar ik het meest naar uitkijk is om met de sporters aan de slag te gaan. Om een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van sporters die een droom hebben om echt topsporter te worden of het hoogste haalbare te halen. Om mee te kijken bij iemand die zo gepassioneerd is en hem of haar te helpen bij de dingen waar ze tegenaan lopen. Ik weet dat dat op sommige plekken een kleine bijdrage is, maar dat vind ik al mooi.”

Per 15 augustus treedt Yannick van Harskamp in dienst bij Topsport Gelderland. Tot 1 september is Marit Gijsbers nog werkzaam binnen de organisatie. Wij wensen zowel Yannick als Marit heel veel succes toe!