Week van de motoriek: ‘Breed motorisch opleiden erg belangrijk’

,

Van 5 tot en met 9 oktober is de Week van de motoriek. Dit is een themaweek georganiseerd door het Kenniscentrum sport en bewegen, VWS, NOC*NCF, het Mulier Instituut en de VSG om aandacht te vragen voor het nut en belang van Breed Motorische Ontwikkeling (BMO). Bij Topsport Gelderland besteden we op twee manieren aandacht aan Breed Motorische Ontwikkeling. Door middel van het traject ‘Sportief groot worden’ in onze regio’s en via onze eigen Strength & Conditioning expert Nout van der Velden.

Om in deze Week van de motoriek wat meer inzicht te geven over wat Nout nu precies doet, legden we hem onderstaande vragen met betrekking tot breed motorische ontwikkeling voor.

Hoe zou je jouw functie bij Topsport Gelderland als Strength & Conditioning expert omschrijven?
“Ik houd me bezig met alles rondom fysieke training. Dat houdt in dat wanneer een sporter bij mij komt, die sterker en sneller wil worden of zich conditioneel wil verbeteren, ik hem of haar daarin adviseer. Om dit voor elkaar te krijgen beginnen we met het monitoren van de sporter. Dat houdt in dat we eerst analyseren hoe de sporter zich beweegt en welke verbeterpunten in het motorisch beweegpatroon zitten voor zijn of haar sport. Die proberen we zo nodig te verbeteren, met als doel om sport specifiek beter te bewegen en te presteren.”

Waarom heb je voor deze functie gekozen?
“Ik ben bij Topsport Gelderland begonnen als sportmanager, waarbij ik steeds vaker de vraag kreeg van sporters over fysieke trainingen. Tijdens die functie had ik vooral een doorverwijzende rol hierin. Maar ik realiseerde me dat ik de feeling met de praktijk begon te missen. Dus het actief bezig zijn met sporters en het onderdeel zijn van de sportprestatie. In 2015 kreeg ik van Topsport Gelderland de kans om met mijn visie deze sporters te helpen op het gebied van fysieke trainingen en met mijn voorgeschiedenis als fysiek trainer werd ik Strength en Conditioning Expert van Topsport Gelderland.”

Welke invloed heeft Strength & Conditioning op breed motorische ontwikkeling?
“De relatie tussen strength & conditioning en breed motorisch leren is wederkerig. Strength en conditioning bevordert de motoriek van de sporter, want wanneer je een nieuwe oefening bij bijvoorbeeld een krachttraining aanleert, ontwikkel je jezelf ook motorisch. Maar andersom moet je ook motorisch goed ontwikkeld zijn om optimaal te presteren in strength en conditioning. Want wanneer je bijvoorbeeld het reactievermogen (het verwerken van een impuls) bij een bepaalde sport wil verbeteren valt dit onder motoriek. Dus wanneer je dit motorische deel verbetert, zal dit ook in je sport verbeteren.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Waarom vind jij breed motorische ontwikkeling bij jongeren belangrijk?
“Wanneer je een kind breed motorisch opleidt en niet meteen laat specialiseren in één bepaalde sport, geef je hem of haar de mogelijkheid om later verschillende sporten te kunnen uitoefenen. Maar ook wanneer iemand al op hoog niveau sport kan hij of zij door een goed ontwikkelde motoriek beter en creatiever presteren. Daarnaast helpt het de kans op blessures verkleinen. Plus; in het dagelijks leven heb je ook gewoon bepaalde bewegingspatronen, dus het is fijn dat jouw lichaam de bewegingen kan maken die het zou moeten maken.”

Wat doen we in Gelderland aan breed motorische ontwikkeling?
“In samenwerking met de provincie Gelderland, de kerngemeentes in Gelderland en de HAN hebben we ‘Sportief groot worden’ ontwikkeld. Dit kun je zien als het heel goed worden in je gekozen sport, maar ook als in op een sportieve manier opgroeien in Gelderland. Dit doen we door middel van motorische scholing in de jonge levensjaren, naar vervolgens sporten vinden die je leuk vindt en uiteindelijk excelleren in een sport.

We zijn dus in Gelderland binnen een aantal gemeentes bezig met het thema motorische leren binnen het onderwijs. De motorische vaardigheden worden gemeten en gemonitord, zodat we zien hoe goed een kind motorisch beweegt en wat de veranderingen daarin zijn wanneer we daar op een bepaalde manier gymles aan geven. Wordt een kind bijvoorbeeld juist beter of moeten we misschien juist wat anders doen? Dit doen we met het oog op dat we een kind beter willen leren bewegen. Want wanneer een kind breed motorisch goed ontwikkeld is, is de kans ook groter dat hij of zij op een latere leeftijd blijft bewegen. Zo voorkom je overgewicht en zorg je dat iemand lekkerder in zijn vel zit.

Maar ook bij verenigingen zorgen we dat het thema motorisch ontwikkelen steeds een duidelijkere plaats krijgt in het opleidingsplan. Zo zijn we in Arnhem met wielrenners vanuit het RTC ook bezig met andere beweegvormen. Hiermee doen we bijvoorbeeld ook loopscholing, om ze te laten realiseren dat ze veel meer kunnen dan alleen fietsen. Maar ook om de aansturing in het lijf wat te triggeren.

Verder geven we trainers inzicht over welke motorische vaardigheden worden er gevraagd bij een betreffende sport. En op welke manieren ze dit dan kunnen gaan trainen.”

Wat raad je jonge sporters aan om te doen die zich beter breed motorisch willen ontwikkelen?
“Wanneer je al gekozen hebt voor een bepaalde sport, zou ik in ieder geval aanraden om de gymlessen op school te blijven volgen. Want dit helpt mee aan je breed motorische ontwikkeling. En mocht je in je trainingsprogramma ook nog ruimte hebben, ga ook eens een paar keer andere sporten proberen. Oja, en blijf zo lang mogelijk (buiten)spelen!”