Sporttalenten Beekdal Lyceum leren over mindset

,

Het nieuwe schooljaar is al weer even onderweg, maar kwam wat anders op gang dan anders. Op het Beekdal Lyceum in Arnhem is donderdag echter wel weer ‘gewoon’ de eerste topsportles van het schooljaar 2020/2021 georganiseerd. Een groep van zo’n 35 scholieren, die als sporttalenten hun sport met hun studie combineren, namen daaraan deel. De eerste les stond in het teken van mindset en werd verzorgd door Susie Cats en Thijs Wagenaar van YAAP sport- en prestatiepsychologen.

“De deelnemende scholieren aan die topsportlessen zijn allemaal sporters met een erkende status van NOC*NSF”, geeft Geeke Barmentloo tekst en uitleg. Zij is als Sportmanager bij Topsport Gelderland verantwoordelijk voor de regio’s Arnhem en de Achterhoek. “Susie en Thijs informeerden de groep over verschillende soorten mindsets. Ze vertelden over de status mindset en de groei mindset en welke effecten het op je prestaties kan hebben, wanneer je één van deze mindsets hebt.”

Tijdens de les deden de sporters dus kennis op binnen één van de negen expertisegebieden van Topsport Gelderland, prestatiegedrag. Geeke: “De sporters leerden dat de ‘status mindset’ de status is van een natuurtalent, terwijl de ‘groei mindset’ de mindset is van een kampioen. Daarbij deden ze niet alleen theoretische kennis op. Aan de hand van een aantal praktische oefeningen konden de sporters ook ervaren op welke mindset zij op dat moment zaten. Dat bleek zeer interessant te zijn voor de sporters.”