Trainers en coaches leren over het menselijk brein

,

‘Motorisch leren door visuele waarneming.’ Met die uitnodiging zijn een tiental trainers/coaches uit onder meer volleybal, wielrennen, strength & conditioning, voetbal, basketbal en schieten uit de regio Stedendriehoek vorige week bij elkaar gekomen. Rene Linthuis, zelf trampoline trainer, nam de aanwezige trainers mee in de wereld van het menselijk brein. Leren begint in het brein doordat het prikkels binnen krijgt. De belangrijkste vraag die gesteld werd door de workshop leider ging over wat nodig is voor het aanleren van de juiste bewegingen. Kijk- en luistergedrag stonden hierbij centraal als leermethodiek voor jonge sporters.

Met praktische voorbeelden werd tijdens de workshop een discussie op gang gebracht tussen de verschillende trainers/coaches. Door de verschillen tussen de diverse sporten maakte het een dynamisch geheel. Leren voor én met elkaar was de uitkomst van de eerste sessie. De trainers/coaches zijn op pad gegaan met een concrete opdracht. De komende periode gaan ze met hun opgedane kennis, over hoe het brein bewegingen aanleert, op een andere manier enkele trainingen verzorgen binnen hun eigen sport. Dit met als doel om op een andere manier gebruik te maken van ogen en oren, met andere trainingsvormen en daardoor jonge topsporters sneller nieuwe bewegingen aan te leren.

Topsport Gelderland en trainers/coaches
Topsport Gelderland adviseert, informeert en ondersteunt (aankomende) topsporters in Gelderland. In de verschillende fases van talentontwikkeling tot aan de absolute top is de trainer/coach één van de belangrijkste personen voor de sporter. Trainers/coaches van (jonge) sporters hebben een belangrijke functie. Jonge sporttalenten zijn immers in sportief en persoonlijk opzicht volop in ontwikkeling. Als trainer/coach heb je dan ook niet alleen met de sportieve aspecten van het trainerschap te maken.