Topsport Gelderland werkt mee aan onderzoek naar kijkgedrag

,

In samenwerking met René Linthuis van Vision in Process, Nout van der Velden en HAN-studenten Tess Nordsiek en Renée Schrijen is Topsport Gelderland via Prestatiecentrum Arnhem betrokken bij een verdieping op kijkgedrag. Daarbij zijn onder meer al onderzoeken uitgevoerd bij de volleybalsters van het RTC Volleybal Arnhem en voetballers van De Graafschap. “De eerste resultaten zijn binnen en we kunnen inmiddels voorzichtige conclusies gaan trekken”, zegt Nout van de Velden. Hij is Strength & Conditioning expert bij zowel Topsport Gelderland als het Prestatiecentrum Arnhem.

In maart werd allereerst begonnen met een onderzoek bij het RTC Volleybal Arnhem. Van der Velden: “Daarbij kregen de volleybalsters op veertig verschillende video’s een service te zien, waarbij het beeld op het moment van balcontact ‘zwart’ werd. De betreffende volleybalster moest vervolgens aangeven waar zij verwachtte dat de bal terecht zou komen, in het linker-, midden- of rechtervlak. Een vergelijkbare test hebben we afgenomen bij een aantal keepers in de jeugdopleiding van De Graafschap.”

Effectiever bewegen
Maar waarom nu dit onderzoek? “Wij zijn van mening dat het verzamelen van de juiste informatie essentieel is in het motorisch leerproces, evenals voor het presteren in een sport. Vanuit het werkveld Strength & Conditioning is kijkgedrag als thema voor verdieping gekozen, want als we weten hoe dit werkt kunnen we trainers helpen om het aanbod te verbeteren. Uiteindelijk help je sporters om effectiever te leren bewegen en presteren door ze naar het juiste te laten kijken.”

Gericht kijken en focussen
Het thema kijkgedrag lijkt al behoorlijk specifiek, maar kent nog heel wat verschillende facetten. “Momenteel verdiepen wij ons op het bevorderen van het ‘quiet eye’, oftewel het gericht kijken en focussen op één punt en hier de juiste informatie uit halen. Specifiek onderzoeken we hoe we beter en sneller kunnen zien waar de bal naartoe gaat bij een volleybalservice of een voetbalpenalty.”