Topsport Gelderland initiatiefnemer talentontwikkeling e-sports

,

Topsport Gelderland heeft het initiatief genomen om een plan te ontwikkelen voor talentontwikkeling op het gebied van e-sports in Gelderland. Inmiddels is het plan omarmd door veertien partners, die allemaal hun bijdrage willen leveren aan het talentontwikkelingsprogramma, dat de motor zal zijn voor onderzoek, innovatie en voorlichting. De komende maand staat het plan op de agenda voor politieke besluitvorming over de ondersteuning vanuit de provincie Gelderland. Dit als initiatiefvoorstel van VVD Provinciale Staten sportwoordvoerder en fractieleider Frederik Peters.

Het is de bedoeling om vanaf september 2021 te starten met het scouten en opleiden van ambitieuze jonge e-sporters met de potentie om de top te halen. De top in e-sports bestaat inmiddels uit professionele sporters, die fit zijn, serieus voor hun sport leven en een inspiratie zijn voor veel (ook Gelderse) kinderen. In het Gelderse talentenprogramma zullen de jonge sporters breed opgeleid worden in een veilige omgeving met veel kennis en expertise. Zij zullen vervolgens ook worden ingezet om inspiratie te bieden aan het liefst alle Gelderse kinderen om schermtijd in balans te houden met een actieve en gezonde leefstijl.

Samenwerkende organisaties
Organisaties als de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Radboud Universiteit zullen kennis leveren en onderzoek doen, commerciële organisaties als Vertigo6 en Logitech willen graag het programma gebruiken om bereik te realiseren en te innoveren, terwijl ook verschillende organisaties uit de e-sports en reguliere sportwereld, zoals de E-sportbond en de Gelderse Sport Federatie zijn aangesloten. Topsport Gelderland zal het talentenprogramma coördineren en haar kennis en expertise vanuit wetenschap en ervaring bij een 15-tal andere talentprogramma’s in Gelderland toepassen.