Sporttalenten vallen in slaap tijdens topsportles

,

Slapend rijk worden. Het is een bekende uitspraak. Slapend herstellen, is dat echter niet. Maar wist jij dat een goede nachtrust essentieel is voor het leveren van topprestaties? Sporttalenten van het Beekdal Lyceum weten er inmiddels in ieder geval alles van. Zij kregen afgelopen week een topsportles op hun school, waarbij het thema slaap & herstel aan bod kwam. De les werd door Geeke Barmentloo gegeven. Zij is sportmanager bij Topsport Gelderland én gecertificeerd slaapcoach.

Aan de topsportles deden 32 sporters mee, die allen buiten een programma van CTO Papendal en Vitesse vallen, maar wel een erkende NOC*NSF status hebben. “Veel topsporters kennen de kracht van goede slaap en pakken overdag ook vaak een herstelmoment in de vorm van een powernap”, geeft Geeke uitleg. “Maar voor sporttalenten in de puberteit is slaap een extra uitdaging, aangezien in deze leeftijdsfase de biologische klok wat verplaatst en daarmee ook de aanmaak van melatonine ‘het slaaphormoon’. Deze verplaatsing komt wel weer goed, dus nu is het goed om als jong sporttalent ervoor te zorgen dat de slaaphygiëne optimaal is, om er het beste uit te halen. Slaaphygiëne is een verzamelnaam voor comfort, mindset, omgeving, routines, voeding, beweging en ontspanning.”

Slaaptips
Kun je als sporter dan ook bewust aan de slag met je slaap? Het antwoord daarop is ja, zo maakt Geeke duidelijk: “Tijdens de workshop hebben de sporters kennis gekregen over slaap en slaaphygiëne en hebben ze inzichtelijk gekregen hoe het gesteld is met hun slaaphygiëne. Daarbij hebben ze slaaptips ontvangen en geleerd hoe ze de powernap kunnen inzetten als rust en herstelmoment overdag.” Het was een geslaagde workshop, waarbij als afsluiter een gezamenlijke powernap werd gedaan. Ofwel; niet slapend rijk worden, maar slapend leren!

Wil je meer weten over dit thema? Neem dan contact op met onze sportmanager Geeke Barmentloo.