Talentvolle Achterhoekse voetbalsters ontwikkelen zich bij MVVA in eigen omgeving

,

Talentvolle voetballende meisjes de kans geven om hun talenten te ontplooien, maar toch in de eigen omgeving te blijven. Vanuit die gedachte is afgelopen december Meiden en Vrouwen Voetbal Achterhoek, kortweg MVVA genoemd, gelanceerd. Een nieuw initiatief dat inmiddels begonnen is met een groep meiden onder de 13 jaar en waarbij ook Topsport Gelderland betrokken is. “De MVVA is een talentenacademie die samenwerkt met veertig voetbalverenigingen die meidenvoetbal aanbieden in de regio.”

Was je als voetbalster talentvol, dan moest je vanuit de Achterhoek voorheen altijd uitwijken naar andere regio’s. Bijvoorbeeld naar Zwolle of Twente. “De voetbalsters die bij die veertig verenigingen nu boven het maaiveld uitsteken, kunnen na deelname aan een selectiedag bij de MVVA terecht”, legt Topsport Gelderland sportmanager Geeke Barmentloo uit, die tevens bij Achterhoek in Beweging werkzaam is als coördinator talentontwikkeling. “In het verleden moesten ze dan weg uit de regio, van school veranderen en vrienden en vriendinnen achterlaten. Dit initiatief zorgt ervoor dat deze meiden zich dichtbij huis in een veilige omgeving verder kunnen ontwikkelen.”

De MVVA is opgezet door Hilde Gerritsen en Anouk ter Bille. Barmentloo: “Ze hebben inmiddels al wat moois staan en zijn gestart met 23 meiden in de groep onder de dertien jaar. De meiden blijven gewoon bij hun eigen club voetballen, maar hebben op vrijdagavond een extra training naast de trainingen en wedstrijden die ze al bij hun eigen club hebben. Ook zullen er op zondagen oefenwedstrijden gespeeld worden.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Topsportleefstijl
Tijdens de kick off bijeenkomst eind december tekenden de speelsters een contract. Daarbij was ook Barmentloo aanwezig om te vertellen over de ondersteuning die vanuit Topsport Gelderland en Achterhoek in Beweging geboden gaat worden. “Vanuit Topsport Gelderland en Achterhoek in Beweging hebben we uitvoeringsbudget beschikbaar om aan de slag te gaan met de sportgenerieke thema’s. Die zijn gericht op het verbeteren van de topsportleefstijl. Dat programma wordt in de aankomende periode opgezet.”

Belangrijk zal ook de samenwerking met andere sporten zijn. “We zijn aan het onderzoeken of we binnen de Achterhoek een talentenclubnetwerk op kunnen zetten”, aldus Barmentloo. “Er zijn zo’n twaalf initiatieven actief of in ontwikkeling in de Achterhoek die we samen willen gaan brengen en daar is MVVA er één van. Dat zal dan vanuit het Achterhoek in Beweging platform Achterhoek Younited worden georganiseerd. Voor de sportgenerieke thema’s willen we een plan bedenken, waarbij we de sporters samenbrengen. Dat de voetballende meiden bijvoorbeeld eens samen met de turnsters of de waterpoloërs een workshop over voeding volgen.”

Doorgroeien
Bij de MVVA kijken ze met vertrouwen naar de toekomst. In de komende jaren hoopt de organisatie te groeien. “Ze willen uit gaan breiden. Elk jaar komt er een team bij en over vijf jaar willen ze een team voor senior vrouwen hebben. De organisatie is dus ambitieus, maar er zit zeker ook een plan achter. Nu starten ze met een team onder de 13. Na de zomer komt er een team onder de 14 bij. Het team van nu groeit dus steeds door en de bestaande leeftijdscategorie blijft staan, waardoor er de komende jaren ieder jaar steeds een groep bij komt.”

Meer weten over Meiden en Vrouwen Voetbal Achterhoek? Kijk dan op mvva.nl.