Talentenprogramma Sport Cross gestart in de Achterhoek

,

In de Achterhoek is afgelopen week een pilot van de Sport Cross gestart. Daaraan doen voor deze eerste editie twaalf sporttalenten van het Houtkamp College, de school waar het initiatief ook georganiseerd wordt, mee. De Sport Cross is een breed motorisch beweegprogramma waarin kinderen kennismaken met verschillende spel- en beweegvormen en uitgedaagd worden op hun eigen niveau. Het doel van breed motorisch opleiden is dat kinderen vaardiger worden in bewegen, dat de kans op blessures afneemt en het plezier en de creativiteit in bewegen worden vergroot. Topsport Gelderland en Achterhoek in Beweging zijn de initiatoren.

De Sport Cross is ontstaan vanuit onderzoek door Ati Beunk, naar de fysieke ontwikkelomgeving voor vaardige en gemotiveerde bewegers in de Achterhoek. Beunk doet de Master Sport- en Beweeginnovatie aan de HAN in Nijmegen en probeert door middel van de Sport Cross een bijdrage te leveren aan de optimalisatie van de fysieke ontwikkelomgeving in de Achterhoek. Samen met coördinator talentontwikkeling Geeke Barmentloo worden de Sport Cross en het gedachtegoed van breed motorisch opleiden voor iedere jeugdige beweger verder uitgerold in de regio.

Trainingen
Onder leiding van Robin Assink, docent Sport en Bewegen van het Graafschap College en ASM instructeur, krijgen de sporttalenten gedurende zeven weken wekelijks een breed motorische training. In de eerste training stond een kennismaking met alle tien de grondvormen van bewegen centraal. Daarin werden de sporters bewust gemaakt van het feit dat breed motorisch opleiden belangrijk is voor de algehele motorische ontwikkeling en dat zij hierdoor beter worden in hun eigen sport. Dat werd met veel enthousiasme ontvangen. Tot aan de zomervakantie maken de sporttalenten in deze pilot een verdiepingsslag op de drie thema’s van breed motorisch opleiden; voortbewegen, object controle en balanceren.