Succesvol traject ‘Sportouder, een vak apart’

,

In de afgelopen maanden hebben ouders van voetballers van de gehele jeugdopleiding van De Graafschap en de MVVA deelgenomen aan drie bijeenkomsten onder de noemer ‘Sportouder, een vak apart’. Dat is een uiterst succesvol traject gebleken, waarbij tijdens iedere bijeenkomst zo’n honderd ouders aanwezig waren. De thema’s rollen en verantwoordelijkheden, omgaan met emoties, motivatie, zelfstandigheid en groeimindset zijn tijdens de avonden ter sprake gekomen. Sportpsycholoog Ivo Spanjersberg ging daarover in gesprek met de ouders.

Vanuit een samenwerking tussen Topsport Gelderland en De Graafschap zijn er eerder al bijeenkomsten georganiseerd voor de trainersstaf van de jeugdopleiding van de betaald voetbalclub. Hoofd jeugdopleiding Jefta Bresser wilde graag ook iets voor ouders organiseren, aangezien er toch vaak een hoop op ze afkomt wanneer een kind geselecteerd wordt. Het is dan fijn om wat ondersteuning te krijgen over hoe je daar als ouder het beste mee kan omgaan en je kind er goed in kan begeleiden. Voor de trainers zelf is het vaak moeilijk om dit te kunnen bieden, dus dan is een samenwerking zoals deze erg fijn.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Jefta heeft inmiddels een mooie transfer kunnen maken en is nu hoofd jeugdopleiding bij de Duitse club Bayer Leverkusen. Tijdens de laatste bijeenkomst deze week verzorgde technisch directeur en interim hoofd jeugdopleiding Peter Bijvelds daarom het openingswoord. Zowel vanuit de jeugdopleiding van de Graafschap als vanuit Topsport Gelderland is uitgesproken de samenwerking graag voort te zetten, ondanks het vertrek van Jefta.

Mediatraining
Naast de bijeenkomsten voor ouders en trainers, organiseert Topsport Gelderland ook workshops voor de sporters. Zo hadden de meiden van MVVA/De Graafschap O16 en O17 dinsdag voorafgaand aan de sessie voor ouders een mediatraining, die verzorgd werd door Martin Boomkamp van Guifi (foto onder). Voor de jongens van De Graafschap worden af en toe bijeenkomsten georganiseerd binnen de samenwerking met de onderwijspartijen het Houtkamp College en het Metzo College.