Regionale masterclasses hebben groot bereik

,

Meer dan 150 mensen hebben in de afgelopen maand deelgenomen aan de regionale masterclasses van Topsport Gelderland. Onder hen waren Gelderse topsporters en sporttalenten, trainers/coaches en ouders. De masterclasses werden ditmaal georganiseerd in Apeldoorn en Nijmegen, waarbij bleek dat de animo groot was. Topsport Gelderland zal dan ook vaker de regio’s intrekken om masterclasses te geven, waarbij telkens een thema centraal staat. Ditmaal was dat het thema gezond presteren.

In Apeldoorn was het ‘volle bak’. De masterclass onder leiding van slaapcoach Geeke Barmentloo (foto midden) en voedingsdeskundige Reina Beltman had namelijk zo’n honderd deelnemers. In twee sessies van beiden 45 minuten maakten zij kennis met de thema’s voeding en slaap, beiden gericht op herstel. Daarbij werd bij het thema voeding ingezoomd op het gebruik van eiwitten en koolhydraten, hoe dat varieert per type sport en type training. De deelnemers kregen daardoor meer inzicht in de hoeveelheid die voor hen nodig is, in welke producten ze eiwitten en koolhydraten kunnen vinden, en welke timing belangrijk is. Daarbij werden veel praktische tips gegeven.

Aandacht voor slapen was er daarbij volop, waarbij Geeke uitleg gaf over slaap en slaaphygiëne, evenals de werking van de biologische klok. Daarbij werd ook gekeken naar hoe het gesteld was met de slaaphygiëne van de aanwezigen. Zij maakten ook kennis met de vijf factoren die bepalen of je uitgerust wakker wordt, leerden wat hun eventuele slaapdieven zijn en kregen tips om beter te slapen. Daarnaast was er aandacht voor hoe je een powernap kan inzetten als rust- en herstelmoment tijdens training- en wedstrijddagen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

In de SportQube in Nijmegen waren diëtistes Shiannah Danen (foto bovenaan) en Willemijn Rammelt en slaapcoach Geeke Barmentloo de sprekers. Daar stonden de thema’s herstel(kwark) na de training, slaap en ontbijt centraal. In totaal 34 sporters, 2 trainers/coaches en 8 ouders namen deel aan de masterclass. In de komende periode worden er bij de programma’s waarmee Topsport Gelderland werkt individuele trajecten gestart met de oudere sporters in het programma. De meesten daarvan zijn specifieke voedingstrajecten.

Nieuwe thema’s en masterclasses in 2024
Met de regionale masterclasses wil Topsport Gelderland meer zichtbaar zijn in de verschillende regio’s en naar de sporters en begeleiders toekomen. Over deze eerste editie ontvingen we veel enthousiaste reacties van de deelnemers over de keuze van het programma en de inhoud van de sessies. Ditmaal stond als beschreven het thema gezond presteren op het programma. In het eerste kwartaal van 2024 wordt er aandacht gevestigd op prestatiegedrag en in het tweede kwartaal op de ondernemende sporter. Ook in die periodes zullen er weer regionale masterclasses volgen. Blijf daarvoor onze social media in de gaten houden, maar ook bijvoorbeeld de kwartaalmail voor sporters.

Foto’s: Geke van den Berg