Team provincie Gelderland beleeft talentontwikkeling op Papendal

,

Het team Beleven en Verbinden van de provincie Gelderland heeft Topsport Gelderland afgelopen donderdag bezocht op Papendal en daarbij een goede indruk gekregen over het belang van de organisatie. Tijdens een middagvullend programma werd er onder meer gediscussieerd over talentontwikkeling, maar kregen de aanwezigen ook een écht kijkje achter de schermen aan de hand van rolstoelbasketbalster Mariska Beijer en de talentenprogramma’s Esport Talent Center en Loolpand Gelderland.

Een dertigtal aanwezigen discussieerden over het thema talentontwikkeling. Dit vanuit verschillende perspectieven, met name cultuur en sport, maar ook de brug met leefbaarheid werd nog even gemaakt. De noodzaak van vrijheid en veiligheid voor een kansrijke ontwikkeling van zowel het eigen talent van inwoners van Gelderland, als voor de ontwikkeling van toptalent, kwamen nadrukkelijk naar voren. Zoals ook de mogelijke rollen die de provincie kan spelen bij talentontwikkeling in verschillende sectoren.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Rolstoelbasketbalster Mariska Beijer, die met de Nederlandse ploeg eerder dit jaar de wereldtitel prolongeerde en in 2021 paralympisch kampioen werd, nam de aanwezigen mee in haar reis naar de top. En een panel met Sam Alqalqeely uit het provinciale team, Adriaan Luteijn van Introdans en Topsport Gelderland voorzitter Cynthia de Jager boog zich over de vraag of Gelderland klaar is om provincie van talenten te zijn. Conclusie: men ziet de kansen, maar er is zeker nog werk aan de winkel.

Om de praktijk ook zichtbaar te maken werden de talentprogramma’s van het Esports Talent Center Gelderland en Loopland Gelderland bezocht. Donny Stumpel en Honore Hoedt gaven een toelichting bij deze programma’s en hetgeen hiermee ook buiten de programma’s in beweging gezet wordt. Ook kwamen verschillende jonge esporters aan het woord en zag men de sporters live aan het werk. De bijeenkomst werd door de aanwezigen gezien als zeer inspirerend en tijdens de afsluitende borrel bleek dat men nog lang niet was uitgesproken over dit thema.