Sporters en begeleiders leren over perfectionisme

Bij Topsport Gelderland hebben we regelmatig te maken met sporters die perfectionistisch zijn. Dat is op zich logisch, omdat je er in de topsport nu eenmaal niet aan ontkomt om hoge eisen te stellen. Een beetje perfectionisme kan dan ook geen kwaad. Sterker nog; het nastreven van een doel, waar je jezelf voor inzet, is een erg waardevolle kwaliteit. Toch zien we dit ook vaak doorslaan. Daarom organiseerden we afgelopen week op Papendal de Masterclass ‘Zelfvertrouwen & Perfectionisme’.

Iets dat veel voorkomt is dat sporters de lat te hoog leggen voor henzelf. Doe je dat, dan kan dit gevolgen hebben voor je zelfvertrouwen, plezier en wellicht ook voor jouw prestaties. Rogier Hoorn, sportpsycholoog VSPN, gaf de deelnemers daarover dan ook een masterclass De aanwezigen bestonden uit ouders, sporters en trainer/coaches. Zij kregen een interactieve en informerende presentatie over dit thema.

Tijdens de masterclass werd uitleg gegeven over wat perfectionisme is. Daarin werd een verschil gemaakt tussen gezond en ongezond perfectionisme. Vervolgens hebben de deelnemers de test ’test je perfectionisme’ ingevuld. Dit gaf mooie inzichten. De avond werd afgesloten met tips voor zelfvertrouwen en een successen logboek die de deelnemers gelijk in hun sportsetting kunnen toepassen.

Heb je nog vragen over dit thema? Stel dan jouw vraag aan de sportmanager in jouw regio.