Topsport Gelderland overdonderd door aanvragen fonds voor sporters

,

Topsport Gelderland helpt ambitieuze jonge sporters vooruit. Helaas groeit de afgelopen tijd het besef dat geld steeds vaker een belemmering is voor jonge Gelderlanders met een grote sportieve droom. Om sporters een stapje vooruit te helpen in hun loopbaan, wanneer geld de beperkende factor is, riep Topsport Gelderland onlangs een fonds in het leven. Dit fonds wordt vooralsnog door Topsport Gelderland gevuld. Dat het aantal aanvragen het viervoudige zou zijn van het aantal sporters dat bediend kan worden, had men ook bij Topsport Gelderland niet verwacht. De organisatie hoopt nu dat andere partijen ook een bijdrage willen leveren en roept hen op zich te melden.

Tachtig sporters dienden goed onderbouwde aanvragen in. Een twintigtal van hen kon vooruit geholpen worden met een bijdrage van maximaal 750 euro per sporter. Daarmee kunnen zijn bijvoorbeeld een trainingskamp of deelname aan buitenlands wedstrijden bekostigen. Na het indienen van de aanvraag spraken sporters met talentbegeleiders van Topsport Gelderland, om de aanvraag goed te kunnen duiden, en hen mogelijk ook op andere manieren te kunnen helpen. De aanvragen werden vervolgens beoordeeld door een onafhankelijke commissie.

“Helaas zien we al langer dat steeds minder jonge sporters en hun ouders het zich kunnen veroorloven om een opleiding richting topsport te volgen”, geeft Topsport Gelderland directeur Gudo Kramer tekst en uitleg. “Er worden steeds hogere eigen bijdragen gevraagd aan de sporters, internationale programma’s worden duurder, net als materiaal en andere sport gerelateerde kosten. Wij willen niet toe naar topsport voor welgestelden en hebben daarom dit fonds ingericht. Dat het aantal aanvragen zó hoog zou zijn hadden wij echter ook niet verwacht.”

Organisaties gezocht die ook willen bijdragen
Kramer: “Tachtig sporters van hoog niveau kwamen met een goed verhaal waarom geld hen belemmert een volgende stap richting de Olympische Spelen te zetten. Het bewijst onze constatering dat geld steeds vaker sporters belemmert in hun ontwikkeling. We hopen dan ook dat we dit fonds de komende tijd uit kunnen breiden en vragen andere organisaties om het in de toekomst samen met ons te vullen, en zo Gelderse sporters hun sportieve droom te gunnen. Elke organisatie die bij wil dragen, mag zich graag bij mij melden, maar we gaan uiteraard ook zelf op zoek.”

Foto: Geke van den Berg