Column: Oranje
Misschien moeten we die leeuw op dat oranje shirt vervangen door iets anders; een wezel (bang), een kip (in een vol hok met een vos) of een mammoet (uitgestorven kracht). Maar liefst 17.105.400 Nederlanders bogen zich de afgelopen weken over ons erfgoed; het Nederlands elftal. Iedereen dus, van net geboren zuigeling tot oudjes die echt niet meer weten dat een bal rond is. En omdat een column altijd orgineel moet beginnen, koos schrijver dezes voor deze, hopelijk nog ongebruikte, intro.
Terzake, in de NRC van 31 maart stond een artikel over spelende kinderen en dat de mensen van het Adviescentrum voor Veiligheid nu bedacht hadden dat we kinderen weer met een zakmes moeten laten spelen. En klimmen in het bos? Moet kunnen. Met nat weer op een skateboard? Toe maar, je kunt het best.
Het is alsof we met zijn allen in dit tijdsgewricht achter een paar zeer voor de hand liggende conclusies komen. ‘Kinderen die niet goed leren bewegen, kunnen ook niet goed leren voetballen’, is er zo eentje. En nu kan de scepticus beweren dat goede voetballers zichzelf wel goed leren bewegen en voetballen, maar in ons kleine land scheelt het nogal of we met 10.000 goede bewegers bij de voetbalclub in de F-jes beginnen. Of dat we dat met 6.000 doen. Anders gezegd, in de jongste jeugd, tot zes jaar zo heeft onderzoek uitgewezen, kan aan kinderen geleerd worden om goed te bewegen. Daarna heeft een stuk minder effect.
Zou de teloorgang van onze nationale trots zijn ingezet door de slechte bewegingslessen op scholen? Ik zie u ‘nee’ schudden, maar misschien is het toch wel een onderdeeltje van De Grote Oorzaak. Net zoals de natuurlijke neergang er eentje is (soms heb je talent en soms een tijdje even niet). En de verouderde trainingsmethodes. En de richtingenstrijd tussen Louis van Gaal en Johan Cruijff (God hebbe zijn ziel). En de verdeling van tv-gelden in de Europese voetbalwereld. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. In dit geval heeft verlies vele vaders.
Het is onder onze neus gebeurd, de ongelooflijk harde teloorgang van onze voetbaltrots. (Wieder fahren wir ohne Holland zur WM… Dat doet zo’n zeer) Omdat uw columnist uit 1959 is, maakte hij eerder, zij het maar één keer, een diepe val in het voetbal mee. In de jaren tachtig hoorden we nergens bij, misten we WK’s en EK’s. En riep Johan Derksen toen ook al allerlei dingen, die gelukkig alleen nog maar in zijn eigen Voetbal International verschenen. We zouden voor altijd de aansluiting met de voetbaltop kwijt zijn. Enfin, het werd 1988 en iedereen weet nog steeds wat daar gebeurde.
Mensen die niet zoveel met voetbal hebben – die zijn er echt – keken de afgelopen weken verbaasd om zich heen. ‘Zoveel drukte om voetbal.’ Maar, ik heb het al vaker geroepen, voetbal is het enige dat echt van ons allemaal is. Als het Oranje slecht vergaat, dan zijn we iets kwijt. Het raakt aan iets dieps en het is daarom zo noodzakelijk om terug te gaan naar de basis. En die is… Ik zeg het nog één keer. (op deze plek zou een lichte vloek gepast zijn):
1. Alle basisscholen krijgen een vakleerkracht LO. Per direct.
2. Alle basisscholen beginnen de dag met een uur bewegen en spelen en sporten onder leiding van die vakleerkracht. (idee gejat van Foppe de Haan)
3. Bij elke school komt een modderig trapveldje met twee slechte doeltjes.
4. De voetbalclubs krijgen een verbod om spelers voor hun twaalfde levensjaar te selecteren. Alle voetbalclubs.
Met deze vier maatregelen (waarvan 1 en 2 knetter serieus zijn bedoeld) zijn de schrale tijden van het voetbal snel voorbij. Bijvangst bij dit alles is dat de leerprestaties van kinderen vooruit gaan als ze voldoende bewegen. Maar ook dat heeft al vaker in deze kolommen gestaan. (zucht)
Marcel Rözer
Over Marcel Rözer
Columnist, schrijver, journalist, presentator, programmamaker en niet te vergeten, Gelderlander. Het gaat allemaal op voor Marcel Rözer. Met zijn bedrijf ‘Puntjes op de O’ is hij multi-inzetbaar. Voor Topsport Gelderland schrijf Marcel maandelijks een column waarin hij zijn licht werpt op de actualiteiten in de sportwereld. Ook interviewt hij voor deze website geregeld talentvolle sporters.