Marleen Boerboom: “Laat je niet gek maken”
Bij Topsport Gelderland komen veel mensen voorbij. Of het nu de mensen in onze organisatie zijn, sporters die we helpen, hun ouders, trainers en coaches, of bijvoorbeeld specialisten waarmee we werken; iedereen heeft zijn eigen rol. Maar welke rol bekleden die mensen precies en op welke manier zijn zij bij Topsport Gelderland betrokken? Beginnend met dit eerste interview in januari 2020 gaan we hen aan het woord laten. Iedere maand volgt een nieuw interview. Ditmaal spreken we met Marleen Boerboom, die als sportdiëtiste geregeld wordt ingezet voor workshops en ook individueel sporters begeleidt.
Dat ze met voeding bezig wilde zijn, dat wist Marleen Boerboom al langer. Woonachtig in Nijmegen studeerde ze daarvoor aan de HAN. De sport kwam er later bij kijken. Juist door zelf te sporten. “Tijdens mijn studie roeide ik bij de studenten roeivereniging NSRV Phocas”, vertelt Boerboom. “Daar kwam ik ook in aanraking met topsport. Ik roeide namelijk best fanatiek en trainde zeven tot acht keer per week. Toen dacht ik; hé, sport en voeding is ook een leuke combinatie. Daar ben ik de vrije delen in mijn opleiding Voeding & Diëtiek op gaan invullen en ik heb vervolgens ook de minor sportnutrition gevolgd.”
Met het diploma op zak volgde het volgende eigenlijk direct. “Ik ben vanuit mijn opleiding mijn eigen bedrijf gestart, samen met een oud studiegenoot. Via haar ben ik ook bij Topsport Gelderland in beeld gekomen en zo ben ik mijn werkveld aan het vergoten.” Voor de talenten van het RTC Korfbal Oost is Boerboom nu onder meer het aanspreekpunt, ze begeleidt ook sporters individueel in de Van der Knaaphal in Ede en geeft workshops. “Zo heb ik onlangs voedingsworkshops gegeven voor de onder de 17 jaar en onder de 19 jaar groepen van het RTC Korfbal Oost en ook aan de waterpoloërs van Polar Bears.”
(Tekst gaat verder onder de foto)
Maar waar moeten we dan aan denken als het gaat om het geven van zo’n voedingsworkshop? “Dat hangt een beetje af van de vraag. Omdat het over het algemeen vrij jonge sporters zijn in de groepen, ligt de focus vooral op de basis en op hoe voeding kan ondersteunen. Dat pas ik dan ook aan op de sport. Er zit bijvoorbeeld een verschil tussen een duursporter en een sporter die meer met kracht werkt. En het hangt er ook vanaf hoe fanatiek de sporter is, op welk niveau hij of zij zit en hoe serieus ze er al mee bezig moeten zijn. Ik geef veel informatie, maar wil de groep ook wel echt betrekken. Dat doe ik dan bijvoorbeeld met een quiz.”
“Voedingsadvies is ook vormen aanbieden en uitleggen hoe je iets lekker kunt maken”
Sporters leren dan vooral over voeding. Belangrijk is echter ook hoe ze nu kunnen zorgen dat die voeding binnenkomt. Boerboom: “Ik probeer daarom altijd in mijn adviezen bij individuele begeleiding wat recepten mee te geven en de sporters informatie te geven over waar ze recepten kunnen vinden. Advies geven over voeding is niet alleen feiten aangeven over wat je binnen moet krijgen, maar ook vormen aanbieden en uitleggen hoe je iets lekker kunt maken. Ik houd zelf ook van koken en dat is denk ik ook wel een must in mijn werk, als je sporters moet uitleggen hoe je iets lekker kunt bereiden. Het doel is om in de toekomst ook echt workshops over maaltijdbereiding te gaan geven.”
“Sporters zijn heel gedreven en willen graag met info aan de slag”
Boerboom komt via haar werk met veel sporters in aanraking en ziet daardoor ook veel dingen. Wat valt haar daarbij op? “Positief is zeker dat sporters heel gedreven zijn en heel graag met info aan de slag willen”, zegt ze. “Sommige sporters gaan in die gedrevenheid heel erg op zoek naar informatie op internet en in hun omgeving, waardoor ze de basis overslaan. Dan gaan ze vaak heel snel met speciale diëten en supplementen bezig, terwijl je in de basis vaak niet zo heel ingewikkeld bezig moet. Ik zou sporters mee willen geven dat ze zich niet gek laten maken en dat ze doen wat goed voelt voor henzelf.”