Interview: Estée vol vertrouwen richting toekomst

,

Het had een hoogtepunt moeten worden. Estée Gerritsen had ruim een jaar geleden in Rio de Janeiro met haar paard Onassis aan de start willen staan bij de Paralympische Spelen. Willen inderdaad, want zover kwam het niet. Hartritmestoornissen bij haar geliefde paard gooiden roet in het eten. Een jaar en een lange zoektocht later heeft ze nu een nieuw paard, Windsor. En de ambitie? Die is weer meer dan aanwezig. “Ik wil de beste worden en de beste zijn en daar gaan we weer voor.”

Ze was al geplaatst voor Rio, maar helaas voor Estée ging dat feest dus niet door. Voor de nu 18 jaar oude dressuuramazone uit Duiven moet dat een moeilijke periode zijn geweest. “Het was zeker heel lastig”, zegt ze. “Er zijn mensen die vier jaar naar de Spelen toeleven en bij mij was dat weliswaar een jaar, maar wel een jaar vol stress. Natuurlijk ook wel met plezier, maar je bouwt je leven er voor om. Als je het dan niet af kunt maken, voelt dat natuurlijk wel heel rot. Maar wat ik het moeilijkste vond was eigenlijk niet dat ik niet kon starten op de Spelen, maar vooral dat ik niet kon rijden. Eerst besef je het helemaal niet als je het hoort, want mijn paard was zo ernstig ziek dat ik er helemaal nooit meer op mocht rijden. Dat vond ik het moeilijkste.”

De periode die volgde was moeilijk. “Het had gewoon veel tijd nodig om het te verwerken. Je staat in de ochtend niet meer daar voor op, waar je normaal voor opstond. Dat was voor mij wel heel moeilijk. De eerste tijd wilde ik helemaal niet zoveel met paarden bezig zijn, omdat ik het gewoon heel moeilijk vond. Na een paar maanden begon het echt wel weer te kriebelen. Zeker als je dan filmpjes of foto’s bekeek. Toen besloot ik om weer te willen presteren. Ik had nu de kans om te rijden voor het plezier, maar ik was zo getraind voor het doelgerichte, dat ik gewoon niet meer kon crossen in de bossen, zonder iets nuttigs te doen. Toen heb ik vrij snel besloten om toch weer op zoek te gaan.”

Lange, maar succesvolle zoektocht
Bijna een jaar duurde de zoektocht. “Ik heb heel veel paarden getest en heel vaak dacht ik; hier moet ik gewoon lang mee trainen, maar misschien kan ik er wel komen. En dan merkte ik dat mijn ambities gewoon hoger waren dan dat het paard kon bieden op dat moment. Het was gewoon lastig omdat ik niet zelf financieel in staat was om een heel goed paard te kopen. Dan wordt het aanbod gewoon wat kleiner.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Toch lukte het, want via een omweg diende Windsor zich aan. “Uiteindelijk is het wel heel leuk, want de eigenaresse van Windsor Julia stond bij mij op de stal waar ik met Onassis ook gestald stond bij de coach. Ik had nooit beseft dat hij de opvolger zou kunnen zijn. De coach attendeerde mij erop en zei; misschien moet je eens gaan praten met Julia en kijken of je daarmee een deal kan sluiten. Er bleek een klik te zijn. Dat blijkt achteraf een heel goede keus te zijn geweest.” Al snel reed Estée ook haar eerste wedstrijd op Windsor, waarbij ze twee keer tweede werd. “Dat was echt bizar. Het was voor mij vooral fijn om te weten dat ik bij die nul meting, want dat was het, al zo hoog scoorde. Het bleek een super goede keus te zijn om direct een wedstrijd te doen, nadat ik pas een week of drie op hem gereden had.”

Topsport Gelderland
In haar weg richting Rio, maar ook erna, maakte Estée ook meermaals gebruik van Topsport Gelderland. “Daar heb ik veel aan te danken”, laat ze weten. “Zo hebben ze mij laten inzien dat presenteren eigenlijk helemaal niet zo eng is. Daarvoor heb ik wel een aantal tools gekregen, hoe ik toch mezelf het beste naar buiten kan brengen. Ook zit ik in een paar gave projecten van Topsport Gelderland. Namelijk het Gelders Tiental, Talents 2 Tokio en niet te vergeten Toppers Bij Jou Op School. Eigenlijk brengt me dat heel veel. Het is heel fijn dat je een achterban achter je hebt staan, waar je naartoe kan gaan met vragen of voor begeleiding. Ook maak ik gebruik van de masterclasses. Daar haal ik toch wel nuttige informatie uit die ik zeker wel meeneem in mijn topsportleven.”

Terug naar de wereldtop
Het zou mooi zijn als al die dingen ook helpen richting de toekomst, want daarin wil Estée zich graag nog laten zien. “Mijn ambitie is zeker om weer terug te komen op wereldtop niveau. Daar stond ik en ik vond het zo gaaf om tegen de wereldtop te rijden. Natuurlijk zijn de Paralympische Spelen daar een hoofddoel in. Je gaat naar de Spelen wanneer je bij die wereldtop hoort. Dat hangt allemaal met elkaar samen. Het doel is nu om zo snel mogelijk zo hoog mogelijk te komen. En dat ik snel Nederland weer kan vertegenwoordigen, want dat is ten slotte 1 van de gaafste dingen.”