Gelderse sporttalenten aan de slag met voeding

,

Ook deze week zijn Gelderse sporters op school weer nadrukkelijk bezig geweest met voeding. Dat gebeurde op zowel het Veluws College in Apeldoorn, het Rietveld Lyceum in Doetinchem als het Beekdal Lyceum in Arnhem. Op de eerste school gingen scholieren uit de vierde klas van het vmbo en vanaf de derde klas van havo/vwo aan de slag in een kookworkshop. Bij de andere scholen werd een start gemaakt met individuele voedingstrajecten, die georganiseerd worden vanuit de samenwerking met Topsport Gelderland.

De leerlingen van de bovenbouw van het Veluws College, locatie Cortenbosch, gingen dus echt aan het werk in een kookworkshop. Die werd gegeven door voormalig olympisch judoka Danielle Gommers-Vriezema en was een opvolging van de theoretische les in het vorige schooljaar. Nu werd op een praktische manier aan de slag gegaan om een sportdiner samen te stellen. Eén die je gemakkelijk mee kunt nemen en waarin de voedingswaarden zitten die nodig zijn voor herstel en de training zelf.

Er werd gekozen voor een kookworkshop, omdat een gewone workshop vaak gebaseerd is op theorie en hier de praktijk aan bod kwam. Zo konden de sporters ervaren hoe makkelijk het is om zelf een sportlunch samen te stellen. Uit ervaring blijkt dat vooral ouders en ook jonge sporters blijven hangen in traditionele maaltijden. Ook vinden ouders het lastig wanneer hun kind moet eten, als hij of zij kort na de traditionele tijd van 18.00 uur een wedstrijd of training heeft. Sporters hebben geleerd dat een avondmaaltijd niet altijd een warme hoeft te zijn, omdat het uiteindelijk gaat om de voedingswaarde.

Individuele voedingstrajecten
Op het Beekdal Lyceum en Rietveld Lyceum werden dinsdag en woensdag de individuele voedingstrajecten gestart. Veel sporten en op een hoog niveau presteren kost veel energie. Het is daarom belangrijk om te weten wat je moet eten en wanneer je dit het beste kunt doen. Voeding kan helpen om meer energie te hebben tijdens het sporten, het kan dus helpen om beter te kunnen presteren. Twaalf enthousiaste sporttalenten hebben interesse getoond en hebben dinsdag hun eerste intake gesprek gehad met sportdiëtiste Jorien Jansen.

Het traject bestaat uit drie afspraken. Voor het Beekdal Lyceum is dit mede mogelijk door de subsidie die zij van de provincie Gelderland hebben ontvangen. Die subsidie is genaamd; ‘evenwichtige ontwikkeling van talent.’ Het is een mooie ontwikkeling dat we op deze manier ook individueel maatwerk kunnen aanbieden. Hier heeft de sporter veel baat bij, maar ook zeker de omgeving. Ouders kunnen bijvoorbeeld bij deze gesprekken ook aansluiten en bij Jorien terecht voor al hun voedingsvragen. Naast het inspireren en bewustwording creëren bij de workshops met bijvoorbeeld het thema voeding, kunnen de sporters bij dit traject echt de diepte in. Het is laagdrempelig en ze zijn geen tijd kwijt aan reizen.