Geke van den Berg: “Ik ontwikkel me ook voor mijn maatschappelijke toekomst”

,

Topsport is niet goedkoop en het verschilt ook nog eens per sport in hoeverre je ondersteuning krijgt of zelfs grotendeels op jezelf bent aangewezen. En dan heb je ook nog een carrière na je sportcarrière. Hoe zorgen sporttalenten en topsporters ervoor dat ze hun sport bekostigen en op welke manier zijn ze bezig met de toekomst na topsport? Dat gaan we onderzoeken in een nieuwe interviewserie. Te beginnen met topjudoka Geke van den Berg, die ook als fotografe aan de weg timmert. “Je kunt jezelf ontwikkelen, zonder dat het ten koste gaat van je topsportcarrière.”

Lange tijd werkte Van den Berg als mondhygiëniste, naast haar sportcarrière. Inmiddels niet meer. “Op dit moment verdien ik mijn geld met topsport”, vertelt de 28-jarige judoka uit Groesbeek. “Met mijn werk als mondhygiëniste ben ik gestopt vanaf het moment dat ik genoeg geld ging verdienen als topsporter. Het was namelijk lastig om te combineren, want met dat werk zat ik vast aan bepaalde uren. De planning in de topsport kan juist nogal eens veranderen, door trips naar het buitenland, wedstrijden en trainingskampen. Al moet al kostte het me veel energie, omdat je lange dagen maakt. En je kunt ook niet even drie uur tussendoor doen én het werk niet vanaf een andere locatie doen.”

Van den Berg merkte echter dat ze ook niet stil wilde zitten. “Na een tijdje merkte ik wel dat ik tijd had en ik wilde mezelf uitdagen. Ik heb er goed over nagedacht waar ik in wilde investeren. Ik wilde iets voor na mijn carrière, waar ik dan wat aan heb. Fotografie was altijd een hobby van me, waarin ik mezelf veel aanleerde en dingen probeerde. Dat deed ik door Youtube tutorials en door met mensen mee te gaan. Vervolgens heb ik een thuisstudie tot beroepsfotograaf gedaan. Die kon ik in mijn eigen tijd doen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het zorgde er ook voor dat de judoka steeds meer aanvragen binnenkreeg van mensen om foto’s te maken. “De studie ging goed en ik kreeg steeds meer berichten van mensen die het hoorde en op die manier kreeg ik ook mijn eerste opdrachten binnen. Toen heb ik me dan ook bij de Kamer van koophandel ingeschreven”, aldus Van den Berg. Ze maakte onlangs onder meer ook foto’s voor Topsport Gelderland, voor een specifieke shoot en tijdens één van de regionale masterclasses (zie de collage hieronder). “Zolang ik topsport doe wil ik mezelf ontwikkelen in de fotografie. Dan staat het als ik stop met topsport.”

“Als je stopt met topsport heb je daarna minder de tijd om een hobby tot werk te ontwikkelen”

Dat is iets dat er overigens nog niet direct aan zit te komen. Ze kan nog wel even mee. “Ik ben momenteel nog niet bezig met het einde van mijn carrière, maar als ik kijk naar mijn maatschappelijke carrière, zou ik het mooi vinden om parttime het werk als mondhygiëniste te combineren met fotografie. De focus ligt nu echter op de topsport en ik ga op deze manier vooral nuttig om met de tijd rondom de trainingen. Dat was destijds vooral de insteek. Ik kon gaan koffie drinken of shoppen, maar als je stopt met topsport heb je daarna minder de tijd om een hobby tot werk te ontwikkelen. Dat was mijn motivatie. Dat zou ik iedereen aanraden. Als je topsporter af bent, heb je die tijd niet per se meer.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

De fotografie is dus met name iets voor de toekomst. “Het scheelt dat ik de financiën die ik eruit haal nu niet per se nodig heb. Alle winst die ik nu maak, gebruik ik direct als investering in nieuwe camera’s en lenzen. Er zit dus geen financiële druk achter en ik kan opdrachten aannemen en plannen op momenten dat ik er tijd voor heb. Ik plan het op momenten dat ik niet hoef te trainen of toernooien heb. De nabewerking van foto’s kan ik rondom trainingen doen, als ik daar de energie voor heb. Zo heb ik iets flexibels gecreëerd.”

“Ik haal er plezier uit en het is een goede afleiding, maar ik plan ook niet mijn hele week vol”

Het is daarnaast ook nog een goede afleiding, meent Van den Berg. “Het is fijn om ergens anders ook mee bezig te zijn. In topsport zit je al aan de top en ben je met de details bezig, in fotografie is het makkelijk om succeservaring te hebben, omdat je onderaan begint en veel leert. Topsport is keihard. Je werkt keihard en kan toch verliezen. In fotografie, als je goed je best doet, is als het goed is het resultaat goed en zijn mensen tevreden. Ik haal er plezier uit en het is een goede afleiding, maar ik plan ook niet mijn hele week vol.”x

Het werk als fotografe doet Geke van den Berg onder de noemer ‘Shots by Geke’. Bekijk haar Instagram-account eens.