Doe ook de slaaphygiënetest!

,

Het jaar is bijna ten einde en daarmee zit ook de periode van drie maanden erop waarin we bij Topsport Gelderland extra aandacht hadden voor het thema gezond presteren. In de afgelopen tijd werden daarvoor onder meer de succesvolle regionale masterclasses georganiseerd. In februari, maart en april staat het thema prestatiegedrag gepland en zullen we ook weer de regio’s in gaan. Maar voor we dat doen willen we jullie graag nog iets meegeven rond gezond presteren; de focus op je slaaphygiëne. Daarvoor kun je onder meer een mooie test doen.

Slaaphygiëne is meer dan regelmatig je bed verschonen. Met slaaphygiëne bedoelen we jouw gewoonten en omstandigheden voordat je gaat slapen of tijdens het slapen. Het is een verzamelnaam voor: omgeving, comfort, voeding, beweging, ontspanning, mindset en routines. Door het optimaliseren van jouw slaaphygiëne kun je beter in de diepe slaapfase komen. Het werkt in twee richtingen: gezonde keuzes helpen om beter te slapen en goed slapen helpt om gezonde keuzes te maken. Slaap is het fundament voor je algemene welzijn.

Slaap is een voorwaarde om fit te blijven. Gezond eten, voldoende beweging en goed slapen horen als drie musketiers bij elkaar als het om een gezonde leefstijl gaat. Slaap is als een dagelijkse onderhoudsbeurt van ons vervoermiddel. Het zorgt ervoor dat je de volgende dag weer uitgerust aan de start kunt verschijnen.

Doe de slaaphygiënetest!
Doe de test en kom erachter hoe het is gesteld met jouw slaaphygiëne. Zie je verbeteringen voor jezelf (dat zijn vooral de vragen waar je wat hoger op scoort)? Zo ja, wat wil je graag aanpassen? En hoe ga je dat doen?

Tip: begin met een hele kleine concrete aanpassing waar je morgen al mee kunt starten. Al die kleine stapjes brengen je net zo goed bij je doel als wanneer je in één keer een mega-verandering doormaakt. En vergeet niet om een beloning te bedenken als het je is gelukt om je nieuwe gedrag paar dagen hebt vol te houden 🙂

Meer informatie vind je op de pagina over de Slaapbeker van Topsport Gelderland. Daarnaast kun je onderstaande kennisclip ook nog eens bekijken.