Arnhemse sporttalenten leren over Topsportleefstijl

,

Voor de sporters uit de RTC’s handbal en middellange afstand atletiek (MiLa) in Arnhem staan deze weken diverse workshop op het programma. Op die manier beginnen zij aan het nieuwe seizoen. De workshops staan in het teken van topsportleefstijl, waarbij de sporters zelf ook actief aan het werk gingen en gaan. “We verkennen met de sporters de vraag wat nu een talent is”, legt Nout van der Velden van Topsport Gelderland uit. Daarbij kijken de sporters vervolgens ook naar zichzelf en werken ze aan de toekomst.

“De workshops zijn voor een deel ook enigszins confronterend”, vertelt Van der Velden. “Er worden bijvoorbeeld kritische vragen gesteld. Heb jij talent? En hoe realistisch is de kans dat je de top gaat halen en wat moet je daarvoor doen? Met die vragen gaan de sporters aan de slag, waarbij weer andere vragen naar voren komen die belangrijk zijn; Wat heb je nodig om topsporter te zijn en in hoeverre heb je dat al?” Aan de hand van de vragen komen voor de sporters thema’s als doelen stellen en het betrekken van de omgeving bij het nastreven van de doelen naar voren.

Tijdens de workshops gaan de sporttalenten individueel aan de slag met een taartdiagram. Van der Velden: “Ze maken de taart en daarin verdelen ze de stukjes die zij belangrijke factoren voor een top handballer of top hardloper in dit geval. Het grootste stuk is daarbij wat zij vinden dat het belangrijkste is dat een topatleet moet hebben. Vervolgens krijgen ze de opdracht om de taartpunt in te kleuren voor zover zij dat al hebben wat ze nodig hebben. Het gat dat nog te overbruggen valt blijft wit. In de workshops wordt daarna gekeken hoe dat gat dan te overbruggen is.”

Doelen stellen en behalen
Met die opdracht gaan de sporters verder aan het werk en komen ze bij het stellen van doelen. Daarbij dringt zich ook direct weer een vraag op; hoe zorg je dat dat haalbare doelen zijn? “Daarbij was het tot nu toe bijvoorbeeld opvallend en leuk om te zien dat er verschillen zitten in leeftijden. Bij de tweede groep vanuit de handbal, met de wat jongere handballers, kwamen we erop uit dat het belangrijk is om je omgeving te betrekken. Bij de oudere groep kwamen we op een aantal vragen uit; Wat zijn nu procesdoelen, wat zijn prestatiedoelen en wat zijn resultaatdoelen? En waar heb je zelf de meeste grip op?” Voor alle groepen en leeftijden is er in de workshops dus iets om mee te werken als het gaat om de topsportleefstijl.