Webinar ‘Pak winst met je cyclus’ op woensdagavond 24 mei

,

Topsport Gelderland organiseert op woensdagavond 24 mei om 19.15 uur de webinar ‘Pak winst met je cyclus’. Het doel van deze online bijeenkomst is om bewustwording te creëren rondom topsport & menstruatie en er meer openheid over te creëren. Er heerst nog veel onwetendheid over dit thema en daarbij is het voor veel (jonge) vrouwen nog een taboe om er over te spreken. Topatlete Maureen Koster (foto), coach Grete Koens én expert Anne Bavelaar komen aan het woord.

Ongeveer 95% van de studies in sportwetenschappen zijn gebaseerd op mannen. De resultaten worden toegepast op vrouwen, hoewel vrouwen een andere fysiologie hebben. In verschillende fases van de menstruele cyclus zijn hormonen in verschillende verhoudingen aanwezig, waardoor ze een ander effect hebben op trainingsstress. Door hierop in te spelen kun je gebruik maken van deze hormonen.

Een goede hormonale balans is niet alleen van belang voor prestaties maar ook voor algehele gezondheid. Dit zijn goede redenen om je als atleet, coach of ouder te verdiepen in hormonale gezondheid en de menstruele cyclus in combinatie met training. Dat gaan we op 24 mei dan ook doen in dit webinar dat is bedoeld voor sporters (adviesleeftijd 16+), ouders en trainers/coaches. Anne zal in het eerste halfuur kennisgeven + bewustwording creëren en vervolgens in gesprek gaan met Grete en Maureen over hun ervaringen. Schrijf je ook in via het aanmeldformulier.

Anne Bavelaar – hormoontherapeut
Anne Bavelaar is hormoontherapeut voor vrouwelijke atleten (Sport- en Hormooncoach). Aan het einde van haar topsportcarrière kwam ze in aanraking met studies in sportwetenschappen die gericht waren op vrouwen. Dit trok haar aandacht en ze startte met een studie hormoontherapie en verdiepte zich in hoe de vrouwelijke fysiologie en hormonen training en prestaties kunnen beïnvloeden. Nu helpt ze vrouwelijke atleten bij het trainen met hun vrouwelijke fysiologie en het in balans brengen van hun hormonen.

Maureen Koster – topatlete/olympiër
In haar carrière deed de nu 30-jarige Maureen Koster mee aan talloze EK´s, WK´s én de Olympische Spelen. Momenteel werkt ze toe naar de Olympische Spelen in Parijs en op de korte termijn naar de WK atletiek in Budapest. Naarmate ze ouder is geworden heeft Maureen meer de behoefte gekregen om haar ervaringen en struggles waarmee je als topsporter te maken krijgt te delen met anderen. Ze hoopt hiermee (jongere) sporters een stukje herkenning te bieden.

Grete Koens – topcoach
Al bijna 20 jaar is Grete Koens als gepassioneerde hardloopcoach werkzaam in de topsport. Daarvoor liep ze zelf op internationaal niveau hard. Na lang voor de Atletiekunie als bondscoach gewerkt te hebben, is ze tegenwoordig coach van het Valley Running Team. Dat is een groep internationals uit omgeving Ede-Wageningen-Arnhem die dagelijks samen traint en volop koers ligt richting de Spelen van Parijs. Als team staan zij onder meer voor transparantie en ze delen daarom graag alle ervaringen en kennis met de sportwereld. Een onderwerp als menstruatie gaan ze dan ook zeker niet uit de weg. De atletes uit het team spreken daar open over, terwijl Grete daar zelf vroeger als atlete enorm mee heeft lopen worstelen. Ze laat jullie graag weten hoe ze daar tegenwoordig als coach mee omgaat en beantwoordt dan ook met alle plezier de vragen die op dit vlak leven.

Programma
19:15 Kennis over hormonale gezondheid en menstruele cyclus door Anne Bavelaar (hormoontherapeut)
19:45 Ervaringen vanuit atleet Maureen Koster
20:00 Ervaringen vanuit coach Grete Koens
20:15 Vragenronde
20:30 Einde webinar

Praktische info
Datum: Woensdagavond 24 mei
Locatie: online
Aanmelding via deze link: klik hier
Vragen? Die mag je mailen naar geeke@topsportgelderland.nl

Foto: Lars van Hoeven