Is mijn vochtinname goed?

Je wil natuurlijk je best doen om goed te drinken. Maar hoe weet je nu of je op dit moment wel genoeg drinkt? Of drink je misschien wel teveel? En als je minder of meer gaat drinken, wanneer is het dan goed? Hieronder leggen we je een aantal factoren voor waaraan je het kunt aflezen.

(Dorst) gevoel
Waarneembare klachten voor een vochttekort zijn:
– Droge mond
– Dorstig gevoel
– Nare smaak in de mond
– Hoofdpijn
– Verminderde kracht- en duurvermogen
– Kramp

Urine kleur
Ook je urine is een indicator waarmee je jouw vochtbalans kunt checken. Hiernaast (of op een smartphone hieronder) zie je welke kleuren een goede vochtbalans weergeven.

Gewichtsmeting
Ook je gewicht is een goede graadmeter. De bedoeling is dat je voor en na de training hetzelfde weegt. Als je binnen een uur door het sporten bent afgevallen komt dat niet doordat je vet hebt verbrand, maar omdat je vocht hebt uitgezweet. Weeg jezelf (liefst in zo min mogelijk kleding) voor en na de training en bereken dit verschil. Voor en na de training moet je hetzelfde gewicht hebben wil je in vochtbalans zijn. Heb je wel water gedronken maar ben je na je training nog steeds lichter dan voor de training? Dan is het slim gelijk wat meer te drinken en daar de volgende keer rekening mee te houden.