Topsport Gelderland ondersteunt in Varsseveld bij veilige ontwikkelomgeving

,

Bij Topsport Gelderland staat een veilig sportklimaat voorop. Daar staan wij voor als het gaat om de sporters waarmee wij werken via onze organisatie, maar ook als het gaat om de topsport- en talentenprogramma’s waar we aan bijdragen. We hebben er het ondersteuningsprogramma Veilig naar de top voor ontwikkeld. Zo hebben we minimale eisen en adviezen voor deze programma’s opgesteld en blijven we via onze sportmanagers met hen in gesprek. Maar wat wil dat nu zeggen, een veilig sportklimaat? Daar gaan we in dit artikel op in, waarbij we spreken met Martin Nijkamp van de Top Turnacademie Achterhoek en Topsport Gelderland sportmanager Eline Segers.

Topsport Gelderland is betrokken bij het talentprogramma van de Top Turnacademie Achterhoek. Niet bij het topsport programma waarin onder andere olympisch kampioene Sanne Wevers, haar zus Lieke en Naomi Visser in Varsseveld trainen, maar de opleiding van jonge turnsters in een veilige omgeving, met veel oog voor didactiek en pedagogiek. “Dat betekent dat we kinderen in de basisschoolleeftijd een turnopleiding willen geven die erop gericht is, dat wanneer ze wat ouder zijn, ze de keus voor topsport kunnen maken”, zo legt Martin Nijkamp, bestuurslid en coördinator van de Stichting Top Turnacademie Achterhoek, uit.

“We willen een opleiding geven op een op kwalitatief zo hoog mogelijk niveau, maar we willen aan de onderkant zitten qua trainingsuren”

Want als het gaat om opleiding, dan wil men het in de Achterhoek graag anders doen. “In het turnen heb je te maken met best veel trainingsuren. Wij willen ervoor waken dat het op jonge leeftijd al teveel is. We willen een opleiding geven op een op kwalitatief zo hoog mogelijk niveau, maar we willen aan de onderkant zitten qua trainingsuren. Daarbij hebben we veel focus op techniek, want een verkeerd aangeleerde techniek leer je niet zomaar meer af en dan is dat een beperkende factor voor de stap naar topsport. Door te trainen op kwaliteit en het aantal uren laag te houden, willen we kinderen ‘eager’ houden om te trainen. Zo zorgen we dat ze niet opgebrand zijn als ze 13 of 14 jaar zijn, omdat we zoveel energie aan ze gevraagd hebben.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Sportpsycholoog Ivo Spanjersberg aan het werk met ouders van de turnsters

Focus ook op ouders
Eline Segers, als sportmanager verantwoordelijk voor de Achterhoek, vertelt over de samenwerking tussen de Top Turnacademie Achterhoek en Topsport Gelderland; “Het afgelopen jaar hebben we mooie stappen gezet om de opleiding voor de talentengroep te optimaliseren. Deze meiden zijn jong, maar wel al serieus met hun sport bezig. Dit vraagt om goede begeleiding. Deze komt natuurlijk van de trainsters, maar ook de omgeving is hierin erg bepalend. Daarom hebben we onder meer een drietal workshops georganiseerd met het thema ‘Sportouder, een vak apart’, onder leiding van sportpsycholoog Ivo Spanjersberg. De komende tijd gaan we ook aan de slag met het thema Voeding.”

“Onze coaches zijn nooit alleen in de zaal, want we werken met het meer ogen principe”

Die workshops zijn één van de vele dingen die bijdragen aan een veilige sportomgeving. Nijkamp: “De kern van een veilige sportomgeving is zorgen dat de coaches pedagogisch dusdanig onderlegd zijn, dat de kinderen ontzettend veel lol aan hun sport beleven en houden. Daar zijn de coaches ook op uitgezocht. Daarnaast hanteren we allerlei regels. Onze coaches zijn bijvoorbeeld nooit alleen in de zaal, want we werken met het meer ogen principe. Zelfs wanneer er maar één turnster in de zaal is en ook bij de senioren. Dat is één van de belangrijkste onderdelen om te voldoen aan de eisen van een veilig sportklimaat. De tribunes zijn daarnaast ook altijd open. Mensen kunnen altijd binnenkomen en kijken wat er gebeurt.”

Ook de trainers zelf zijn bewust bezig met het creëren van de juiste omgeving. “Binnen onze trainingen staan we voor plezier in bewegen, samen leren en excelleren”, zo vertelt trainster Willemijn van der Borg. “Als trainers spelen wij een belangrijke rol in het respecteren en waarderen van al onze sporters, zodat iedereen zich gezien en gehoord voelt. Concrete voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld dat aan het begin van de les iedereen vertelt hoe het gaat en of ze nog iets bijzonders heeft meegemaakt. Dat de sporters betrokken worden bij het maken van de doelen en de stappenplannen daarnaartoe en er veel ruimte is voor eigen inbreng.”

Toepassen programma Veilig naar de top
De trainers maken deel uit van een begeleidingsteam, zo legt Nijkamp uit en beaamt hij wat Segers eerder ook al zei; “Er is een sportpsycholoog die bij de jonge kinderen met name met de ouders werkt. Soms kunnen ouders onbedoeld verkeerde opmerkingen maken en heel veel druk opleggen. Meestal volledig onbedoeld, maar mensen daar bewust van maken kan voor de kinderen heel veel opleveren. Daar wordt aan gewerkt. In alles wat we doen passen we het programma ‘Veilig naar de top’ van Topsport Gelderland toe. Alles wat daar genoemd wordt hebben we afgevinkt. Ook hebben we zelf contact opgenomen met het Centrum Veilige Sport. Daar hebben we aangegeven wat we doen en gevraagd of we nog dingen missen. Wij vinden dit een heel belangrijk thema en kregen van hen ook juist de complimenten.”

“Veiligheid is voor Topsport Gelderland het startpunt om te komen tot kwaliteit, bij dit programma en alle programma’s die we begeleiden”

Namens Topsport Gelderland staat Segers in contact met de Top Turnacademie Achterhoek en is ze geregeld in Varsseveld. “Als sportmanager heb ik goed contact met de trainsters en ben ik met enige regelmaat in de turnhal aanwezig. Het is duidelijk dat hier serieus wordt nagedacht over een goede ontwikkelomgeving. Dat bleek ook uit het nalopen van het document Veilig naar de Top, waarbij ze alle items konden afvinken en zelfs nog meer wilden investeren om een veilig sportklimaat centraal te stellen. Ik blijf hier betrokken bij het talentenprogramma en de kwaliteit en veiligheid daarvan. Want veiligheid is voor Topsport Gelderland het startpunt om te komen tot kwaliteit, bij dit programma en alle programma’s die we begeleiden.”


Wil jij meer weten over de mogelijkheden tot het verbeteren van een veilige sportomgeving bij jouw sportorganisatie of ervaar jij als Gelderse topsporter of sporttalent een onveilige sportomgeving en heb je hulp nodig? Neem dan contact op met de sportmanager van jouw regio. Wij zijn er om jou/jullie te helpen.

Topsport Gelderland is al langer betrokken bij de Turnacademie Achterhoek. Sportmanager Geeke Barmentloo reikte in oktober 2021 bijvoorbeeld de Topsport Gelderland bidon uit aan de talentvolle turnsters.

Foto’s: Top Turnacademie Achterhoek